16. 3. 2020

Mimoriadne relácie o koronavíruse sa stretli s výrazným diváckym záujmom

Mimoriadne relácie o koronavíruse 


sa stretli s výrazným diváckym záujmom


Sobotné Televízne noviny, nedeľné Počasie a štvrtková mimoriadna spravodajská relácia sa v cieľovej skupine 12-54 stali doposiaľ najsledovanejšími programami tohto roka, Na telo s absolútnym rekordom.

Vzhľadom na šíriacu sa pandémiu koronavírusu a zásadné preventívne opatrenia vyhlásené slovenskou vládou začala televízia Markíza od štvrtka, 12. marca 2020, operatívne zaraďovať do vysielania mimoriadne spravodajské relácie, ktoré sa stretli s výrazným diváckym záujmom a významne tak prispeli k informovanosti obyvateľstva.
Štvrtková mimoriadna relácia so začiatkom o 20:30 sa v oboch hlavných cieľových skupinách stala najsledovanejším programom dňa. V obchodnej cieľovej skupine 12-54 dosiahla rating 15,7 % a trhový podiel 36,2 %, pričom sa stala doposiaľ tretím najsledovanejším programom od začiatku roka 2020. Diskusiu moderátora Michala Kovačiča s premiérom Petrom Pellegrinim a ministerkou vnútra Denisou Sakovou si pozrelo celkovo 743-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.
V piatok, 13. marca 2020, odvysielala TV Markíza taktiež so štartom o 20:30 druhú mimoriadnu reláciu, v ktorej moderátorka Zlatica Švajdová Puškárová rozobrala všetko aktuálne dianie súvisiace s koronavírusom s dezignovaným premiérom Igorom Matovičom, budúcim ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím a odborníkom na dane, odvody a sociálne veci Jozefom Mihálom. Opäť išlo v oboch hlavných cieľových skupinách o najsledovanejší programom dňa. V cieľovej skupine 12-54 zaznamenala rating 13,8 % a trhový podiel 30,7 %, celkovo sprostredkovala dôležité informácie 718-tisíc divákom starším ako 12 rokov.
"Ako najsledovanejšie slovenské médium si uvedomujeme našu spoločenskú zodpovednosť, operatívne sme preto zaradili do vysielania sériu mimoriadnych prime-time relácií v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom. Sme radi, že aj takto môžeme prispieť k čo najlepšiemu informovaniu verejnosti o situácii v krajine. Som hrdý na celý náš tím spravodajstva a publicistiky, ktorý v týchto náročných časoch odvádza výnimočný kus špičkovej a profesionálnej roboty," povedal Matthias Settele, generálny riaditeľ skupiny Markíza.
Ďalšiu mimoriadnu reláciu odvysiela TV Markíza už dnes večer, v pondelok 16. marca 2020 o 21:30, po skončení seriálu Pán profesor. Moderátorka Gabriela Kajtárová divákom sprostredkuje aj informácie o tom, ako koronavírus zvládajú naše nemocnice, rodiny a firmy.
Doposiaľ najsledovanejším programom tohto roka sa v cieľovej skupine 12-54 stalo vydanie relácie Televízne noviny, ktoré TV Markíza odvysielala v sobotu, 14. marca 2020. Dosiahli rekordný tohtoročný rating 15,8 % a druhý najvyšší trhový podiel 35,9 %. Hlavnú spravodajskú reláciu TV Markíza si v sobotu nenechalo ujsť až 847-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov, pričom v tejto širšej cieľovej skupine ide o druhý najsledovanejší program od začiatku roka 2020.
Prvé miesto v celoročnom rebríčku sledovanosti v rámci cieľovej skupiny 12+ nateraz obsadila nasledujúca relácia Počasie, ktorá pritiahla k obrazovkám až 855-tisíc divákov. V cieľovej skupine 12-54 išlo o piaty divácky najúspešnejší program tohto roka s ratingom 15,3 % a trhovým podielom 34,7 %.
V nedeľu, 15. marca 2020, sa najsledovanejším programom dňa v oboch hlavných cieľových skupinách stala relácia Počasie. V cieľovej skupine 12-54 išlo o doposiaľ druhý najsledovanejší program tohto roka s ratingom 15,7 % a trhovým podielom 32,9 %. Aktuálne informácie o počasí si včera pozrelo 802-tisíc divákov starších ako 12 rokov, vďaka čomu si toto vydanie pripísalo post nateraz tretieho najsledovanejšieho programu od začiatku roka 2020.
Druhé miesto v nedeľnom rebríčku sledovanosti obsadila v cieľovej skupine 12-54 hlavná spravodajská relácia Televízne noviny s druhým najvyšším tohtoročným ratingom 15,3 % a nadpriemerným trhovým podielom 31,0 %. V cieľovej skupine 12+ išlo taktiež o doposiaľ druhé najsledovanejšie tohtoročné vydanie s 772-tisíc divákmi pri obrazovkách.
Všetky svoje doterajšie rekordy od obnovenia v septembri 2018 prekonala popoludňajšia politická diskusná relácia Na telo. Špeciálne vydanie venované téme koronavírusu, v ktorom moderátor Michal Kovačič debatoval s budúcim ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím, exministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou a infektológom Vladimírom Krčmérym, dosiahlo v cieľovej skupine 12-54 absolútne rekordný rating 12,3 % a rovnako aj trhový podiel 38,9 %. Včerajšie Na telo si nenechalo ujsť až 730-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov, čo je taktiež suverénne najvyšší počet v súčasnej ére relácie.
Vynikajúco sa darilo aj večernému piatemu kastingovému zostrihu speváckej súťaže SuperStar, ktorá v cieľovej skupine 12-54 zaznamenala doposiaľ najvyšší rating 11,8 % a trhový podiel 26,3 %. Príjemnú nedeľnú spoločnosť robila celkovo 516-tisíc divákom starším ako 12 rokov, čo je taktiež najvyšší počet od štartu aktuálneho ročníka.
Dáta sú uvedené v meraní LIVE + VOSDAL + HOSTIA. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA