3. 7. 2019

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Podozrivý balíček, ktorý našli v poštovom zariadení blízko centrály spoločnosti Facebook v Kalifornii a pôvodne sa pri testovaní preukázal pozitívny na nervový jed sarín, neobsahoval žiadnu nebezpečnú látku. V utorok to oznámil americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Vo svojom vyhlásení uviedol, že spolu s ďalšími orgánmi "dôsledne otestovali dané predmety a rozhodli, že nie sú nebezpečné".
Podozrivú zásielku prijali v pondelok približne o 11:00 tamojšieho času na poštovom oddelení spoločnosti. Úrady pre ňu uzatvorili oblasť a evakuovali štyri budovy. Pracovníci, ktorí prišli do kontaktu so zásielkou, nehlásili žiadne nepriaznivé účinky.
Predstaviteľ hasičov v meste Menlo Park Jon Johnston uviedol, že prípad si nevyžiadal žiadne zranenia. Dodal, že prichádzajúcu poštu preveroval prístroj, ktorý zistil prítomnosť sarínu.


Americkej spoločnosti Facebook, ktorá prevádzkuje rovnomennú sociálnu sieť, uložili v Nemecku pokutu 2 mil. eur pre nedodržanie zákona o boji proti šíreniu nenávisti. Spolkové ministerstvo spravodlivosti v utorok uviedlo, že Facebook nedodržal požiadavky v oblasti transparentnosti pri zaoberaní sa sťažnosťami na šírenie nenávisti. Rezort uviedol, že správa Facebooku za prvý polrok 2018 neodzrkadľovala skutočný počet sťažností poukazujúcich na pravdepodobne nelegálny obsah, ku ktorému v Nemecku patria aj antisemitské útoky a materiály podnecujúce na nenávisť na základe náboženského vyznania alebo etnickej príslušnosti osôb alebo skupín.
Ministerstvo spravodlivosti zároveň uviedlo, že Facebook neposkytol dostatočné informácie o jazykových schopnostiach a výcviku personálu, ktorého úlohou je vybavovať sťažnosti na šírenie nenávisti. Firma Facebook sa k pokute hneď nevyjadrila.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.