28. 2. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Two Danish journalists were shot and wounded while reporting on Russia's  invasion of Ukraine - OI Canadian 

Dvaja dánski novinári utrpeli na Ukrajine strelné poranenia, keď na ich auto v sobotu pálili neznámi strelci. Informoval o tom zamestnávateľ novinárov, denník Ekstra Bladet. Na Ukrajine prebieha už tretí deň celoplošný útok Ruska, pripomenula tlačová agentúra AFP.
Reportér Stefan Weichert a fotograf Emil Filtenborg Mikkelsen boli "urýchlene prevezení do nemocnice a sú mimo ohrozenia života", uviedol dánsky denník Ekstra Bladet.
Obaja žurnalisti robili reportáž o vojne neďaleko severovýchodného ukrajinského mesta Ochtyrka, približne 50 kilometrov od ruskej hranice, dodal denník.
Zranení boli aj napriek tomu, že mali na sebe nepriestrelné vesty.
Denník, ktorý ich zamestnáva ako externých novinárov, dodal, že je v kontakte s dánskym ministerstvom zahraničných vecí a so súkromnou firmou, ktorá ich evakuuje.


RTVS od nedeľného neskoršieho popoludnia eviduje hackerské DDoS útoky na svoj spravodajský web spravy.rtvs.sk. Informovala o tom hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.
"Situáciu riešime, môže však dôjsť k dočasnej čiastočnej alebo úplnej nefunkčnosti webovej stránky," uviedla.
Národné centrum kybernetickej bezpečnosti (NCKB) SK-CERT zaznamenalo v súvislosti s vojnou na Ukrajine v slovenskom kybernetickom priestore viacero pokusov o DDoS útoky na webové spravodajské portály. Centrum preto vydalo všetkým prevádzkovateľom portálov odporúčania, ako takýmto útokom zabrániť.

EANA - The European Alliance of News Agencies



Európska aliancia tlačových agentúr (EANA) v nedeľu oznámila, že s okamžitou platnosťou pozastavuje členstvo ruskej tlačovej agentúry TASS a čaká na rozhodnutie valného zhromaždenia o jej úplnom vylúčení.
Správna rada aliancie EANA rozhodla, že agentúra TASS nie je schopná poskytovať nestranné spravodajstvo. Správna rada ako dôvod uviedla okolnosti súvisiace s novým nariadením pre média, ktoré vydala ruská vláda, píše EANA na svojej oficiálnej webovej stránke.
Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) v sobotu médiám nariadila, aby odstránili správy, ktoré vojenskú operáciu Ruska na Ukrajine označujú za "napadnutie, inváziu alebo vyhlásenie vojny".
EANA pri svojom rozhodovaní podľa svojho vyhlásenia brala do úvahy aj žiadosti členov aliancie o vylúčenie TASS.
Riaditeľ poľskej tlačovej agentúry PAP Wojciech Surmacz vyzval na vylúčenie ruskej tlačovej agentúry TASS z Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) a apeloval zintenzívniť boj proti dezinformáciám.
Správna rada organizácie (EANA) sa podľa svojho vyhlásenia jednohlasne rozhodla pozastaviť členstvo agentúry TASS v aliancii, kým valné zhromaždenie nerozhodne o úplnom vylúčení tejto agentúry.
Európska aliancia tlačových agentúr združuje 32 európskych tlačových agentúr - TASR. Bola založená v roku 1956. Sídli v Berne vo Švajčiarsku a je fórom pre kontakty, spoluprácu a výmenu skúseností.
Hlavným cieľom aliancie je pracovať na ekonomických a právnych podmienkach, ktoré napomáhajú fungovaniu tlačových agentúr, a to aj v oblasti autorských práv a prístupu k informačným zdrojom. Podporuje spoluprácu medzi tlačovými agentúrami a organizuje i debaty a diskusie o agentúrnom biznise, práve a nových technológiách.



