31. 7. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Britská televízna stanica Channel 4 odvysiela nový dokumentárny film zo života zosnulej Diany Frances Spencerovej, princeznej z Walesu.
      Film obsahuje úryvky zo súkromných videonahrávok, na ktorých Diana úprimne rozpráva o svojich manželských problémoch a o napätom vzťahu s kráľovskou rodinou. Informovala o tom agentúra AP.
      Na záznamoch zo začiatku deväťdesiatych rokov sa Diana rozpráva so svojím hlasovým trénerom Peterom Settelenom. Nahrávky vznikli na spoločných stretnutiach v rokoch 1992-93. Settelen tvrdil, že ich nahráva preto, aby zlepšil princeznej vystupovanie na verejnosti.
      Okrem iného na nich Diana opisuje, ako reagovala kráľovná Alžbeta II, keď sa jej pýtala na radu ohľadne krachujúceho manželstva. Povedala, že kráľovná jej na otázku odpovedala: "Neviem, čo by si mala urobiť."
      Diana na nich tiež hovorí o tom, ako sa "veľmi zaľúbila" do muža. Predpokladá sa, že išlo Dianinho osobného strážcu Barryho Mannakeeho.
      Výňatky z týchto nahrávok už vysielala americká televízia NBC v roku 2004, nikdy sa však nevysielali v Británii.
      Nový dokumentárny film, ktorý sa podľa telegraph.co.uk považuje za "vykorisťujúci" a "škodlivý", odvysiela britská televízna stanica Channel 4 v piatok 4. augusta.
      Princezná Diana tragicky zahynula pri autonehode 31. augusta 1997.

Copyright TASR ©2017 

 Slovenský filharmonický zbor čaká v auguste najprestížnejšia udalosť sezóny - účinkovanie na najväčšom festivale klasickej hudby sveta, na BBC Proms v Londýne. Do mesta na rieke Temža odcestujú členovia speváckeho telesa Slovenskej filharmónie so zbormajstrom Jozefom Chabroňom a manažérkou Marianou Kuškovou v utorok 1. augusta, agentúru SITA o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova.
„Naša zborová jednotka sa na letnom festivale predstaví opäť po 13 rokoch. Spolu s členmi BBC Symphony Orchestra, viacerými zbormi - Schola Cantorum of The Cardinal Vaughan, Memorial School, Tiffin Boys’ Choir, BBC Singers a zahraničnými sólistami uvedú koncertné prevedenie opery Chovančina Modesta Petroviča Musorgského. Dielo zaznie pod taktovkou jedného z najžiadanejších dirigentov súčasnosti Semyona Bychkova, s ktorým náš zbor uvádzal toto dielo vo Viedenskej štátnej opere v novembri 2014,“ avizuje filharmónia. Koncertné uvedenie opery zaznie v londýnskej Royal Albert Hall 6. augusta a v úlohe Marfy sa predstaví mladá ruská mezzosopranistka Elena Maximova.
BBC Proms je najväčší festival klasickej hudby na svete. Každoročne trvá osem týždňov. Jeho 123. ročník sa uskutoční od 14. júla do 9. septembra a do centra Londýna prinesie množstvo koncertov, workshopov aj vzdelávacích hudobných podujatí. BBC Proms je zároveň festival s najdlhšou históriou. Po prvýkrát sa uskutočnil už v roku 1895 z iniciatívy hudobného impresária Roberta Newmana. Od roku 1927 festival zastrešuje BBC (British Broadcasting Corporation) a v roku 1930 vznikol Symfonický orchester BBC. Od roku 1941 sa festival koná v Royal Albert Hall. Festival sa od svojho založenia snaží pritiahnuť ku klasickej hudbe čo najviac ľudí všetkých vekových kategórii, a to lacným vstupným, neformálnym prostredím a pestrým programom. Prenosy z koncertov je možné sledovať v televízii, rozhlase, či na internete, dodala Martina Tolstova.

 George Clooney hrozí žalobou francúzskemu magazínu za zverejnenie fotografií jeho dvojičiek. Magazín Voici zverejnil fotografie v piatok, pričom uviedol, že ide o prvé obrázky Elly a Alexandra. Magazín svoj krok zdôvodnil "verejným dopytom". Clooneyho manželka Amal porodila deti v júni v Londýne. Pár ich fotografie nezverejnil.
Rodák z Lexingtonu v Kentucky a 39-ročná právnička sa spoznali v roku 2013 prostredníctvom spoločného priateľa. Zasnúbili sa koncom apríla 2014 a v auguste toho roka získali povolenie na sobáš, pričom svadobné oznámenie zverejnili vo vitríne pred radnicou v londýnskej štvrti Chelsea. Svadba sa uskutočnila najprv 27. septembra 2014 v luxusnom hoteli v talianskych Benátkach a následne ich o dva dni neskôr oddali aj na tamojšej radnici. Oba obrady viedol bývalý starosta Ríma Walter Veltroni, ktorý je Clooneyho blízkym priateľom.
George Clooney sa preslávil účinkovaním v seriáli Pohotovosť (1994 - 2009). Známy je tiež z filmov Od súmraku do úsvitu (1996), Traja králi (1999), Dokonalá búrka (2000), Michael Clayton (2007), Lietam v tom (2009), Deti moje (2011), Gravitácia (2013), Pamiatkari (2014), Krajina zajtrajška (2015), Hra peňazí (2016), Ave, Caesar! (2016) či krimikomédie Dannyho jedenástka (2001) a jej pokračovaní Dannyho dvanástka (2004) a Dannyho trinástka (2007). Na konte má dva Oscary, ktoré získal za herecký výkon v snímke Syriana (2005) a ako jeden z producentov filmu Argo (2012), a tiež tri Zlaté glóbusy, pričom predvlani si prevzal aj cenu Cecila B. DeMilla za celoživotné dielo. Režíroval snímky Dobrú noc a veľa šťastia (2005), Leatherheads (2008), Deň zrady (2011) alebo Pamiatkari (2014).


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.