21. 2. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Zahraničné filmové štáby strávili vlani v českých lokáciách a v ateliéroch cez 1000 natáčacích dní a ich útrata sa vyšplhala k piatim miliardám korún. Výroba seriálov mala na celkovom objeme zahraničnej produkcie podiel okolo 65 percent, ich produkcia v SR v roku 2018 počas 500 natáčacích dní minuli takmer 3,2 miliardy korún.
Česká filmová komisia vo svojej bilančnej tlačovej správe uviedla, že uplynulý rok bol od zavedenia stimulov v roku 2010 jedným z najsilnejších čo do počtu a útraty zahraničných projektov natáčaných v ČR. Vznikalo tú 40 zahraničných seriálov a filmov.
Česká filmová komisia, ktorá je súčasťou Štátneho fondu kinematografie, ale upozorňuje na to, že príjmy aj uplatnenie českých tvorcov môžu klesať, pokiaľ sa podiel štátu na stimuloch čoskoro nezvýši. "So svojim dvadsaťpercentným stimulom je ČR na jednej z posledných pozícií v Európe," uvádza komisia.
Výšku stimulov stanovuje takzvaný zákon o audiovízii. Fond kinematografie počíta s prípravou novely zákona, ktorá by vyššie stimuly mohla zakotviť. Uvažuje sa o 25 percentách nákladov, ktoré by filmári dostali od českého štátu späť.
"Medzi zahraničnými projektmi boli ako každoročne čo do proveniencie najpočetnejšie zastúpené nemeckej produkcie, vo väčšine išlo o televíznu tvorbu. Nemecké produkcia u nás točila takmer 400 natáčacích dní a minuli 960 miliónov korún," uviedla vedúca Českej filmovej komisie Pavlína Žipková. 
Viac ako filmov sa v ČR točilo rovnako ako v rokoch 2016 a 2017 seriálov. Vo väčšine prípadov ide o niekoľkomesačné natáčanie celých sérií o šiestich a viac dieloch. Na začiatku minulého roka sa dotáčali seriály Das Boot (Sky) a Carnival Row (Amazon). Potom vznikla druhá sezóna historickej série Knightfall (History Channel) a nový seriál BBC World on Fire zasadený do obdobia druhej svetovej vojny. Okrem toho ČR hostila hororovo-supernaturálny Lore (Amazon) a Haunted (Netflix). Posledne menovaný mal nielen českého režiséra Jana Pavlackého, ale domácimi boli tiež kameraman, scénograf, výtvarník kostýmov a umelecká maskérka.
Z filmov v Česku vznikal snímky Jojo Rabbit novozélandského režiséra Taiki Waititiho a hviezdnemu hereckému ansámblu kraľovala Scarlett Johanssonová. Štáb nemecko-amerického filmu pracoval v ateliéroch na Barrandove, ale aj v Stredočeskom a Ústeckom kraji na lokáciách v Žatci, Úštěku, Dolných Beřkovicích alebo v bývalom cukrovare Lenešice.
Liberec má za sebou natáčanie blockbusteru Spider-Man: Far From Home, kedy filmári zabrali na týždeň celé námestie pred radnicou. Veľké natáčanie zažila Plzeň, kde vznikal francúzsky životopisný film Edmond o dramatikovi Edmondovi Rostandovi a ústrednou lokáciou bolo tamojšie divadlo.

Copyright © ČTK 2019

Na nadchádzajúcom 91. ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied sa predstavia aj Elsie Fisher, Danai Gurira, Brian Tyree Henry, Helen Mirren, Michael B. Jordan, Michael Keaton, John Mulaney, Tyler Perry, Pharrell Williams, Krysten Ritter, Paul Rudd a Michelle Yeoh. V utorok to oznámili producenti oscarového ceremoniálu Donna Gigliotti a Glenn Weiss.
Menovaní doplnili zoznam osobností, ktoré budú predstavovať nominovaných a odovzdávať prestížne ceny. Tými sú Javier Bardem, Samuel L. Jackson,Angela Bassett, Chadwick Boseman, Emilia Clarke, Laura Dern, Stephan James, Keegan-Michael Key, KiKi Layne, James McAvoy, Melissa McCarthy, Jason Momoa, Sarah Paulson, Tina Fey, Brie Larson, Amy Poehler, Maya Rudolph, Amandla Stenberg, Charlize Theron, Tessa Thompson, Constance Wu, Whoopi Goldberg, Awkwafina, Jennifer Lopez, Allison Janney, Frances McDormand, Gary Oldman, Sam Rockwell, Daniel Craig a Chris Evans.
Súčasťou galavečera budú okrem iného aj hudobné vystúpenia interpretov a interpretiek so skladbami nominovanými v kategórii Najlepšia pôvodná filmová pieseň. Jennifer Hudson zaspieva I'll Fight z dokumentu RBG, Gillian Welch a David Rawlings by mali vystúpiť s When a Cowboy Trades His Spurs for Wings z filmu The Ballad of Buster Scruggs a Bradley Cooper a Lady Gaga zaspievajú Shallow z romantickej drámy Zrodila sa hviezda. Pieseň The Place Where Lost Things Go z muzikálu Návrat Mary Poppins predvedie Bette Midler. Hudobnými hosťami tiež budú anglická rocková kapela Queen s americkým spevákom Adamom Lambertom.
Zoznamu kandidátov v 91. ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied vládnu snímky Favoritka a Roma, ktoré majú v hre po desať nominácií. Po osem si vyslúžili Zrodila sa hviezda a Vice, sedem má Čierny panter, šesť BlacKkKlansman a po päť získali Bohemian Rhapsody a Zelená kniha. Práve jeden zo spomenutých ôsmich titulov získa aj Oscara pre najlepší film.
Slávnostné udeľovanie Oscarov sa bude konať 24. februára v hollywoodskom Dolby Theatre.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.