2. 3. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS



Európska únia prijala sankcie proti Rusku v oblasti dezinformácií a manipulácií s informáciami. Členské krajiny eurobloku sa s platnosťou od stredy rozhodli zablokovať na území celej EÚ prístup k štátom vlastneným dezinformačným médiám – televízii RT (predtým Russia Today) a agentúre Sputnik. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR na základe informácií zverejnených na stránke Európskej komisie.
Toto opatrenie sa opiera o nedeľňajšie vyhlásenie predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej, ktorá okrem iného uviedla, že v čase vojny "záleží na slovách" a pripomenula, že Európania čelia masívnej propagande a dezinformáciám ohľadom ruskej invázie na "slobodnú a nezávislú" Ukrajinu.
"Nedovolíme, aby podporovatelia Kremľa vylievali svoje jedovaté lži ospravedlňujúce Putinovu vojnu a aby rozdeľovali našu Úniu," konštatovala šéfka EK.
Šéf diplomacie EÚ v tejto súvislosti uviedol, že Únia robí dôležitý krok a "zatvára kohútik ruským štátom kontrolovaným médiám".
Podľa EK televízny kanál RT a agentúra Sputnik sú nápomocné pri presadzovaní a podpore ruskej agresie proti Ukrajine, čo EÚ vníma ako významnú a priamu hrozbu pre verejný poriadok a svoju bezpečnosť.
Sankcie proti uvedeným médiám sa vzťahujú na všetky prostriedky prenosu a distribúcie, teda aj na káblové rozvody, satelitné vysielanie, IPTV, internetové platformy a webové stránky a aplikácie. Všetky príslušné licencie, povolenia a distribučné dohody sú od stredy pozastavené. Tieto opatrenia sa vzťahujú na všetky členské štáty EÚ a sú uplatniteľné okamžite.

Copyright © TASR 2022

 


Útok na televíznu vežu v Kyjeve mal podľa Rusov zabrániť informačným útokom  (video) - Webnoviny.sk
Ruský rezort obrany v stredu vyhlásil, že ich letectvo odstavilo hlavnú televíznu vežu v Kyjeve. Odmietol však, že by zasiahlo obytné budovy. Hovorca ministerstva Igor Konašenkov povedal, že útok mal ochromiť schopnosti Ukrajiny podnikať „informačné útoky“. Na margo obetí utorkového útoku a poškodenia neďalekého pamätníka obetiam holokaustu Babyn Jar sa nevyjadril.
Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie uviedla, že utorkový útok na televíznu vežu zabil päť ľudí a piati ďalší utrpeli zranenia. Ukrajinské televízie po útoku nakrátko nevysielali, ale vysielanie neskôr obnovili.
Konašenkov tiež informoval o ruskom dobytí mesta Cherson na juhu Ukrajiny. Toto tvrdenie sa podľa agentúry AP nedalo bezprostredne potvrdiť. Ruské sily čelia od začiatku invázie na Ukrajinu silnejšiemu odporu, ako očakávali.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.