30. 7. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecký súd v provincii Diyarbakir v juhovýchodnom Turecku zatkol novinára z denníka Evrensel, často kritizujúceho vládu. Oznámil to samotný denník.
      Yusufa Karataša zatkli v rámci vyšetrovania dnes už rozpustenej kurdskej nacionalistickej strany Demokratický ľudový kongres (DTK). 
      Noviny Evrensel sú ľavicovým periodikom a častým kritikom vlády, uviedla agentúra DPA. 
      Prokuratúra vypočúvala Karataša v súvislosti so seminárom z roku 2013, organizovaným stranou DTK. Toto podujatie bolo podľa vyjadrenia denníka označené ako "teroristická aktivita".
      V tureckom väzení sa v súčasnosti nachádza 165 pracovníkov médií. Nachádza sa medzi nimi aj nemecko-turecký novinár a dopisovateľ denníka Die Welt Deniz Yücel.

Súd v Istanbule nariadil v piatok prepustenie siedmich pracovníkov tureckého denníka Cumhuriyet. Štyria hlavní obžalovaní zostávajú za mrežami.
      Sedemnásť novinárov a zamestnancov Cumhuriyetu čelí dlhoročným trestom pre obvinenia týkajúce sa terorizmu. Súdny proces sa s nimi začal v pondelok - viac než 250 dní po tom, ako úrady začali zatýkať pracovníkov tohto denníka kritického k vláde.
      Vo väzení ostáva šéfredaktor Murat Sabuncu, predseda správnej rady Akin Atalay, komentátor Kadri Gürsel a investigatívny novinár Ahmet Sik, informuje agentúra Anadolu. Medzi prepustenými je karikaturista Musa Kart, komentátor Güray Öz a právnik Bülent Utku.
      Všetci obžalovaní popreli obvinenia počas tohtotýždňových piatich zasadnutí súdu. Ďalšie pojednávanie je stanovené na 11. septembra.
      Skupiny presadzujúce slobodu tlače považujú celý prípad za pokus vlády "umlčať" iné názory a vyzvali na prepustenie žurnalistov. Jedenásti z obžalovaných boli za mrežami už od minulého roka a tvrdia, že majú obmedzený prístup k právnikom a trpia podmienkami vo väzení, uvádza agentúra DPA.

Copyright TASR ©2017

Tohtoročné udeľovanie MTV Video Music Awards, ktoré sa bude konať 27. augusta v kalifornskom Inglewoode, bude moderovať americká speváčka Katy Perry. Tridsaťdvaročná interpretka to oznámila prostredníctvom krátkeho videa, ktoré zverejnila na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. "Predstavujem vám mesačnú ženu. Pripravte sa na náraz," napísala ku klipu, v ktorom ju možno vidieť ako astronautku vo vesmíre. Odkazovala pritom na tvar trofeje aj maskota cien, ktorým je práve astronaut. Rodáčka z kalifornskej Santa Barbary okrem toho počas slávnostného udeľovania cien aj vystúpi.
Speváčka sa tento rok uchádza o päť cien, vrátane trofeje za najlepšie popové video ku skladbe Chained to the Rhythm. Tohtoročnému zoznamu kandidátov však dominuje Kendrick Lamar, ktorý má dovedna osem nominácií, vrátane tej v kategórii Video roka. Päť nominácií má aj kanadský spevák The Weeknd, štyri zase Bruno Mars.
Katy Perry, vlastným menom Katheryn Elizabeth Hudson, debutovala albumom Katy Hudson (2001), no známou sa stala až vďaka piesni I Kissed A Girl z druhej štúdiovky One Of The Boys (2008). Nasledovali albumy Teenage Dream (2010), Prism (2013) a Witness (2017). Je tiež príležitostná herečka. Prepožičala napríklad hlas Šmolinke v snímkach Šmolkovia (2011) a Šmolkovia 2 (2013). Predstavila sa aj v dokumentoch Katy Perry: Kúsok zo mňa (2012), KatyPerry: The Prismatic World Tour (2015) či v komédii Zoolander No. 2 (2016) a v roku 2010 vo vianočnej epizóde Simpsonovcov (1989).