Aktuality ~ SK-CERT

Národné centrum kybernetickej bezpečnosti (NCKB) SK-CERT zaznamenalo v súvislosti s vojnou na Ukrajine v slovenskom kybernetickom priestore viacero pokusov o DDoS útoky na webové novinové portály. Centrum preto vydalo všetkým prevádzkovateľom portálov odporúčania, ako takýmto útokom zabrániť. TASR o tom informoval hovorca Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Peter Habara.
"DDoS je spôsob útoku, pri ktorom je využitých viacero od seba nezávislých zariadení na vykonávanie požiadaviek na cieľové zariadenie, respektíve službu (napríklad webstránka), čo zabezpečí spomalenie služby alebo jej úplnú nedostupnosť," vysvetlil NBÚ.
Medzi odporúčania pre prevádzkovateľov spravodajských portálov patria zavedenie monitoringu prevádzky webových stránok a počtu dopytov, optimalizácia výkonnosti stránok, využitie verejných CDN (Content Delivery Network).
Taktiež NBÚ radí prevádzkovať webové servery vo viacerých lokalitách s odlišným pripojením na internet, používať služby ochrany proti DDoS, blokovať útočníkov opatrne, byť pripravený reagovať a snažiť sa aktívne vyhľadávať na webe, fórach a sociálnych sieťach informácie o plánovaných útokoch.


Ursula von der Leyenová – Wikipédia

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v nedeľu oznámili ďalšie opatrenia voči Rusku vrátane uzavretia vzdušného priestoru EÚ pre ruské lietadlá. Opatrenia zasiahnu aj bieloruský režim. Informuje spravodajca TASR z Bruselu.
Šéfka eurokomisie vo vyhlásení pre médiá upozornila, vôbec po prvýkrát vo svojej histórii bude EÚ financovať nákup a dodávku zbraní a ďalšieho obranného vybavenia pre krajinu, ktorá sa ocitla pod ozbrojeným útokom.
"Toto je prelomový moment," priznala Von der Leyenová.
Zároveň dodala, že Únia opäť posilňuje svoje sankcie voči Kremľu a tiež voči bieloruskému režimu.
"Po prvé, zatvárame pre Rusov vzdušný priestor EÚ," uviedla. "Navrhujeme zákaz pre všetky lietadlá vlastnené Ruskom, registrované v Rusku alebo lietadlá riadené Ruskom," vysvetlila šéfka exekutívy EÚ. Spresnila, že tieto lietadlá už nebudú môcť pristávať na území EÚ a ani z neho vzlietať, a takisto nebudú môcť uskutočňovať prelety ponad územím jej členských krajín.
To sa bude vzťahovať na každé lietadlo, ktoré vlastní, prenajíma alebo inak kontroluje ruská právnická alebo fyzická osoba. Von der Leyenová dodala, že sa to vzťahuje aj na súkromné lietadlá ruských oligarchov.
Ako druhý bezprecedentný krok sa EÚ rozhodla zakázať pôsobenie ruskej mediálnej mašinérii na jej území. Podľa Von der Leyenovej to znamená, že ruským štátom vlastnené médiá Russia Today (RT) a Sputnik, ako aj ich dcérske spoločnosti, už nebudú môcť šíriť "svoje lži na ospravedlnenie Putinovej vojny a na rozdeľovanie Európskej únie".
Do tretice sa EÚ v nedeľňajšom rozhodnutí zamerala aj na "druhého agresora" vo vojne proti Ukrajine - na režim Alexandra Lukašenka v Bielorusku - uvádza von der Leyenová vo vyhlásení.
Nový balík sankcií má postihnúť najdôležitejšie sektory bieloruskej ekonomiky, čo znamená zastavenie bieloruských vývozov produktov z minerálnych palív, tabaku, dreva, cementu, železa a ocele. Únia okrem toho voči Bielorusku rozšíri aj vývozné obmedzenia, ktoré už zaviedla na tovary s dvojakým použitím pre Rusko.
Nové sankcie Bruselu postihnú aj tých Bielorusov, ktorí pomáhajú ruskému vojnovému úsiliu.
V neposlednom rade Von der Leyenová uviedla, že krajiny EÚ "s otvorenou náručou" vítajú tých Ukrajincov, ktorí museli utiecť pred Putinovými bombami.
Predsedníčka EK takisto pripomenula, že Európska únia spolu so Spojenými štátmi a ďalšími západnými partnermi v sobotu večer oznámila nové sankcie voči Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu. Medzi nimi figuruje vylúčenie niekoľkých ruských bánk zo systému medzibankových platieb SWIFT.

 Google Maps | pc.sk

Americká spoločnosť Google v súvislosti s vpádom ruskej armády na Ukrajinu zablokovala tamojším používateľom vo svojej službe Google Maps dve funkcie, ktoré poskytujú informácie v reálnom čase. TASR získala túto informáciu z webovej stránky televízie CNN.
Prvá deaktivovaná funkcia zobrazovala hustotu premávky a bola využívaná na monitorovanie konfliktu z diaľky. Google však poznamenal, že v režime navigácie je stále dostupná.
Druhá dočasne zablokovaná funkcia s názvom Live Busyness zobrazovala vyťaženosť konkrétneho miesta v rôznych časoch.
Spoločnosť Google uviedla, že tieto opatrenia prijala po konzultácii s miestnymi predstaviteľmi v záujme bezpečnosti obyvateľov Ukrajiny.
Google tiež oznámil, že zakázal ruským štátnym médiám zobrazovať reklamy na svojich platformách. Pripojil sa tak k podobnému sobotňajšiemu rozhodnutiu svojej dcérskej spoločnosti YouTube.
Tento krok nasleduje po vlne kritiky platforiem tzv. Big Tech, teda piatich technologických gigantov (Google, Amazon, Facebook, Apple a Microsoft), že aj po začiatku invázie umožňujú ruským firmám umiestňovať reklamu.
V piatok spoločnosť Meta, prevádzkujúca sieť Facebook, oznámila, že na svojich platformách pozastaví zobrazovanie reklamy ruských štátnych médií.
Organizácia NetBlocks so sídlom v Londýne, špecializujúca sa na kybernetickú bezpečnosť, v tejto súvislosti podľa agentúry AP informovala, že v Rusku je Facebook fakticky blokovaný. Jeho stránky sa buď nenačítajú vôbec, alebo tak pomaly, že táto platforma je de facto nepoužiteľná.
Podobne je to s Twitterom, ktorý dočasne zastavil zobrazovanie reklamy na Ukrajine aj v Rusku.
Obmedzenia fungovania Twitteru a Facebooku možno v Rusku obísť pomocou Virtuálnej privátnej siete (VPN), čo využívajú napríklad používatelia v pevninskej Číne.
 

Copyright © TASR 2022

 

 


Alphabet - MojAndroid.sk
Spoločnosť Alphabet, materská firma Googlu, informovala, že suspenduje speňažovanie reklám ruských štátnych médií na jej platformách. Znamená to, že napríklad televízia Russia Today (RT) a ďalšie kanály nebudú môcť získavať peniaze z reklám na službe YouTube a ďalších webstránkach a aplikáciách spadajúcich pod Alphabet. Ruské štátne médiá podľa vyhlásenia firmy, ktoré cituje spravodajský portál BBC, tiež už nebudú môcť kupovať reklamu prostredníctvom Google nástrojov, dávať reklamy do služieb Googlu alebo inak využívať jej reklamnú technológiu na generovanie príjmov. Hovorca spoločnosti rozhodnutie pripísal „mimoriadnym okolnostiam“ a avizoval, že ak to bude potrebné, Alphabet podnikne ďalšie kroky.
Rozhodnutie Alphabetu prišlo po tom, čo ukrajinský minister pre digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov vyzval YouTube, aby zablokovala ruskú propagandu. Ruské štátne médiá a obzvlášť RT ročne vyrobia na reklamách na YouTube a iných službách Googlu milióny dolárov.
Reklamy z Ruska, ktoré vo štvrtok podniklo inváziu na Ukrajinu, už pozastavili sociálne siete Facebook a Twitter. K obom platformám ruské úrady obmedzili prístup v krajine.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.