2. 8. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

The new head of the Ministry of Foreign Affairs of Belgium visited occupied  Crimea and called it part of Russian territory | QIRIM.News



Nová šéfka belgickej diplomacie Hadja Lahbibová sa nechtiac stala predmetom diplomatického napätia medzi Ukrajinou a Belgickom. Belgické médiá uviedli, že Lahbibová v júli 2021, keď pracovala ešte ako novinárka pre televíznu stanicu RTBF, služobne navštívila Ruskom anektovaný polostrov Krym na vízum vydané Ruskom, nie cez územie Ukrajiny. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli na základe správy televíznej stanice RTBF.
Táto skutočnosť bola minulý týždeň široko komentovaná na ukrajinských sociálnych sieťach, píše RTBF, podľa ktorej Lahbibová vlani v lete cestovala na Krym, aby informovala o kultúrnom podujatí.
Len tri dni po tom, ako Lahbibová zložila sľub do rúk kráľa Filipa, opozičná strana Nová flámska aliancia (N-VA) prostredníctvom šéfa svojho poslaneckého klubu v parlamente Peetera De Roovera upozornila, že Lahbibová si vlani zvolila "čudnú destináciu" pre svoju reportáž.
Anexiu Krymu Ruskom EÚ ani medzinárodné spoločenstvo neuznáva a akékoľvek cestovanie na Krym cez Rusko, a teda s ruskými vízami, Ukrajina považuje za nezákonné. Existovala možnosť dostať sa na Krym aj cez Ukrajinu, avšak s ruskými vízami to bolo menej zložité a rýchlejšie, konštatuje RTBF.
RTBF požiadala ukrajinské veľvyslanectvo v Belgicku o vyjadrenie k tejto kauze. Ambasáda televízii zaslala vyjadrenie hovorcu ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleha Nikolenka, ktorý zopakoval oficiálny postoj Kyjeva k cestám na Krym. "Návšteva dočasne okupovaného Krymského polostrova je možná len vtedy, ak sa uskutoční po súši cez Ukrajinu, vstup z územia Ruskej federácie je nelegálny," uviedol hovorca.
Podľa Nikolenka už v tejto veci prebehli kontakty prostredníctvom diplomatických kanálov medzi Belgickom a Ukrajinou s cieľom stanoviť podmienky cestovania na Krym a prijať rozhodnutia o ďalších bilaterálnych kontaktoch. RTBF dodala, že tieto diplomatické rokovania potvrdili aj domáce belgické zdroje.
Ukrajinská diplomacia aj napriek "rozpakom na oboch stranách" privítala uvedenie Lahbibovej do funkcie šéfky diplomacie, ktorá na tomto poste nahradila Sofiu Wilmesovú. "Pozitívne vnímame uistenie ministerky Lahbibovej, že bude aj naďalej podporovať Ukrajinu v jej boji proti ruskej ozbrojenej agresii," uviedol Nikolenko na svojej facebookovej stránke.
Brusel v nedeľu v reakcii na túto kauzu oficiálne vyhlásil, že vo vzťahoch medzi Belgickom a Ukrajinou neexistujú žiadne problémy. Federálny minister spravodlivosti Vincent Van Quickenborne, ktorý počas čerpania dovolenky zastupuje premiéra Alexandra De Croa, ubezpečil, že Belgicko v plnej miere podporuje Ukrajinu v jej konflikte s Ruskom.
Belgické ministerstvo zahraničných vecí medzitým médiá informovalo, že Lahbibová sa 26. júla stretla so zástupcom veľvyslanectva Ukrajiny. Stalo sa tak počas odhalenia ukrajinských exponátov v bruselskom zábavnom parku Mini-Europe, kde sú v miniatúrnej podobe znázornené známe kultúrne alebo historické miesta zo všetkých členských krajín Európskej únie. Správcovia parku na znak solidarity s Ukrajinou urobili výnimku z pravidla, že vystavené exponáty sa môžu týkať iba členských krajín EÚ.

