10. 2. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

RT DE can continue broadcasting in Germany during legal case

Ruská spoločnosť RT DE Productions sa obrátila na berlínsky súd so žiadosťou o zrušenie zákazu na vysielanie ruskej nemeckojazyčnej televízia RT v Nemecku (RT DE). TASR správu prevzala z agentúr TASS a Reuters, ktoré o tom informovali v stredu.
Nemecký mediálny regulátor MABB a Komisia pre schvaľovanie a dohľad (ZAK) zakázali minulý týždeň vysielanie RT DE V Nemecku a zdôvodnili to tým, že televízia nemá potrebnú vysielaciu licenciu a ani o ňu nepožiadala. Podľa MAKK a ZAK má ruský kanál iba srbskú licenciu, s ktorou v Nemecku vysielať nemôže.
"RT DE Productions GmbH sa obrátila na správny súd v Berlíne so žiadosťou o zrušenie nezákonného rozhodnutia nemeckého regulátora MABB, ktorý zakázal vysielanie kanálu RT DE v Nemecku," uvádza na sociálnej sieti Telegram ruská televízia RT. Z tohto vyhlásenie podľa Reuters vyplýva tiež to, že spoločnosť očakáva, že tento zákaz súd zruší.
Moskva minulý štvrtok v rámci odvetných krokov voči rozhodnutiu MABB zakázala nemeckej stanici Deutsche Welle vysielať na území Ruska, zatvorila jej kancelárie v Moskve a odobrala akreditácie jej novinárom. Nasledujúci deň Moskva uviedla, že ak sa Nemecko rozhodne ukončiť tento mediálny spor, tak bude reagovať obdobne. Zároveň je však pripravená aj na vyostrenie situácie, ak sa tak Nemecko rozhodne urobiť, píše Reuters.


RTÜK | Radyo ve Televizyon Üst Kurulu
Turecký orgán dohliadajúci na vysielanie médií dal trom zahraničným spravodajským staniciam 72 hodín na to, aby si zaobstarali vysielacie licencie, inak zablokuje ich webové stránky v Turecku. V stredu o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenie člena tureckej Štátnej rady pre monitorovanie vysielania (RTÜK) Ilhana Tasciho, ktorý je aj opozičným poslancom a rozhodnutie predmetnej rady kritizoval.
Rozhodnutie sa týka tureckojazyčných webových stránok staníc Deutsche Welle, Hlas Ameriky a Euronews. Tasci uviedol, že s rozhodnutím RTÜK nesúhlasí a vníma ho ako ďalší útok na slobodu médií v Turecku. "Väčšinou hlasov bolo prijaté rozhodnutie, že webovým stránkam amerikaninsesi.com, dw.com/tr a tr.euronews.com bude poskytnutých 72 hodín na získanie licencií," vysvetlil Tasci, ktorý je jedným z deviatich členov správnej rady RTÜK.
Správna rada RTÜK, ktorá pozostáva najmä z členov vládnucej strany Spravodlivosti a rozvoja (AKP), bezprostredne nereagovala na otázky Reuters, prečo k takémuto kroku pristúpila.
Vláda tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v ostatných rokoch posilnila právomoci RTÜK, ktorá v súčasnosti dohliada na všetok online obsah v krajine. V Turecku je pritom zhruba 90 percent všetkých mainstreamových médií štátnych, alebo má väzby na vládu, píše Reuters.
"Po štátnych médiách je teraz rad na medzinárodných spravodajských serveroch, aby sa dostali pod dohľad a boli umlčané. S prístupom RTÜK tvrdiacim 'na stránke sú videá, a preto potrebuje licenciu' neostanú (v Turecku) žiadne (štátom) nekontrolované spravodajské stanice," povedal Tasci.
Ľudskoprávne organizácie a Západ obviňujú tureckú vládu, že zmarený prevrat z roku 2016 používa ako zámienku pre potlačenie politickej opozície v krajine. Ankara trvá na tom, že prijaté opatrenia sú potrebné na obranu krajiny pre rôznymi bezpečnostnými hrozbami. Prezident Erdogan zároveň často kritizuje médiá, ktorých obsah nie je v súlade s konzervatívnymi islamskými hodnotami, aké presadzuje jeho Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP).

Copyright © TASR 2022