16. 6. 2022

Expertná komisia odporúča na zvolenie za GR RTVS T. Búzu a Ľ. Machaja

Expertná komisia odporúča na zvolenie 
 
za GR RTVS T. Búzu a Ľ. Machaja


Komisia odborníkov, ktorú Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá zriadil v súvislosti s výberom nového generálneho riaditeľa (GR) RTVS, odporúča na post jedného z dvojice Tibor Búza a Ľuboš Machaj. Po štvrtkovom rokovaní parlamentného výboru to potvrdil jeho predseda Kristián Čekovský (OĽANO), ktorý stál i na čele komisie.
Komisia takisto vo svojom hodnotiacom stanovisku označila za prijateľných kandidátov na zvolenie Ivana Goliana a Petra Badača.
Ďalších štyroch - Jaroslava Rezníka, Daniela Živicu, Vladimíra Semana a Petra Janků - zaradili vo svojom hodnotení experti do skupiny kandidátov, ktorých neodporúča zvoliť za šéfa telerozhlasu.
Stanovisko komisie je podkladom návrhu výboru na voľbu, ktorý dostanú poslanci. Plénum bude voliť GR RTVS v stredu 22. júna, prípadné druhé kolo sa uskutoční o týždeň neskôr.
Svoje projekty riadenia a rozvoja RTVS predstavili kandidáti na verejnom vypočutí v pondelok (13. 6.). Okrem vlastnej prezentácie odpovedali na otázky členov parlamentného výboru aj 14-člennej expertnej komisie. Expertnú komisiu zriadil výbor NR SR s cieľom posilniť odborný charakter híringu i celého výberu riaditeľa verejnoprávneho média.
Kreovanie a personálne obsadenie komisie v utorok (14. 6.) spochybnili opoziční poslanci z výboru. Čekovský ich obvinenia z tajného a účelového obsadenie komisie odmietol, odvolal sa na uznesenia z rokovania výboru. Odpovedal nimi aj na kritiku opozície, že stál na čele komisie. Vysvetlil, že komisia bola zriadená v súlade s rokovacím poriadkom, pričom jej predsedom môže byť len poslanec, respektíve člen výboru. Čekovský navrhol seba za predsedu, čo nebolo podľa neho spochybnené, v komisii, navyše, nehlasoval.


Zdroj: TASR