14. 5. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS




Zmeny lehôt ochrany práv k zvukovým záznamom sú hlavným cieľom návrhu novely autorského zákona, ktorý dnes parlament posunul do druhého čítania. Ministerstvo kultúry vypracovalo návrh najmä z dôvodu zapracovania smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ z 27. septembra 2011 o lehote ochrany autorského práva a niektorých súvisiacich práv do nášho práva. Navrhuje v ňom tiež doplniť noviny do výpočtu diel, na ktoré sa ako súborné diela vzťahujú autorské práva. Účinnosť by mala novela nadobudnúť od 1. novembra tohto roka.
Smernica predlžuje lehoty ochrany práv výkonného umelca a práv výrobcu zvukového záznamu umeleckého výkonu z pôvodných 50 na 70 rokov. Ako vyplýva z dôvodovej správy k návrhu novely, v súčasnosti práva výkonného umelca trvajú 50 rokov od podania umeleckého výkonu. Táto lehota ostáva zachovaná, predlžuje sa však v prípade, ak bol umelecký výkon zaznamenaný na zvukový záznam. Ochrana práv výkonného umelca sa predlžuje na 70 rokov od vydania alebo od prvého verejného prenosu zvukového záznamu umeleckého výkonu, ak bol umelecký výkon takto zaznamenaný. “Dôvodom tejto úpravy je to, že výkonní umelci vo všeobecnosti začínajú kariéru v mladosti a súčasná lehota ochrany 50 rokov uplatniteľná na záznam ich umeleckých výkonov často nechráni ich výkony ani počas celej dĺžky ich života. Okrem toho výkonní umelci nie sú často schopní zabrániť nevhodnému použitiu svojich výkonov, ku ktorému môže dôjsť ešte počas ich života, alebo také použitie obmedziť,“ vysvetlil minister kultúry Marek Maďarič
Rovnako sa predlžuje lehota ochrany práv výrobcov zvukových záznamov. “Aj naďalej platí, že práva výrobcov zvukových záznamov trvajú 50 rokov od vyhotovenia zvukového záznamu. Ak bol však zvukový záznam vydaný, resp. ak došlo k verejnému prenosu takéhoto zvukového záznamu, ochrana sa predlžuje na 70 rokov,“ vysvetľuje MK SR.
V súvislosti s predĺžením lehoty ochrany sa zavádza nové právo výkonného umelca, a to právo na dodatočnú odmenu. “Toto povinne kolektívne spravované právo prináleží výkonnému umelcovi za každý celý kalendárny rok, ktorý nasleduje po 50. roku odo dňa prvého oprávneného vydania, alebo ak k vydaniu nedošlo, od prvého oprávneného verejného prenosu zvukového záznamu umeleckého výkonu.“ V súvislosti s tým sa má tiež zaviesť povinnosť výrobcu zvukového záznamu vyčleniť na dodatočnú odmenu 20 percent z celkových príjmov získaných v priebehu predchádzajúceho roka za použitie záznamu umeleckého výkonu.
Navrhovaná právna úprava rieši problémy uzatvárania licenčných zmlúv, ktoré priniesla prax, najmä povinnosť ich uzatvárania v písomnej forme, čo podľa MK SR “nezodpovedá aktuálnym požiadavkám na uzatváranie licenčných zmlúv v digitálnej ére“. Odstraňuje sa povinná písomná forma licenčných zmlúv, s výnimkou výhradnej licencie, hromadnej licenčnej zmluvy a kolektívnej licenčnej zmluvy. Navrhované zmeny medzi iným zavádzajú “osobitný koncept ponuky licencie jednostranným právnym úkonom, ktorý smeruje voči neurčitým osobám, čo umožní využívanie tzv. verejných licencií a uzatváranie licenčných zmlúv špecifickými spôsobmi (napr. shrink-wrap)", uvádza sa v predkladacej správe k návrhu novely. Cieľom ďalších zmien je odstrániť nejasnosti vo výklade týkajúce sa sporov o určenie obsahu licenčnej zmluvy.
Z európskej smernice sa navrhuje aj rozšírenie výnimky na rozmnoženiny diel bez súhlasu autora a bez povinnosti uhradiť autorovi odmenu. V súčasnosti môžu kópie na vzdelávacie, alebo vedeckovýskumné účely robiť bez súhlasu autora podľa autorského zákona iba knižnice a archívy. Táto výnimka sa má rozšíriť i na múzeá a galérie.
Ako ďalej vyplýva z osobitnej časti dôvodovej správy, “do výpočtu diel, ktoré možno považovať za súborné diela ako predmety autorského práva, sa dopĺňajú noviny“. Dôvodom je, že obsahom novín môžu byť tak predmety chránené autorským právom (nezávislé diela), ako aj predmety, na ktoré sa ochrana autorského práva nevzťahuje, medzi ktoré zaraďuje MK SR napríklad denné správy, informácie a ďalšie. "Autorský zákon nepriznáva individuálnu ochranu jednotlivým prvkom súborného diela, ale priznáva ochranu súbornému dielu z hľadiska spôsobu výberu a usporiadania obsahu. Autor súborného diela má teda právo udeľovať súhlas na každé použitie diela, vrátane vyhotovenia rozmnoženiny súborného diela alebo jeho časti," píše sa v osobitnej časti dôvodovej správy návrhu.
Jednou z priorít ministra kultúry Mareka Maďariča je príprava úplne nového autorského zákona. Keďže autorský zákon je jeden z najzložitejších zákonov, MK SR do legislatívneho procesu nový zákon predloží najskôr v druhej polovici tohto volebného obdobia tak, aby mohol byť účinný v roku 2015.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané