7. 5. 2021

Košické Štúdio RTVS spojilo zamestnancov a spolupracovníkov v novej zmesi ľudových piesní a klipe

 Košické Štúdio RTVS spojilo zamestnancov a spolupracovníkov

 

 v novej zmesi ľudových piesní a klipe


Zaujímavý spôsob podpory a propagácie tradičnej ľudovej hudby si zvolili zamestnanci košického Štúdia RTVS, ktorí naspievali zmes ľudových piesní s názvom Každý tú svoju, všetci tú našu v hudobnom doprovode Muziky Milana Rendoša.

„Vzniklo to spontánne pri jednom stretnutí s Milanom Rendošom. Obidvaja sme folkloristi telom i dušou a vzhľadom na súčasné obmedzenia nám už folklór jednoducho chýbal. Oslovili sme kolegov i spolupracovníkov košického televízneho štúdia, o ktorých sme vedeli, že sa tiež venujú ľudovej hudbe a spolu s tímom relácie Kapura sme nahrali zmes ľudových piesní. Veľmi ma teší, že sa to podarilo,“ hovorí redaktorka spravodajstva RTVS a členka folklórneho súboru Vorodaj Katarína Jarembinská.

„Pandémia kultúrny život zmenila. Aj folklórne javiská zívajú prázdnotou, čo pociťujú nielen diváci, ale tiež účinkujúci. Folklórne srdcia Východniarov však nevyhasli. Spolu s Katkou Jarembinskou sme chceli dať možnosť svojim kolegom a kolegyniam, ktorí si z predošlých rokov uchovávajú vzťah k folklóru aj cez spomienky na javiskové aktivity. A tak sa 6 žien a 4 muži – folkloristi z RTVS Košice rozhodli pripraviť pre divákov videoklip s výstižným názvom Každý tú svoju, všetci tú našu. Spolu s hudobníkmi z Muziky Milana Rendoša ponúkne náš tím sled piesní i tancov, ktoré sú im najbližšie,“ hovorí hudobný redaktor Rádia Regina Východ známy aj ako porotca televíznej relácie Zem spieva Milan Rendoš.

Vizuálnu podobu dal videoklipu tím okolo dramaturgičky Beáty Arvayovej a režiséra Petra Hudáka z relácie Kapura, ktorá oslávi tento rok v septembri už 15 rokov existencie. „Mojou predstavou bolo už od dávnych čias zakomponovať do našich programov aj zamestnancov, ktorí vo svojom čase vyvíjali rôzne kultúrne a hudobné aktivity. Kapura sa mi na to zdala veľmi vhodná, keďže sa venuje práve folklóru. Som rád, že sa to stretlo s takouto odozvou a že nás hudba a folklór takto spojili,“ hovorí Peter Hudák, ktorý je folkloristom telom i dušou, sám v mladosti vo folklórnom súbore začínal a v klipe si aj zaspieval.

Okrem neho, Kataríny Jarembinskej a Milana Rendoša účinkujú v klipe aj moderátorka relácie Kapura Katarína Strojná, dramaturgička televíznej Reginy Silvia Košťová, redaktorky a moderátorky Martina Genčurová, Natália Hrebíková a Michaela Valíková, majster zvuku Peter Gajdoš a dnes už známa tvár slovenskej hudobnej scény Štefan Štec, ktorý je zároveň redaktorom a moderátorom národnostného rozhlasového vysielania.

„Je to spontánna a svojim spôsobom aj jedinečná aktivita od samotných hudobníkov a folkloristov košického štúdia RTVS. Mňa veľmi teší, že v štúdiu je toľko ľudí zapálených pre ľudovú hudbu,“ konštatuje riaditeľ štúdia Jozef Puchala a zároveň dodáva, že je to tohto roku už tretia pieseň, ktorá vznikla v spolupráci so zamestnancami a spolupracovníkmi štúdia. „V marci sme uviedli do života známu ľudovú pieseň Na košickej turni v podaní Štefana Šteca, Ondreja Kandráča a Milana Rendoša i hymnickú pieseň Rádia Regina S Reginou,“ hovorí riaditeľ štúdia, ktorý napísal text piesne, hudobnú podobu jej dal Juraj Hidvéghy a naspievali ju Igor Timko, Zoli Szalai, Peter Cmorík, Juraj Vančík, Tomáš Buranovský a Marián Čekovský.

Videoklip piesne Každý tú svoju, všetci tú našu ponúkne RTVS v piatok, 7. mája po 16.10 h v televíznej relácii Regina na Dvojke. V sobotu predpoludním ho budú môcť diváci vidieť a počuť v tradičnej folklórnej relácii Kapura. Všetky piesne nájdete na webe Rádia Regina Východ i webe RTVS.