 Copyright  © TASR 2022



Why are FC Barcelona selling Barca studios? Huge debt and The Erling  Haaland situation.1.73b
Španielsky futbalový klub FC Barcelona predal časť svojho produkčného centra za 100 miliónov eur, aby vylepšil svoju ekonomickú situáciu a mohol podniknúť kroky na zaregistrovanie letných posíl.
Prezident klubu Joan Laporta v pondelok informoval, že Katalánci predali 25-percentný podiel v Barca Studios spoločnosti Socios.com. Klub uviedol, že predaj „urýchli“ klubové stratégie týkajúce sa audiovizuálnych, blockchainových a online produktov.
Peniaze by tiež mali Barcelone umožniť splniť finančné požiadavky španielskej ligy a zaregistrovať hráčov, ktorých nedávno získala, vrátane Roberta Lewandowského, Raphinhu a Julesa Koundého, ktorého oficiálne predstavili v pondelok.
Napriek tomu, že barcelonský klub sa ešte nedávno zmietal vo finančných ťažkostiach, minul na spomenutých troch hráčov viac ako 160 miliónov eur, najviac spomedzi všetkých európskych klubov počas letného prestupového obdobia.
Laportu mnohí kritizujú za to, že zaťažuje klubovú budúcnosť, aby čo najskôr pre klub zabezpečil finančnú hotovosť. Barcelona už predala 25 % svojich televíznych práv na španielsku ligu na nasledujúcich 25 rokov. Táto transakcia jej vyniesla 667 miliónov eur. „Riziko je pod kontrolou,“ tvrdí Laporta, ktorý vlani prevzal klub s dlhmi vo výške 1,35 miliardy eur.

Zdroj: SITA

 

 CPJ calls for immediate release of Guatemala journalist José Rubén Zamora -  Committee to Protect Journalists



Stovka novinárov včera v Guatemale protestovala proti piatkovému zatknutiu kolegu, ktorý hojne kritizoval prezidenta aj generálnu prokurátorku. José Rubén Zamora, zakladateľ denníka El Periódico, sa podľa prokuratúry previnil praním špinavých peňazí a jeho zatknutie nijako nesúvisí s jeho prácou novinára. Zamora začal protestnú hladovku, informovala agentúra AFP.
Polícia v piatok prehľadala aj sídlo denníka. Redaktori to vnímajú ako represiu za zverejnenie článkov, v ktorých obvinili prezidenta Alejandra Giammatteiho a generálnu prokurátorku Consuelu Porrasovú z korupcie. Novinári El Periódico na sociálnych sieťach napísali, že sa ani napriek zastrašovaniu nevzdajú. V dnešnom vydaní obvinili prezidenta, že Zamorovo zatknutie sa uskutočnilo na jeho objednávku.
Na demonštrácii pred súdom sa k asi stovke Zamorových kolegov pridali aj ďalší novinári, vrátane fotografa agentúry AFP. Mali cedule s nápismi „bez novín nie je demokracia" alebo „nás neumlčíte".
Medziamerické tlačové združenie (IAPA) vlani v septembri odsúdilo rozhodnutie guatemalskej justície vyšetrovať denník El Periódico za zverejnenie článku, ktorý vinil Porrasovú z korupcie.
Medziamerická komisia pre ľudské práva (IACHR) zaradila tento rok v júni Guatemalu na zoznam krajín, kde dochádza k závažnému porušovaniu ľudských práv. Na zozname sú tiež Kuba, Venezuela a Nikaragua.
Štátne zastupiteľstvo pod vedením Porrasovej dalo impulz k prepusteniu, zatýkaniu a stíhaniu niekoľkých sudcov a prokurátorov, ktorí sa snažili bojovať s korupciou alebo s mafiou. Washington pred týždňom pridal Porrasovú a štyroch vplyvných guatemalských podnikateľov na takzvaný Engelov zoznam skorumpovaných a protidemokratických osobností.
Vlani v lete po celej Guatemale demonštrovali tisíce ľudí za odstúpenie prezidenta Giammatteiho a generálnej prokurátorky Porrasovej. Proti prezidentovi demonštrovali domorodí obyvatelia, roľníci, študenti aj malí obchodníci.

 

Copyright  © ČTK 2022