5. 7. 2019

Zomrel Martin Kurel

Zomrel Martin Kurel

Vo veku 58 rokov vo štvrtok náhle zomrel filmový architekt Martin Kurel. Kurel sa dlhodobo venoval filmu a televízii, v roku 2016 získal francúzsku filmovú cenu César v kategórii najlepšia výprava za svoj podiel na francúzsko-česko-belgickom filme Marguerite. Trikrát bol tiež nominovaný na Českého leva.
Kurel vyštudoval scénografiu na pražskej DAMU, spolupracoval na desiatkach filmov a seriálov. Naposledy na rozprávke Hodinářův učeň a komédii Posledná aristokratka, ktorá budú v kinách uvedené ešte tento rok, rozprávka v auguste a komédia v októbri.
Nominácie na Českého leva získal Kurel za prácu na filmoch Posteľ (1998), 3 sezóny v pekle (2009) a Wilsonov (2015). Ďalej sa podieľal napríklad na televíznom cykle České storočie a spolupracoval na viacerých medzinárodných koprodukciách ako bola napríklad Príliš hlučná samota alebo Všetci moji blízki. Zo seriálov do boli Polda alebo Ordinácia v ružovej záhrade, kde si aj zahral.
Kurel je druhým Čechom, ktorý dostal francúzske ocenenie César. Pred ním cenu získal v roku 1990 český výtvarník Theodor Pištěk za kostýmy k filmu Valmont. Film Marguerite, za ktorý bol Kurel ocenený, líči osud zámožnej milovníčky hudby a opery označovanej za "najlepšiu falošnú speváčku".

Copyright © ČTK 2019