6. 5. 2021

Prieskum: Najistejší, ale aj najmenej opatrní na internete sú mladí ľudia

Prieskum:
TAZATEL
Najistejší, ale aj najmenej opatrní na internete sú mladí ľudia


Až 96 percent Slovákov si myslí, že sa na internete správa väčšinou bezpečne. Najsebavedomejšie vystupuje skupina mladých ľudí, hoci práve oni sú zároveň v praxi aj menej opatrní. Vyplýva to z prieskumu agentúry STEM/MARK, ktorý v marci 2021 na vzorke 1008 respondentov zrealizovala pre mBank.
"Z respondentov vo veku od 15 do 25 rokov je 46 percent presvedčených, že pozná nástrahy online sveta a len 23 percent sa takýchto nástrah obáva. Až 73 percent mladých si myslí, že prípadné nebezpečenstvo dokáže včas odhaliť. Naopak, u seniorov vo veku nad 65 rokov deklaruje len 20 percent, že nástrahy online sveta pozná," informovali realizátori prieskumu.
Dodali zároveň, že až 34 percent respondentov z radu mladých používateľov internetu v prieskume priznali, že občas alebo pravidelne potvrdzuje bez prečítania aj dôležité informácie ako správy z banky, v emaile i na sociálnych sieťach. Pri menej dôležitých veciach, ako napríklad potvrdzovanie cookies, potvrdí kliknutím bez prečítania 84 percent z nich. U seniorov je to len 40 percent.
Aj v tejto súvislosti prichádza objednávateľ prieskumu na svojom webe s edukačnou kampaňou, zameranou na digitálnu bezpečnosť. V nej chce informovať o tom, ako sa chrániť, a tiež pomôcť, ako prípadné hrozby včas odhaliť.
Realizovaný prieskum potvrdil, že pandémia nového koronavírusu zvýraznila používanie moderných informačných technológií aj u Slovákov – viac ako polovica opýtaných uviedla, že internet a moderné komunikačné prostriedky využíva častejšie ako pred pandémiou, najčastejšie na komunikáciu s inými ľuďmi, sledovanie sociálnych sietí, nákupy v e-shopoch, správu financií či obsluhu bankového účtu a sledovanie spravodajstva. Menej sú využívané streamovacie služby a programy pre finančné transakcie.

 

 

Copyright © TASR 2021