25. 2. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS



Americký herec a režisér Sean Penn sa nachádza na Ukrajine, v tamojšom hlavnom meste Kyjev nakrúca dokumentárny film o ruskej invázii. Informovala o tom v noci na piatok tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na úrad ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Penn, dvojnásobný držiteľ Oscara, sa zúčastnil na vládnej tlačovej konferencii v Kyjeve a stretol sa aj so Zelenským.
"Režisér prišiel do Kyjeva špeciálne za účelom zaznamenať všetky udalosti odohrávajúce sa na Ukrajine a ako dokumentarista povedať svetu pravdu o ruskej invázii do našej krajiny. Sean Penn je medzi tými, ktorí podporujú Ukrajinu. Sme mu vďační za tento prejav odvahy a čestnosti," uvádza sa vo vyhlásení Zelenského kancelárie zverejnenom na sociálnych sieťach.
"Penn preukázal odvahu, ktorá mnohým iným vrátane západných politikov chýba," pokračuje znenie príspevku. Penn, ktorý navštívil Ukrajinu už vlani v novembri a stretol sa tam s vojenskými činiteľmi, hovoril teraz s novinármi a vojakmi. "Videl, ako bránime svoju krajinu," uviedla Zelenského kancelária.
Penn (61) pripravuje daný dokument pre spoločnosť Vice Studios, spresnila spravodajská stanica NBC News.
Jeho najnovšia návšteva prichádza v čase, keď invázne ruské sily od štvrtkového rána postupujú hlboko do územia Ukrajiny, pričom na predmestiach Kyjeva zúria boje a na viaceré ukrajinské mestá padajú raketové strely a delostrelecké granáty.

Copyright © TASR 2022


Domov » Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky

Návrh mediálneho zákona, ktorý minulý rok v novembri prešiel v parlamente prvým čítaním, umožňuje operatívne vypnúť zahraničné vysielanie na území Slovenska. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa Ministerstva kultúry SR (MK SR) Zuzana Viciaňová s tým, že v niektorých prípadoch by to bolo možné okamžite. Reagovala tak na otázku agentúry SITA, či MK SR neplánuje nejakým spôsobom zakročiť voči médiám, ktoré šíria proruskú propagandu, dezinformácie či hoaxy.
Aktuálna situácia podľa ministerstva len potvrdila, ako dôležité je prijať zákon o mediálnych službách čím skôr. „Slovensko by sa tak vedelo oveľa účinnejšie brániť pred ohrozením národnej bezpečnosti a územnej celistvosti,“ priblížila Viciaňová.
Ministerstvo kultúry SR dnes vo svojom statuse na sociálnej sieti upozornilo na informačnú vojnu. „Ako rezort, pod ktorý spadá aj mediálna oblasť, si kladieme za povinnosť upozorniť vás pred dezinformáciami, konšpiráciami a propagandou v súvislosti s vojnou na Ukrajine, ktorá sa v týchto dňoch šíri online priestorom,“ konštatoval rezort. Z tohto dôvodu odporúča občanom venovať zvýšenú pozornosť tomu, z akých zdrojov čerpajú a či tieto správy obsahujú overené informácie. Ministerstvo zdôraznilo, že hoaxy a ich producenti predstavujú spoločenskú hrozbu, a preto je nutné k neovereným informáciám pristupovať opatrne a sledovať oficiálne zdroje. Medzi ne zaradilo MK SR napríklad Hoaxy a podvody – Polícia SR, Ministerstvo obrany SR či Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

CZ.NIC 

Český správca národnej domény CZ.NIC v piatok zablokoval osem vybraných dezinformačných webov, ktoré ohrozujú národnú bezpečnosť. Ako CZ.NIC informoval na svojej webovej stránke, k tomuto kroku správca českej národnej domény pristúpil po „intenzívnych konzultáciách s bezpečnostnými zložkami štátu a na základe odporučenia Vlády Českej republiky“. Tento mimoriadny krok je pritom podľa združenia reakciou na vojenský útok ruskej armády proti zvrchovanej Ukrajine a na dezinformačnú kampaň, ktorá tento útok sprevádzala a stále sprevádza.
Ako uviedol výkonný riaditeľ združenia CZ.NIC Ondřej Filip, agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine dlhodobo sprevádza dezinformačná kampaň v mnohých internetových médiách, ktoré využívajú českú národnú doménu. „Pretože sa tieto informácie cielene nezakladajú na pravde a preukázateľne podnecujú k šíreniu vykonštruovaných fám, vyhlásení a nestability v spoločnosti, rozhodli sme sa po konzultáciách s najvyššími predstaviteľmi štátu tieto výrazné dezinformačné médiá zablokovať,“ dodal Filip.
Podľa medializovaných informácií ide o weby Aeronet.cz, Protiproud.cz ,Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Turin, Italy, to host the 66th Eurovision Song Contest in May 2022 🇮🇹 -  Eurovision Song Contest

Tohtoročný ročník Eurovízie sa bude konať v Turíne po tom, čo talianska rocková skupina Maneskin vyhrala súťaž v roku 2021. Rusko zatiaľ svojho zástupcu neoznámilo. Ukrajinu bude reprezentovať hiphopové trio Kalush Orchestra. Skupina nahradila speváčku Alina Pašovú, ktorá z Eurovízie odstúpila po tom, čo čelila kritike za výlet na Krym v roku 2015. Nič nenasvedčuje tomu, že Pašová vstúpila na Krym z Ruska, ale uviedla, že kontroverzia okolo jej návštevy zatienila jej účasť v súťaži. Ruská invázia na Ukrajinu sa stretla s ostrou kritikou západných lídrov. Mnoho krajín, vrátane USA a Veľkej Británie, na Rusko uvalilo tvrdé sankcie. Organizátori Eurovízie však trvajú na tom, že súťaž by mala byť oslobodená od politiky, pretože "spája národy a oslavuje rozmanitosť prostredníctvom hudby". Rozhodnutie organizátorov už kritizovala napríklad švédska televízia SVT.

Copyright © ČTK 2022