Americký herec Mahershala Ali si zahrá v plánovanej tretej sezóne seriálu Temný prípad (2014). Správu potvrdil počas stretnutia Asociácie televíznej kritiky (TCA) Casey Bloys z televízie HBO, ktorá projekt zastrešuje. Štyridsaťtriročný rodák z Oaklandu by mal stvárniť hlavnú úlohu, informuje magazín Entertainment Weekly. Držiteľ Oscara sa novinkou pochválil na službe Instagram.
Či sa spomínaná tretia sezóna dostane na televízne obrazovky, zatiaľ ale nie je jasné, pretože tvorcovia ešte nedostali oficiálne povolenie na jej produkciu. Bloys sa však vyjadril, že už čítal päť scenárov novej série. "Som naozaj ohromený a veľmi sa teším z toho, čo som čítal. Nechcel by som prezrádzať dejovú líniu príbehu, ale naozaj si myslím, že sú dobré," povedal. Ako tiež vysvetlil, momentálne hľadajú režisérov, ktorí by sa projektu ujali, čo je zrejme posledný krok k oficiálnemu schváleniu tretej série. Prvú sezónu, v ktorej sa v hlavných úlohách predstavili Matthew McConaughey a Woody Harrelson, režíroval celú Cary Fukunaga. Druhú, v ktorej si zahrali napríklad Colin Farrell, Rachel McAdams, Vince Vaughn a Taylor Kitsch, malo na starosti viacero filmárov vrátane Justina Lina.
Mahershala Ali, vlastným menom Mahershalalhashbaz Gilmore, odštartoval hereckú kariéru v seriáli Drzá Jordan (2001 - 2007), v ktorom účinkoval v prvých dvoch sezónach. Prvú významnejšiu filmovú rolu získal v dráme Podivuhodný prípad Benjamina Buttona (2008), pričom neskôr si zahral v snímkach ako Predátori (2010), Za borovicovým hájom (2012), Hry o život: Drozdajka 1 (2014), Hry o život: Drozdajka 2 (2015), Skryté čísla (2016) a Moonlight (2016). Za výkon v poslednom menovanom získal Oscara. Je tiež známy zo seriálov Dom z kariet (2013) a Luke Cage (2016).

Americké herečky Jennifer Aniston a Reese Witherspoon si zahrajú v spoločnom projekte. Ako informuje magazín The Hollywood Reporter, predstaviť by sa mali v zatiaľ nepomenovanom seriáli z prostredia ranných televíznych relácií a newyorskej mediálnej scény. Novinka vzniká pod taktovkou Michaela Ellenberga a jeho produkčnej spoločnosti Media Res. Jay Carson, ktorý stojí napríklad za projektom House of Cards (2013), by mal napísať scenár. Tiež by sa mal spolu s Whitherspoon, Aniston, Steveom Klovesom a Lauren Levy Neustadter pod seriál podpísať ako výkonný producent.
Zatiaľ nie je známe, kto bude projekt vysielať. Podľa menovaného týždenníka by to mohla byť platená káblová televízia ako je napríklad HBO či streamovacia služba ako Netflix.
Štyridsaťosemročná Jennifer Joanna Aniston sa preslávila najmä úlohou Rachel Greenovej v seriáli Priatelia (1994 - 2004), za ktorú získala cenu Primetime Emmy a Zlatý Glóbus. Okrem toho si zahrala vo filmoch ako Ona, jedine ona (1996), Bruce, Všemohúci (2003), Zbožňujem prachy! (2006), Marley a ja (2008), Nie je z teba až tak paf (2009), Lov na exmanželku (2010), Šéfovia na zabitie (2011), Skús ma rozosmiať (2011), Wanderlust (2012), My sme Millerovci (2013), Šéfovia na zabitie 2 (2014) či Deň matiek (2016).
Štyridsaťjedenročná Reese Witherspoon v roku 2006 získala Oscara, cenu BAFTA i Zlatý glóbus za stvárnenie June Carter, manželky country speváka Johnnyho Casha, v životopisnom filme Walk the Line (2005). V roku 2015 si vyslúžila druhú nomináciu na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied za hlavnú úlohu vo filme Divočina. Známa je predovšetkým zo snímky Pravá blondínka (2001) a jej pokračovania z roku 2003. Okrem toho si zahrala vo filmoch ako Veľmi nebezpečné známosti (1999), Americké Psycho (2000), Je dôležité mať Filipa (2001), Dievča na roztrhanie (2002), Trh márnosti (2004), Penelope (2006), Ako vieš? (2010), Voda pre slony (2011), Mud (2012), To bude boj! (2012), Divoká dvojka (2015) či seriáli Veľké malé klamstvá (2017). Zahrala si aj v spomínaných Priateľoch, kde stvárnila sestru Rachel, Jill Greenovú.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.