13. 6. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Buzz Lightyear - Webnoviny.sk
Spojené arabské emiráty (SAE) zakázali v pondelok – len niekoľko dní pred premiérou – v kinách premietať animovaný film Rakeťák (Buzz Lightyear) z dielne amerického štúdia Pixar, ktoré vlastní spoločnosť Disney. Úrady nešpecifikovali dôvod tohto zákazu, agentúra AFP si však všíma, že snímka zachytáva aj bozk dvoch postáv ženského pohlavia.
"Úrad pre reguláciu médií oznamuje, že animovaný film Rakeťák, ktorého premiéra je naplánovaná na 16. júna, nemá licenciu na to, aby mohol byť premietaný pre verejnosť vo všetkých kinách v SAE," uviedol úrad na sociálnej sieti Twitter a k príspevku zverejnili aj obrázok hlavnej postavy prekrytej červeným diagonálne preškrtnutým kruhom.
Podľa emirátneho úradu pre reguláciu médií bolo toto rozhodnutie prijaté z toho dôvodu, že spomínaný animovaný film "porušuje normy mediálneho obsahu v krajine". O aké porušenie noriem presne ide, úrad v príspevku nespomína. No podľa informácií AFP je dôvodom zrejme bozk postáv rovnakého pohlavia, ktorý bol najskôr pre premietanie v SAE z filmu vystrihnutý, no po sťažnostiach Pixaru bol vrátaný späť.
Animovaný film Rakeťák, ktorého dej sa sústreďuje okolo jednej z postáv populárnej animovanej série Toy Story, bol pritom zakázaný iba šesť mesiacov po tom, čo SAE uviedli, že prestanú cenzurovať vychádzajúce filmy, a predstavili tiež novú vekovú kategórie 21+ pre filmy, ktoré sú určené pre dospelých divákov.
Spojené arabské emiráty sú podľa AFP pritom považované za jednu z najliberálnejších krajín Perzského zálivu, v ktorých sa bežne strihajú alebo upravujú filmy s obsahom určeným pre dospelých divákov. Agentúra Reuters však pripomína, že vzťahy osôb rovnakého pohlavia sú v SAE, podobne ako v iných krajinách Blízkeho východu, kriminalizované.
Na sociálnej sieti Twitter bol pritom ešte pred oficiálnym vyhlásením emirátneho úradu pre reguláciu médií populárny hashtag v arabčine, ktorý vyzýval na zakázanie filmu Rakeťák v SAE.

Lady of Heaven: pure, unadulterated sectarian filth – 5Pillars 
Maroko zakázalo premietanie britského filmu o dcére proroka Mohameda, ktorý moslimovia vo viacerých krajinách odsúdili ako rúhačský. V noci na nedeľu o tom informovala agentúra AFP.
Snímka "The Lady of Heaven" je označovaná za prvý film o živote dcéry proroka Mohameda - Fatime -, pričom poukazuje i na súvislosti medzi skupinou Islamský štát v 21. storočí a historickými postavami sunnitského islamu.
Rozhodnutie Marockého centra pre kinematografiu (CCM) prišlo v sobotu len niekoľko hodín po tom, ako najvyšší náboženský orgán v kráľovstve - Rada ulemov -, vo svojom vyhlásení film dôrazne odsúdila. Duchovní tvrdia, že film je "flagrantným falšovaním vžitých faktov z histórie islamu".
Film ako rúhačský odsúdili aj Egypt, Pakistan, Irán a Irak.
V Británii bol tento film uvedený 3. júna, ale druhý najväčší reťazec kín na svete - Cineworld - po protestoch pred kinami zrušil všetky premietania.
Protesty proti filmu v Británii vyvolal okrem iného príspevok, ktorý na sociálnych sieťach zverejnil Qari Asim, imám a právnik v severoanglickom meste Leeds. Konštatoval v ňom síce, že tento film "spôsobil moslimom veľa bolesti a rany", ale súčasne vyjadril podporu slobode prejavu.
V reakcii na tento status britská vláda v sobotu Asima odvolala z funkcie svojho oficiálneho poradcu.
V liste Asimovi britská vláda uviedla, že jeho príspevok na Facebooku je nezlučiteľný s jeho funkciou podpredsedu oficiálnej pracovnej skupiny pre problematiku islamofóbie. 




Hackers hacked Russian TV channels and showed the truth about the war:  video | West Observer
Neznámi hackeri zverejnili v nedeľu večer na webových stránkach ruských štátnych televízií výzvy zamerané proti vojne na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá o tom informovala v pondelok.
Na streamovacom portáli Smotrim.ru sa popri fotografiách, na ktorých bolo vidno skazu na Ukrajine, objavil nápis "Putin ničí Rusov a Ukrajincov! Zastavte vojnu", ako informovali viacerí používatelia internetu.
Ruská štátna televízia neskôr pripustila hackerský útok na portál Smotrim.ru a na webovú stránku spravodajskej relácie Vesti. Takmer jednu hodinu bolo podľa nej na týchto stránkach vidieť "nepovolené obsahy s extrémistickými výzvami".
V Rusku sa vojenská invázia na Ukrajine oficiálne označuje za "špeciálnu vojenskú operáciu". Vyjadrenia, ktoré sa odchyľujú od tejto oficiálnej línie, sú považované za šírenie nepravdivých informácií o ruských ozbrojených silách a sú trestné.
V noci na pondelok už bolo na stránke Smotrim.ru opäť vidieť linky na propagandistický materiál o "oslobodení" východoukrajinského regiónu Donbas, o ktorý sa vedú ťažké boje medzi ukrajinskými a ruskými jednotkami, ako aj o udelení ceny "Hrdina práce" ruským prezidentom Vladimirom Putinom
.

 

Copyright  © TASR 2022

Pátrání po novináři s kolegou skončilo tragicky. Těla záchranáři našli v  brazilské Amazonii - CNN Prima NEWS

V Amazonskom pralese v Brazílii boli dnes nájdené telá britského novinára Doma Phillipsa a jeho kolegu Bruna Pereiru. Agentúra Reuters o tom informovala s odkazom na miestne médiá, ktoré citujú Philipsovu ženu. Brazílske úrady úmrtia dvojice zatiaľ nepotvrdili. Zomrelými sú 57-ročný novinár Dom Phillips, ktorý pracoval na voľnej nohe, spolupracoval s denníkom The Guardian av Amazónii zbieral informácie pre knihu o udržateľnom rozvoji. Jeho kolegom bol Bruno Araújo Pereira, odborník na domorodý život a bývalý vládny zamestnanec. Príčina úmrtia dvojice zatiaľ nie je verejne známa. Brazílska polícia minulý týždeň zatkla jedného z miestnych rybárov Amarilda da Costu de Oliveira po tom, čo sa dvojicu údajne vyhrážal. V sobotu na jeho lodi polícia našla stopy krvi a "organickú hmotu zrejme ľudského pôvodu v rieke", napísala agentúra Reuters. Pereira sa ako pracovník vládnej agentúry Funai zaoberal problematikou domorodých obyvateľov a ochranou krajiny, kde žijú, kvôli čomu mal časté spory s rybármi. Správa o nájdení dvoch tiel dnes prišla len krátko po tom, čo boli objavené osobné veci nezvestnej dvojice, konkrétne batoh a ďalšie drobnosti, zachytené na strome a napoly ponorené v rieke. Phillips a Pereira boli naposledy videní minulú nedeľu ráno na rieke v regióne Javari. Vracali sa z dvojdňovej reportážnej cesty do mesta Atalaia do Norte, kam už ale nedorazili. Údolie Javari je odľahlou časťou pralesa, ktorá je domovom najväčšieho počtu izolovaných domorodých obyvateľov, ale aj pôsobiskom kokaínových gangov, pytliakov a rybárov. Ako Phillips, tak Pereira mali roky skúseností s prácou v Amazónii.

 

Copyright  © ČTK 2022