9. 11. 2017

SLOVAK MEDIA LAW NEWS



SLOVAK MEDIA LAW NEWS


Ministerstvo kultúry pripravuje novelu zákona o Audiovizuálnom fonde, vyžadujú si to totiž nové európske pravidlá. Ako informuje Ministerstvo kultúry (MK) SR v predbežnej informácii o pripravovanom návrhu novely zákona o Audiovizuálnom fonde (AVF) a zákona o audiovízii, cieľom zmien je upraviť právne vzťahy v oblasti filmových koprodukcií, a to v súvislosti s tým, že 1. októbra tohto roka začal platiť revidovaný Dohovor Rady Európy o filmovej koprodukcii.
Dokument je revidovanou verziou Európskeho dohovoru o filmovej koprodukcii z 2. októbra 1992, ktorý pre SR začal platiť 1. mája 1995. Dohovor z roku 1992 ratifikovalo 43 štátov. Revidovaný dohovor zatiaľ podpísalo 16 krajín, ratifikovali ho štyri štáty a platnosť nadobudol voči trom krajinám - Slovensku, Nórsku a Švédsku. „Vo vzťahu k určitým štátom tak bude platiť pôvodný dohovor z roku 1992, vo vzťahu k iným revidovaný dohovor. Táto 'dvojkoľajnosť' vzťahov v oblasti filmovej koprodukcie je dôvodom, prečo považujeme za potrebné vzniknutú situáciu riešiť na úrovni národnej legislatívy,“ objasňuje v predbežnej informácií MK SR. Verejnosť môže návrh pripomienkovať posielaním podnetov či návrhov do pondelka 13. novembra na adresu MK SR.
Ako ďalej objasňuje ministerstvo, revidovaný dohovor je podľa Ústavy SR medzinárodnou zmluvou, ktorá priamo zakladá práva alebo povinnosti fyzickým osobám alebo právnickým osobám. Má charakter prezidentskej zmluvy a teda prednosť pred zákonmi a na jeho vykonanie nie je potrebný zákon. „Napriek tomu si prijatie revidovaného dohovoru vyžaduje zmenu zákonnej úpravy, z dôvodu právnej istoty pri udeľovaní koprodukčných štatútov,“ ktoré podľa dohovoru a aj jeho revidovanej verzie na Slovensku udeľuje Audiovizuálny fond.
Revidovaný Dohovor Rady Európy o filmovej koprodukcii reaguje na zmeny, ktoré prinieslo posledné štvrťstoročie filmovej produkcie. Jeho základným cieľom je podpora rozvoja medzinárodnej filmovej koprodukcie. Dohovor sa vzťahuje na také medzinárodné filmové koprodukcie, ktoré združujú najmenej troch koproducentov so sídlom v troch rôznych zmluvných krajinách dohovoru. Ak by na filmovom diele spolupracovali aj koproducenti zo štátov, ktoré dohovor nepodpísali, tak celkový vklad koproducentov, ktorí nemajú sídlo v zmluvných stranách dohovoru, nesmie prekročiť 30 percent všetkých nákladov na produkciu filmových diel. Dohovor za filmové dielo označuje „dielo akejkoľvek dĺžky a na akomkoľvek nosiči, najmä filmové dielo hrané, animované a dokumentárne, ktoré vyhovuje ustanoveniam vzťahujúcim sa na filmový priemysel platným v každej z dotknutých zmluvných strán a ktoré je určené na premietanie v kinosálach“. Návrh na uzatvorenie revidovaného dohovoru odobrila vláda 11. januára tohto roka.
Dohovor prijal Výbor zástupcov ministrov Rady Európy v Štrasburg 29. júna 2016. Revidovaný dohovor bol otvorený na podpis členskými štátmi Rady Európy a ostatnými štátmi, ktoré sú zmluvnými stranami Európskeho kultúrneho dohovoru 30. januára 2017 v Rotterdame v Holandsku pri príležitosti 46. filmového festivalu v Rotterdame. Platiť začal 1. októbra.

Copyright © TASR 2017