3. 5. 2021

Svetový deň slobody tlače

 Svetový deň slobody tlače

 World Press Freedom Day 2020: Current Theme, History and Significance

Zatiaľ čo práva novinárov vždy čelili výzvam, teraz dochádza k znepokojivému posunu v prístupe k ich práci. Na novinárov sa útočí za to, akú úlohu zohrávajú pri zabezpečovaní slobodnej a informovanej spoločnosti. Pri príležitosti dnešného Svetového dňa slobody tlače sa na tom zhodli slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS) spolu českým rezortným kolegom Jakubom Kulhánkom a rakúskym šéfom diplomacie Alexandrom Schallenbergom.

„Žurnalizmus je kyslíkom každej demokracie. Musíme znovu a znovu preukazovať, že náš spoločný záväzok voči slobode tlače nepozná žiadny lockdown,“ zhodli sa ministri. Poukázali na to, že pandémia COVID-19 situáciu novinárov ešte zhoršila. Medzinárodný tlačový inštitút zaznamenal viac ako 600 porušení slobody tlače, či už formou priamej cenzúry, alebo obvineniami novinárov.

„V boji s dezinformáciami, šíriacimi sa rýchlejšie ako vírus, sú slobodné a kvalitné médiá a prístup k dôveryhodným informáciám našimi najlepšími spojencami v boji proti tejto pandémii. Sú však vystavené útokom,“ tvrdia ministri. Poukazujú, že globálny lockdown nezastavil prudký nárast počtu usmrtených novinárov. Od začiatku roka 2020 ich bolo zabitých viac ako 60. Ich vrahov sa len málokedy podarí chytiť a odsúdiť, čo vytvára atmosféru beztrestnosti. „V svetový deň slobody tlače si spoločne obnovujeme svoje záväzky na ochranu novinárov a ich práv doma i v zahraničí,“ odkazujú ministri.

V roku 1991 vyhlásila Organizácia Spojených národov pre vzdelanie, vedu a kultúru UNESCO 3. máj za Svetový deň slobody tlače. Valné zhromaždenie OSN o ďalšie dva roky schválilo tento dátum ako deň, keď sa majú pripomínať základné princípy slobody tlače.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.