11. 11. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Stránky denníkov v Českej a Slovenskej Federatívnej Republike (ČSFR) pred 25 rokmi zaplnili titulky a správy o smrti Alexandra Dubčeka. Od autohavárie na diaľnici pri Humpolci, pri ktorej sa ťažko zranil jeden z najobľúbenejších československých politikov, uplynuli dva mesiace. Ľudia doma i v zahraničí sa z agentúr dozvedeli, že večer v sobotu 7. novembra 1992 Dubček zomrel.
      Rozhlasový éter vtedy zaplavili smutné správy o smrti vedúcej osobnosti Pražskej jari, ponovembrového predsedu federálneho parlamentu a predsedu Sociálnodemokratickej strany Slovenska. Prvú oficiálnu správu vydala štátna tlačová kancelária.
      "Bývalý predseda Federálneho zhromaždenia ČSFR a predseda Sociálno-demoktratickej strany na Slovensku, ktorý 1. septembra havaroval, dnes (7.11.) zomrel o 21.25 h v pražskej nemocnici na Homolke," Tlačovú kanceláriu Slovenskej republiky (TK SR) vtedy o úmrtí informoval riaditeľ nemocnice.
      Noviny v nedeľu nevychádzali, ale informácie o úmrtí politika, sa objavovali vo vysielaní domácich i zahraničných televíznych a rozhlasových staníc. Samotná tlačová agentúra v priebehu 8. novembra 1992 vydala desiatky správ o kondolenciách, ktoré prichádzali z rôznych kútov Československa i zo zahraničia.
      Na úmrtie politika ihneď zareagovali ústavní činitelia, vrátane bývalého prezidenta ČSFR Václava Havla, predstavitelia politických strán a občianskych združení, postupne sa pridávali predstavitelia miest i pracujúci v podnikoch.
      Ako prvá v zahraničí rozšíreným programom zareagovala televízia v susednom Rakúsku. "Viedenská televízia ako prvé zahraničné médium zaradilo dnes v noci o trištvrte na jednu, dokumentárny zostrih filmu o Alexandrovi Dubčekovi na základe správy o jeho úmrtí," píše sa v správe z archívu TASR.
      Následne, v pondelok 9. novembra 1992, vychádzajúce noviny a denná tlač bola plná smutných správ o úmrtí Dubčeka. Ten bol v druhej polovici roka 1992, v čase prebiehajúcich legislatívnych zmien týkajúcich sa rozdelenia federácie, považovaný za významného kandidáta na prezidenta novej Slovenskej republiky.
      V novinách sa objavovali titulky ako "Hrdina Pražskej jari", "Svet smúti s nami", "Človek triumfu a sklamania", "Veľký človek a humanista", "Komunista s ľudskou tvárou". Všetky mali charakterizovať človeka, ktorý bol už počas života medzi občanmi považovaný za legendu obrodného procesu.
      V priebehu nasledujúcich niekoľkých dní prichádzali na štátne úrady i do redakcie tlačovej agentúry informácie o doručených kondolenciách od hláv štátov a parlamentov z celého sveta. Správy o smrti Dubčeka a reakcie politikov sa objavili aj v zahraničných médiách predovšetkým v Taliansku, Francúzsku, Nemecku i Británii. Venovali sa predovšetkým jeho pôsobeniu z konca 60. rokov 20. storočia.
      "Pre Alexandra Dubčeka, ktorý zomrel počas víkendu, budú trúchliť nielen Česi a Slováci. Celá politická generácia bola očarená príťažlivou, ale chybnou ideou štátneho socializmu s ľudskou tvárou," písalo sa 9. novembra 1992 v britskom denníku The Times.
      V nasledujúcich dňoch sa noviny na Slovensku a v Česku venovali predovšetkým priebehu poslednej rozlúčky so zosnulým.


Asi 100 novinárov sa zišlo v piatok v talianskom meste Ostia na predmestí Ríma, aby bránili slobodu slova v Taliansku po tom, ako sa ich kolega počas nakrúcania reportáže stal terčom fyzického útoku zo strany vplyvného mafiána.
      Novinári sa zišli pred posilňovňou, ktorej majiteľom je Roberto Spada. Bol to práve Spada, kto v utorok udrel novinára Danieleho Piervincenziho z televízie RAI, ktorý sa ho počas reportáže pre potreby investigatívnej relácie pýtal na jeho prepojenie na hnutie CasaPound zaraďované tradične ku krajnej pravici. Spada udrel novinára do hlavy, pričom mu zlomil nos.
      Piervincenzi nakrúcal v Ostii reportáž, ktorá sa týkala prvého kola volieb do miestneho zastupiteľstva. Tieto voľby sa konali dva roky po tom, ako bolo tamojšie zastupiteľstvo rozpustené kvôli podozreniu z infiltrácie mafiánov.
      Spomínané neofašistické hnutie CasaPound získalo v prvom kole volieb osem percent hlasov.
      Toto hnutie, podozrievané z kontaktov s miestnymi štruktúrami organizovaného zločinu, vo štvrtok požiadalo príslušný súd začať tieto dohady prešetrovať, aby "sa ukázalo, či existuje alebo neexistuje zločinné spojenie medzi ním a rodinou Spada", ktorá ovláda pobrežnú oblasť východne od Ríma.
      Vodca tohto mafiánskeho klanu Carmine Spada je bratom Roberta Spadu. Carmine Spada bol v roku 2016 odsúdený na desať rokov väzenia za vydieranie.



