20. 3. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Filmový festival v Cannes vo Francúzsku sa nebude konať v máji, ako bolo pôvodne plánované. Dôvodom je pandémia koronavírusu. Vo štvrtok večer o tom informovala festivalová porota, ktorá zvažuje odklad udalosti na koniec júna alebo na začiatok júla. Správu priniesla tlačová agentúra AFP.



Americký prezident Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že nevie, či je novinár Austin Tice, ktorý je od roku 2012 nezvestný v Sýrii, ešte nažive. Informovala o tom agentúra AFP.
"Ak žije, tak by sme ho radi dostali domov. Veľmi sa spolu so Sýriou usilujeme dostať ho odtiaľ. Dúfame, že to sýrske úrady urobia. Spoliehame sa na ne," povedal na tlačovej konferencii v Bielom dome americký prezident. "Je tam už veľmi dlho. Už je to dávno, čo ho zajali," dodal Trump.
Tice je nezávislý fotoreportér, ktorý pracoval pre tlačové agentúry AFP a McClatchy News, denník The Washington Post či televíziu CBS, ale aj ďalšie médiá, keď ho 14. augusta 2012 zadržali na kontrolnom stanovišti neďaleko sýrskej metropoly Damask.
O mesiac nato sa na internete objavil videozáznam, na ktorom bol Tice so zaviazanými očami v spoločnosti neznámych ozbrojených mužov. Odvtedy sa nijaké informácie o ňom neobjavili. V roku 2018 vypísali Spojené štáty odmenu milión dolárov za informácie, ktoré by viedli k Ticeovej záchrane.

Copyright © TASR 2020

Prevádzkovateľ platenej internetovej televízii Netflix zníži rýchlosť a kvalitu prenosu svojich videí v záujme zachovania hladkého fungovania internetu. Sieť je preťažená, pretože ju v Európe viac využívajú občania nútenie svojimi vládami kvôli epidémii nového koronavírusy nechodiť do práce a do škôl a zostávať doma. Obmedzenie bude trvať 30 dní, uviedla americká spoločnosť, ktorú o tento krok požiadal európsky komisár pre vnútorný trh Thierry Breton, aby sa predišlo pádu siete.
Spoločnosť Netflix uviedla, že v Európe zníži kapacitu svojich služieb asi o 25 percent. Breton jej rozhodnutie privítal. "Pán Hastings preukázal silný zmysel pre zodpovednosť a solidaritu. Budeme neustále v kontakte, aby sme spoločne sledovali vývoj situácie," povedal eurokomisár o šéfovi Netflix Reed Hastings.

2020 © ČTK Copyright