5. 3. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Twitter Blue: Predplatné = prístup k viacerým zaujímavým funkciám | TOUCHIT

Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) zablokovala v piatok sociálnu sieť Twitter. K tomuto kroku pristúpila krátko po tom, ako bol v Rusku zablokovaný aj Facebook.

Redaktor tlačovej agentúry AFP potvrdil, že v Rusku nie je možné aktualizovať "nástenku" na Twitteri. Roskomnadzor nevydal žiadne vyjadrenie, ktorým by vysvetlil dôvod, pre ktorý pristúpil k zablokovaniu Twitteru.
Ruské médiá však podľa AFP uvádzajú, že táto sociálna sieť bola zablokovaná na žiadosť ruského generálneho prokurátora, ktorú podal ešte 24. februára - v deň, keď Rusko napadlo Ukrajinu.
Roskomnadzor tiež skôr v piatok oznámil, že zablokoval sociálnu sieť Facebook, pričom sa odvolal na diskrimináciu ruských médií zo strany tejto sociálnej siete.
Ide o kroky, ktoré sú súčasťou bezprecedentného zásahu ruských úradov proti nezávislým médiám či aktivistom, ku ktorému pristúpili po tom, ako Rusko napadlo Ukrajinu.
Niektoré kľúčové ruské liberálne médiá ukončili v uplynulých dňoch svoju činnosť, pričom nedávno prijatý ruský zákon umožňuje na niekoľko rokov uväzniť tých, ktorí zverejňujú "nepravdivé informácie" o vojne na Ukrajine, čo mnohé médiá prinútilo k tomu, aby prestali pokrývať udalosti v tejto krajine, s ktorou Rusko susedí.


Čo všetko o vás Facebook vie a ako sa k týmto dátam dostať? - TECHBOX.sk

Ruské úrady zablokovali prístup k sociálnej sieti Facebook. Oznámila to v piatok Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor), informovali agentúry AFP a Reuters.
"(V piatok) bolo prijaté rozhodnutie zablokovať prístup k Facebooku (patriacemu spoločnosti Meta) na území Ruskej federácie," uviedol Roskomnadzor, ktorý sa pri tomto rozhodnutí odvolal na "26 prípadov diskriminácie ruských médií" zo strany Facebooku.
Redaktor AFP, ktorý sa v súčasnosti nachádza v Moskve, potvrdil, že Facebook nefunguje. Stále mal však prístup k sociálnej sieti Instagram, ktorú taktiež vlastní spoločnosť Meta. K zablokovaniu Facebooku ruské úrady pristúpili týždeň po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.
Podľa Roskomnadzoru prišlo k spomínaným prípadom diskriminácie ruských médií od októbra 2020 po tom, ako sociálna sieť obmedzila prístup k štátnej televízii RT a ruskej agentúre RIA Novosti.
Spoločnosť Meta tento krok Ruska zatiaľ nekomentovala. Tento týždeň však uviedla, že v Európskej únii obmedzuje prístup k televízii RT a agentúre Sputnik a že na globálnej úrovni znižuje obsah uverejňovaný ruskými štátnymi médiami na ich účtoch na Facebooku a Instagrame.
Tento krok je súčasťou bezprecedentného zásahu ruských úradov proti nezávislým médiám či aktivistom, ku ktorému pristúpili po tom, ako Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu.
Niektoré kľúčové ruské liberálne médiá ukončili v uplynulých dňoch svoju činnosť, pričom nedávno prijatý ruský zákon umožňuje na niekoľko rokov uväzniť tých, ktorí zverejňujú "nepravdivé informácie" o vojne na Ukrajine, čo mnohé médiá prinútilo k tomu, aby prestali pokrývať udalosti v tejto krajine, s ktorou Rusko susedí.

Novaya Gazeta | eurotopics.net 

Ruské nezávislé periodikum Novaja Gazeta v piatok oznámilo, že odstráni všetok svoj materiál týkajúci sa vojenskej činnosti Ruska na Ukrajine z dôvodu cenzúry. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
"Vojenská cenzúra v Rusku rýchlo prešla do novej fázy: od hrozieb spojených s blokovaním a zatvorením médií (čo už bolo takmer úplne realizované) prešla k hrozbám spojeným s trestným stíhaním novinárov, ako aj občanov, ktorí šíria informácie o bojovej činnosti odlišujúce sa od oficiálnych vyhlásení ministerstva obrany (Ruska, pozn. TASR)," uvádza sa vo vyjadrení, ktoré Novaja Gazeta zverejnila na sociálnej sieti Telegram.
"Nepochybujeme o tom, že tieto vyhrážky budú naplnené," uviedlo periodikum s tým, že nemôže riskovať slobodu svojich zamestnancov. Zároveň však nemôže ignorovať ani túžbu svojich čitateľov, "ktorí sa jednoznačne vyjadrili za pokračovanie našej práce i za podmienok vojenskej cenzúry".
Práve z toho dôvodu sa Novaja Gazeta rozhodla zmazať zo svojich webových stránok a sociálnych sietí všetok obsah týkajúci sa ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu.
"Budeme však aj naďalej informovať o následkoch, ktorým Rusko čelí: o vývoji ekonomickej krízy, rapídnom klesaní životnej úrovne, problémoch s prístupom k zahraničným liekom a technológiám, prenasledovaní ľudí, ktorí zmýšľajú inak, a to aj v súvislosti s protivojnovou rétorikou," uvádza sa ďalej vo vyhlásení.
Novaja Gazeta k tomuto kroku pristúpila po tom, ako sa svoju činnosť tento týždeň rozhodla ukončiť nezávislá ruská rozhlasová stanica Echo Moskvy, ktorá sa odmietla vzdať svojej nezávislosti po tom, ako ju ruské úrady obvinili z toho, že poskytuje nepravdivé informácie o udalostiach na Ukrajine, píše Reuters.
Šéfredaktor novín Novaja Gazeta Dmitrij Muratov, ktorý vlani získal Nobelovu cenu mieru, uviedol v deň začiatku ruskej invázie na Ukrajinu: "Naši mierumilovní občania Ruska teraz pocítia nenávisť sveta, pretože začíname tretiu svetovú vojne v strede Európy," cituje Muratova agentúra Reuters.

Tim Davie: BBC boss 'prepared to fire stars who break impartiality rules' -  BBC News 

Generálny riaditeľ britskej verejnoprávnej rozhlasovej a televíznej stanice BBC Tim Davie v piatok oznámil, že mediálna spoločnosť zastavuje svoje pokrývanie diania v Rusku. Schválená nová ruská legislatíva totiž "kriminalizuje nezávislú žurnalistiku". Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.
"Neostáva žiadna iná možnosť, len dočasne pozastaviť prácu všetkých novinárov zo stanice BBC News a ich podporného štábu v rámci Ruskej federácie. Popritom posudzujeme všetky ďalšie následky tohto nežiadúceho vývoja," dodal Davie.
Ruskí zákonodarcovia odhlasovali zákony, ktoré stanovujú tresty odňatia slobody a pokuty za šírenie "fake news" (nepravdivých správ) o ruskej armáde či o invázii Ruska na Ukrajine.


Od stretnutia Putina s Bidenom netreba veľa očakávať | TREND

Ruská vláda musela prijať prísny zákon o šírení falošných správ o ruskej armáde, pretože "čelí informačnej vojne", povedal v sobotu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AFP.
"Zákon je nutný a bol naliehavo potrebný z dôvodu bezprecedentnej - ani nie kampane - ale dokonca informačnej vojny, ktorá sa rozpútala proti našej krajine," povedal hovorca Peskov, pričom zdôraznil, že vzhľadom na okolnosti bolo nutné prijať "prísny" zákon.
Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v piatok návrh zákona, ktorý zavedie tresty odňatia slobody až do 15 rokov za šírenie falošných správ o ruskej armáde.
Táto právna norma udeľuje tresty odňatia slobody v rôznej dĺžke a pokuty voči ľuďom, ktorí zverejnia "vedome falošné informácie" o armáde. Prísnejšie tresty hrozia v prípade, keď úrady rozhodnú, že šírenie týchto správ mohlo mať vážne následky.
Putin takisto podpísal zákon, ktorý umožní udeliť pokuty alebo tresty odňatia slobody až v dĺžke troch rokov za výzvy na zavedenie sankcií proti Rusku.

      

Copyright © TASR 2022

 




Reportérov britskej spravodajskej televízie Sky News na Ukrajine prepadli ruskí vojaci. Referuje o tom spravodajský web BBC. Hlavný korešpondent Sky News Stuart Ramsay uviedol, že útok na nich sa stal v pondelok, keď sa spolu so štyrmi kolegami vracal autom do ukrajinského hlavného mesta Kyjev.
„Pamätám si, že som premýšľal, či moja smrť nebude bolestivá. A potom som dostal ranu do krížov,“ povedal Ramsay a s tým, že sa mu vzápätí podarilo ujsť. „Moje brnenie a prilba ma takmer určite zachránili. Mali sme veľké šťastie,“ dodal Ramsay, ktorý sa momentálne nachádza v Británii.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.