V švédskom éteri zaznela propagandistická pieseň džihádistov z Islamského štátu (IS), a to hneď niekoľkokrát v priebehu 30 minút. Stalo sa tak po útoku hackerov v piatkovom vysielaní jednej z miestnych rozhlasových staníc.
      Informáciu prinieslo internetové vydanie novín Aftonbladet s odvolaním sa na hovorcu vysielateľa. Podľa jeho slov nedošlo k odhaleniu útoku na vysielaciu frekvenciu okamžite, ale až po tom, čo na predmetný song upozornili viacerí poslucháči.
      Propagandistická pieseň IS náborového charakteru bola v anglickom jazyku. Vyzývala obyvateľov Západu, aby sa pripojili k militantom z Islamskému štátu.
      Pieseň IS s názvom "Pre Alaha" sa objavila v rannom programe komerčnej stanice Mix Megapol vysielajúcej z Malmö. Spomínaná rozhlasová a internetová stanica je súčasťou súkromnej rozhlasovej siete, ktorá vysiela v 24 mestách a má dosah na 91 percent poslucháčov z 10 miliónovej švédskej populácie.


Predseda dolnej komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin v piatok nariadil príslušnému parlamentnému výboru, aby začal pripravovať recipročnú reakciu na postup amerických úradov voči ruskej spravodajskej televízii RT.
      Volodin reagoval na požiadavku amerického ministerstva spravodlivosti, podľa ktorého sa televízny kanál RT, spájaný s Kremľom, musí do 13. novembra v USA zaregistrovať ako zahraničný agent.
      Šéfredaktorka RT Margarita Simoňjanová vo štvrtok vo svojej reakcii na sociálnej sieti Twitter napísala, že v prípade nezaregistrovania sa RT v USA by hrozilo zadržanie riaditeľa americkej pobočky a zmrazenie jej bankových účtov. Vzhľadom na toto riziko, ako dodala, RT vyhovie požiadavke a zaregistruje sa v USA ako zahraničný agent.
      Ako pripomenula agentúra DPA, Rusko má - podobne ako USA - tiež zákon o zahraničných agentoch, ktorý je zameraný na organizácie financované vládami cudzích štátov. Volodin však podľa agentúry RIA Novosti upozornil, že tento ruský zákon sa nevzťahuje na médiá. Pripomenul, že USA plánujú rozšíriť účinnosť svojho analogického zákona o zahraničných agentoch na RT America a agentúru Sputnik.
      Ruské vedenie v piatok naznačilo, že v súvislosti s krokmi USA voči RT môže prijať odvetné opatrenia proti takým americkým médiám, ako je Hlas Ameriky, Rádio sloboda alebo CNN.
      Predseda výboru Rady federácie pre médiá, Alexej Puškov, dnes podľa agentúry RIA Novosti spresnil, že v rámci opatrení by mohlo dôjsť k "obmedzeniu prístupu k týmto americkým médiám v balíkoch operátorov káblovej televízie".
      Americká spoločnosť Twitter v októbri s okamžitou platnosťou zakázala šírenie reklám ruskej mediálnej skupiny RT (Russia Today) a agentúry Sputnik na svojej sociálnej sieti. Ruské ministerstvo zahraničia obvinilo Twitter z porušovania slobody slova a pohrozilo odvetou.


Bývalý škótsky premiér Alex Salmond bude mať svoju talkshow na ruskej televíznej stanici RT. V pripravovanom programe budú hostia zo sveta politiky, obchodu a zábavného priemyslu. RT, ktorá je označovaná za propagandistický kanál, je dostupná aj v Británii.
      Informovali o tom v piatok agentúra TASS a spravodajský portál stanice BBC.
      "Po 30 rokoch v politike sa skutočne teším na možnosť vidieť veci z iného uhla. Nechcem však ľudí pranierovať, ale odhaľovať viac z ich osobnosti, ktorá je pod povrchom ich verených pozícií. Divák dostane z neformálneho štýlu tejto relácie omnoho viac informácií i zábavy," povedal o svojej talkshow Salmond.
      Expremiér vyhlásil, že nemá problém so spoluprácou s RT, ktorá býva často kritizovaná západnými médiami za propagovanie záujmov Moskvy, pokiaľ mu bude umožnené slobodne a bez cenzúry vyjadriť svoj názor. Talkshow bude mať premiéru 16. novembra a jej vysielací čas bude trikrát vo štvrtok.
      Salmond, bývalý líder Škótskej národnej strany (SNP), bojujúcej za osamostatnenie Škótska, dodal, že na stanici RT, pôvodne nazývanej Russia Today, sa v minulosti objavilo množstvo britských politikov vrátane ministra zahraničného obchodu Liama Foxa, lídra labouristov Jeremyho Corbyna alebo predsedu liberálnych demokratov Vincea Cabla.

Copyright TASR ©2017