27. 3. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Organickou súčasťou reformy verejnoprávnych médií v uplynulých dvoch rokoch v Maďarsku bolo unifikovanie médií zahraničných Maďarov a siete spravodajcov maďarskej menšiny v susedných krajinách. Vyhlásil to dnes generálny riaditeľ Fondu na podporu poskytovateľov mediálnych služieb a správy majetku (MTVA) István Böröcz v Budapešti na schôdzke parlamentného výboru pre národnú spolupatričnosť.
MTVA je inštitúciou, ktorá od 1. januára 2011 zastrešuje verejnoprávne médiá.
Böröcz členov výboru informoval o činnosti Kolégia Károlya Kósa, ktoré bolo založené vlani v lete. Jeho úlohou je udržiavať kontakty a poskytovať fórum pre maďarské médiá fungujúce v okolitých krajinách, kde žije maďarská menšina.
Počet týchto médií, ktoré sú v zmluvnom vzťahu s maďarskými verejnoprávnymi médiami, stúpol podľa riaditeľa zo 48 na takmer 70. Dodal, že MTVA po svojom vzniku zdedila nevyhovujúcu sieť spravodajcov štyroch maďarských verejnoprávnych médií. Konštatoval, že je potrebných mnoho krokov, aby po tom, čo sa maďarské verejnoprávne médiá dostali pod jednu strechu, bolo možné spravodajskú sieť maďarskej menšiny v zahraničí čo najviac zefektívniť.
Zahraniční partneri maďarských verejnoprávnych médií - desať rozhlasových staníc, 46 televízií a desať agentúrnych partnerov - pripravia v tomto roku takmer 14.000 príspevkov zo života Maďarov žijúcich v zahraničí, povedal zástupca generálneho riaditeľa MTVA Zsolt Szabó László.
Predseda Kolégia Károlya Kósa Tamás Barlay informoval, že organizujú konferencie a vzdelávanie pre maďarských spravodajcov v zahraničí, vo februári napríklad školili novinárov zo Slovenska a z Ukrajiny. V budúcnosti plánujú vybudovať pre tento účel centrum vzdelávania.

 Copyright © TASR 2013


.


Hodiny strávené pred televíziou či pri počítačových hrách podľa nového výskumu neškodia vývinu detí. O štúdiu sa postarala britská agentúra Medical Research Council (MRC), ktorá skúmala vyše 11-tisíc detí. Medzi televíziou a zlým správaním vedci síce našli malú závislosť, no ukázalo sa, že zásadný vplyv majú iné faktory, ako napríklad výchova. Napriek týmto zisteniam rodičom odporúčajú, aby deťom nedovolili sedieť pred obrazovkou príliš dlho. Majú tak totiž menej času na hranie sa s kamarátmi či domáce úlohy.
Takmer dve tretiny z 11 014 päťročných detí sledovalo televíziu okolo jednej až troch hodín denne, 15 percent jej venovalo viac ako tri hodiny denne a menej ako dve percentá televíziu nepozerá vôbec. Deti, ktoré pred televíznou obrazovkou sedeli viac ako tri hodiny denne, mávajú ako sedemročné v zanedbateľnej miere väčšie problémy so správaním - napríklad s bitkami, klamstvami či šikanovaním. Zaujímavé však je, že ani takáto minimálna zákonitosť sa nenašla v spojení s počítačovými hrami. Pozeranie televízie vôbec nesúvisí s hyperaktivitou či problémovou komunikáciou s okolím.
Ako vysvetlila vedúca štúdie Alison Parkes, nie je správne obviňovať televíziu z problémového detského správania. Má naň totiž minimálny vplyv. Samozrejme, dôležité je to, aby deti nepozerali nevhodné programy. Parkes však odporúča zamerať sa skôr na správnu výchovu a atmosféru v rodine. Annette Karmiloff-Smith z Londýnskej univerzity zas poukázala na to, že namiesto obáv v súvislosti s potenciálnym negatívnym vplyvom televízie či hier je lepšie využiť ich výhody. Význam výskumu zhrnul Hugh Perry, ktorý pôsobí v Medical Research Council. "Žijeme vo svete, ktorý čoraz viac ovláda elektronická zábava a rodičov pochopiteľne trápi, aký to môže mať dopad na zdravie a psychiku ich detí. Táto dôležitá štúdia naznačuje, že vzťah medzi televíziou, videohrami a zdravím je komplexný a ovplyvňuje ho mnoho ďalších sociálnych a environmentálnych faktorov," uviedol.

Holandský futbalový zväz (KNVB) zakázala novinárom z rumunského časopisu ProSport zúčastniť sa na kvalifikačnom stretnutí o postup na svetový šampionát 2014 v Brazílii medzi Holandskom a Rumunskom, informovala holandská tlačová agentúra ANP. Dôvodom je prirovnanie kouča "tulipánov" Louisa van Gaala k nemeckému nacistickému diktátorovi Adolfovi Hitlerovi, ktoré publikovalo spomenuté periodikum. "Títo novinári nie sú vítaní v Amsterdam Arene, odmietli sme im vydať akreditáciu pre utorkový duel s Rumunskom," uviedol hovorca KNVB.
Rumunským novinárom z ProSport-u sa podarilo urobiť faux pas vlani v októbri počas ostatného vzájomného súboja Rumunov s Holanďanmi.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Najväčší talianska súkromná televízna spoločnosť Mediaset vlani nezopakovala doterajšie priaznivé hospodárske výsledky a prvýkrát od zápisu na burzu v roku 1996 skončila v strate. Spoločnosť, ktorú ovláda kontroverzný taliansky expremiér Silvio Berlusconi, podľa serveru denníka Financial Times zasiahlo predovšetkým zhoršenie situácie na talianskom trhu s reklamou. Mediaset za minulý rok vykázala čistú stratu 287,1 milióna eur (7,3 miliardy korún). V roku 2011 skončila s čistým ziskom 225 miliónov eur, uviedla dnes firma vo vyhlásení. Príjmy z reklamy, ktoré pre Berlusconiho mediálne impérium predstavujú hlavný zdroj príjmov, sa vlani znížili o 16 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Celkové tržby za uplynulý rok klesli o 12 percent na 13,72 miliardy eur. Hovorca spoločnosti, ktorá má sídlo v Miláne, podľa webu bloomberg.com uviedol, že Mediaset prvýkrát v histórii firmy svojim akcionárom nevyplatí dividendy. Financial Times na webe napísal, že skupina súkromných televíznych spoločností Mediaset bola zapísaná na milánskej burze v roku 1996, dva roky po tom, čo Berlusconi prvýkrát zvíťazil v parlamentných voľbách. Niekdajší taliansky premiér kvôli svojmu impériu v súčasnosti čelí niekoľkým súdom, pred ktorými sa okrem iného zodpovedá z údajných daňových únikov v Mediaset. Okrem toho je obžalovaný v kauze nazývanom Rubygate, kde čelí obžalobe z pohlavného styku s neplnoletou a zneužitia právomoci.

Copyright © ČTK 2013