14. 11. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Počas bojov v palestínskom Pásme Gazy prišiel o život člen filmového štábu, ktorý sa podieľa na výrobe populárneho izraelského televízneho seriálu Fauda.
Ako v nedeľu spresnil spravodajský web The Times of Israel, 38-ročný seržant v zálohe Matan Meir zahynul 10. novembra, keď v rámci misie dostal za úlohu spolu so štyrmi kolegami preveriť jednu z budov v blízkosti mešity v meste Bajt Hanún v severnom sektore Pásme Gazy. Ich úlohou bolo zistiť, či do objektu ústia tunely vybudované radikálmi palestínskeho hnutia Hamas. Keď však izraelskí vojaci vstúpili do domu, nastal výbuch.
V civilnom živote Meir pracoval v produkčnej skupine nakrúcajúcej seriál Fauda, pričom sa podieľal na tvorbe všetkých štyroch doteraz nakrútených sérií. Seriál Fauda mal premiéru v roku 2015. Je dostupný aj na strímovacej službe Netflix.
Seriál Fauda je o izraelskej jednotke špeciálnych síl Mista'arvim, ktorá vedie rozličné tajné protiteroristické operácie. Hodnoverný je aj vďaka tomu, že tvorcovia seriálu, Lior Raz a Avi Issacharoff, sú bývalými príslušníkmi jednotiek osobitného určenia izraelskej armády.
Krátko po vpáde kománd palestínskych radikálov na juh Izraela sa v západných médiách objavila informácia, že Avi Issacharoff pre piatu sériu seriálu zvažoval ako tému teroristický útok na Izrael, keď stovky ozbrojených útočníkov prelomia hranicu a prevezmú kontrolu nad jednou z izraelských dedín.
"Pripadalo nám to nerealistické," povedal Avi Issacharoff v rozhovore pre web Forward s tým, že "Fauda sa vždy snažila byť autentická".
"Tak sme to vzdali...., ale v sobotu ráno 7. októbra sme videli niečo oveľa horšie, než sme si dokázali predstaviť," vyhlásil Avi Issacharoff, ktorý je známy aj ako novinár špecializujúci sa na palestínsku a arabskú problematiku a ktorý tým narážal na vpád palestínskych kománd na územie juhu Izraela a na mohutné raketové údery na veľkú časť územia.
Fauda je slovo z arabčiny a znamená chaos. V seriáli zobrazenej protiteroristickej skupine je to zároveň kód pre najvyššie ohrozenie, keď sa policajti a policajtky v teréne ocitnú v situácii, ktorá je pre nich životu nebezpečná. Príslušníci tímu nielenže ovládajú techniky bojového umenia a majú armádno-policajný výcvik, ale zároveň vedia perfektne po hebrejsky aj po arabsky a majú veľké znalosti sociálnych i kultúrnych reálií, ktoré bránia ich odhaleniu.
Seriál má fanúšikov medzi Izraelčanmi židovského vierovyznania, ako aj medzi Arabmi žijúcimi v Izraeli, či na západnom brehu Jordánu. Populárny je aj medzi používateľmi služby Netflix.





Dve ruské štátne tlačové agentúry stiahli v pondelok po niekoľkých minútach upozornenia o presune ruských vojsk na "prívetivejšie pozície" východne od rieky Dneper na Ukrajine. Nezvyčajný incident poukazuje na zmätok v ruskom vojenskom systéme a médiách pri informovaní o situácii na bojisku, píše agentúra Reuters.
Agentúra RIA Novosti v pondelok zverejnila tri krátke upozornenia, že ruské velenie pri Dnepri sa rozhodlo presunúť vojakov východne od rieky. Uvádzalo sa v nich, že po preskupení uvoľní niektorých vojakov, aby mohli byť presunutý na iné fronty. O niekoľko minút RIA Novosti všetky tri upozornenia bez vysvetlenia stiahla.
Štátna agentúra TASS zverejnila len jednu správu, ktorú neskôr stiahla. Uviedla, že išlo o chybu a čitateľom sa ospravedlnila.
"Poslanie nepravdivej správy o preskupení vojakov... údajne v mene tlačového oddelenia ruského ministerstva obrany, je provokáciou," citoval neskôr ministerstvo obrany ruský spravodajský portál RBK.
Ruská armáda minulý týždeň uviedla, že zastavila ukrajinskú snahu o vytvorenie predmostia na východnom brehu Dnepra.
Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) minulý týždeň uviedol, že Ukrajina zrejme podnikala v októbri v Chersonskej oblasti útoky cez rieku Dneper. Poukázal na tvrdenie ruských vojenských blogerov, že na východnom brehu Dnepra pokračuje ukrajinská pozemná operácia.

 

 

Copyright  © TASR 2023

 




Rómske advokačné a výskumné stredisko a občianske združenie eduRoma predstavili etický kódex zobrazovania menšín v médiách. Ten je reakciou na niektoré mediálne výstupy, v ktorých boli menšiny necitlivo zobrazené. Na tvorbe kódexu sa podieľali účastníci Akadémie menšinovej žurnalistiky, ktorá sa uskutočnila 11. a 12. októbra tohto roku. Jej cieľom bolo ponúknuť novinárom, blogerom či študentom žurnalistiky základné informácie o postavení rôznych menšín žijúcich na Slovensku.
„Jedným z hlavných zamýšľaných dopadov činnosti Akadémie menšinovej žurnalistiky je zlepšiť celkový obraz o menšinách na Slovensku. Preto je jedným z hlavných výstupov prvého ročníka našej akadémie aj návrh etického kódexu zobrazovania menšín v slovenských médiách, o ktorom by sme radi spolu so žurnalistami chceli ďalej diskutovať," tvrdí Vlado Rafael z eduRoma. Na základe diskusie chcú potom kódex dopĺňať, aby si ho postupne osvojili jednotlivé médiá. „V rôznych médiách môžeme vidieť príspevky, ktoré sú nekorektné, napr. k rómskej menšine alebo k LGBTI+ ľuďom. Médiá veľakrát ani nemusia vedieť, že ich príspevky môžu danej menšine uškodiť, preto sme sa zhodli, že je potrebné mať sformulované základné zásady, ako zobrazovať menšiny v médiách," uviedla predsedníčka združenia Rómske advokačné a výskumné stredisko Zuzana Havírová.
V etickom kódexe sa napríklad píše, aby médiá vo svojich príspevkoch venujúcich sa menšinám zabezpečili adekvátne a vyvážené zastúpenie menšiny, napr. rodové, regionálne či profesijné. Taktiež, ak médiá komunikujú tému, ktorá sa týka menšín, majú zabezpečiť prizvanie odborníkov z danej oblasti. Médiá majú podľa kódexu zobrazovať menšiny tak, aby neprehlbovali stereotypy a predsudky. Zároveň majú zabezpečiť ochranu respondenta menšiny pri komunikácii citlivej témy tak, že nebudú poskytovať údaje týkajúce sa osobného života, prípadne nebudú zobrazovať údaje, ktoré by viedli k jeho identifikácii.

Zdroj: SITA