24. 3. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 
Na 20. apríla včera súd v Miláne odročil ďalšie pojednávanie s bývalým talianskym premiérom Silviom Berlusconim v kauze jeho mediálneho koncernu Mediaset, v ktorej je obvinený z daňových únikov. Dôvodom je, že Berlusconi ako líder pravicovej aliancie má dnes rokovanie o zostavení novej vlády.
Prvostupňový súd odsúdil Berlusconiho vlani 26. októbra za daňové úniky v tejto kauze na štyri roky odňatia slobody a trojročný zákaz výkonu verejných funkcií. Odvolací senát mal dnes po niekoľkonásobnom odročení vyniesť verdikt. Milánska prokuratúra expremiéra už dávnejšie obvinila, že chce všetkými možnými prostriedkami oddialiť svoje odsúdenie.
Berlusconi bol jedným z 11 obžalovaných v procese týkajúceho sa nezrovnalostí v obchodoch jeho koncernu Mediaset, ktorý sa začal pred šiestimi rokmi. Podľa žaloby mal byť v 90. rokoch osobne zapletený do série predajov televíznych práv, ktorých cena bola umelo nadhodnotená o stovky miliónov dolárov. Mediasetu to umožnilo získať na daňových únikoch 14 miliárd eur a financovať čierny fond.
Odklad zrejme čaká aj kauzu Rubygate, v ktorej Berlusconi čelí obvineniu, že využil platené sexuálne služby marockej tínedžerky prezývanej Ruby a zneužil svoj vplyv na utajenie tejto skutočnosti. Aj v tomto prípade mal verdikt padnúť do veľkonočných sviatkov.
Berlusconiho právnici sa však minulý týždeň odvolali na najvyšší súd a žiadali preložiť oba procesy do Brescie. Argumentovali tým, že súdy v Miláne sú voči ich mandantovi zaujaté a správajú sa k nemu "nepriateľsky". Preloženie procesu umožňuje v Taliansku zákon schválený v roku 2009, keď bol Berlusconi premiérom.
Berlusconiho strana Ľud slobody (PdL) organizuje dnes popoludní na námestí Piazza del Popolo v Ríme protest. Pôvodne mal byť zameraný zaoberať proti sudcom a prokurátorom, ktorí expremiéra prenasledujú z politických dôvodov. Motto protestu sa však potom zmiernilo a znie "Všetci za Silvia - proti útlaku cez dane, byrokraciu a súdnictvo".

Copyright © TASR 2013


Líder americkej rockovej kapely Foo Fighers Dave Grohl odsúdil talentové šou, pretože v nich podľa neho súťažiacich posudzujú nekompetentní porotcovia. Ako sám povedal, nemajú žiadne právo určovať, kto je dobrý a kto nie. "Na týchto šou ma rozčuľuje, že ľudí prísne posudzujú posratí muzikanti, ktorí ledva hrajú na hudobný nástroj na svojich vlastných posratých albumoch. Naozaj ma to dokáže rozzúriť," vysvetlil pre magazín NME. "Prisámbohu, keby moja dcéra vyšla na pódium a vyspievala si tam dušu a nejaký prekliaty miliardár by sa na ňu pozrel a povedal jej: 'Prepáč, nie si dobrá,' tak by som ho uškrtil," dodal. Tiež je presvedčený o tom, že dobrý hudobník nemusí byť technicky dokonalý - ako príklad uviedol bubeníka The Who Keitha Moona. Podľa Grohla je úplne možné, že by ho porotcovia v takejto šou skritizovali. "Všetka hudba je potom rovnaká, takže všetci znejú ako Christina Aguilera," zhrnul.
Dave Grohl ako 17-ročný prešiel konkurzom na miesto bubeníka v kapele Scream, kde pôsobil štyri roky. Po jej rozpadnutí sa v roku 1990 pridal k Nirvane, ktorá už za sebou mala debutový štúdiový album Bleach (1989). Stál pri zrode slávneho albumu Nevermind (1991), z ktorého pochádza nesmrteľná pieseň Smells Like Teen Spirit. Po smrti frontmana Nirvany Kurta Cobaina v roku 1994 uvažoval nad tým, že sa pridá k ďalšej kapele, no nakoniec založil svoju vlastnú - Foo Fighers, v ktorej pôsobí ako spevák a gitarista. Tiež je členom rockovej superskupiny Them Crooked Vultures a hral pre kapely ako Queens of the Stone Age, Garbage, Nine Inch Nails, The Prodigy či Tom Petty and the Heartbreakers alebo interpretov ako David Bowie, Iggy Pop, Slash alebo Paul McCartney. Pravidelne spolupracuje s formáciou Tenacious D, podieľal sa na všetkých troch štúdiových albumoch skupiny a v ich filme Králi ro(c)ku (2006) stvárnil Satana. Grohl tiež nakrútil dokumentárny film o hudobnom štúdiu Sound City (2013), kde Nirvana nahrávala Nevermind. Držiteľ titulu NME Godlike Genius je druhý raz ženatý, manželom Jordyn Blum je od roku 2003 a má s ňou dve dcéry.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.