27. 7. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Posledná sezóna seriálu Hra o tróny (2011) sa dostane na televízne obrazovky v prvej polovici roka 2019. Na novinárskom turné Television Critics Association v Beverly Hills to povedal programový riaditeľ HBO Casey Bloys. Ten zároveň poprel klebety, že Jane Goldman by mala začať v októbri nakrúcať prequel Hry o tróny. "Neviem odkiaľ sa tie správy vzali - my dúfame, že sa do produkcie pustíme začiatkom roka 2019," uviedol s tým, že projekt zatiaľ nemá režiséra ani herecké obsadenie.
Príbeh Hry o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období pripomínajúcom stredovek bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Hoci predlohou je knižná séria Pieseň ľadu a ohňa Georgea R. R. Martina, od piatej sezóny sa seriál uberá vlastnou cestou. Tvorcovia už totiž použili všetok materiál z doteraz vydaných kníh. Martin v súčasnosti pracuje na šiestej knihe z plánovaných siedmich. V oceňovanom projekte sa doteraz ukázali napríklad Peter Dinklage, Lena Headey, Emilia Clarke, Kit Harington, Sophie Turner, Nikolaj Coster-Waldau či Maisie Williams. Poslednú, ôsmu sezónu bude tvoriť šesť epizód.


Akcie americkej spoločnosti Twitter prevádzkujúcej rovnomennú mikroblogovaciu sieť prudko klesli po zverejnení výsledkov za druhý štvrťrok, ktoré obsahovali informáciu o slabom vývoji počtu užívateľov jej služieb. Hodnota akcií Twitteru v piatok pred otvorením riadneho obchodovania na burze oslabila o 16 percent deň po tom, ako akcie Facebooku z rovnakého dôvodu spadli o 19 percent.
Twitter mal v druhom kvartáli 335 mil. každomesačných užívateľov, pričom trh očakával, že ich bude 339 miliónov. Zároveň išlo o mierny medzikvartálny pokles z počtu 336 mil. v prvom štvrťroku. Čistý zisk Twitteru za apríl až jún však bol v sume 100,1 mil. USD po tom, ako v rovnakom období vlaňajška vykázal stratu. Čistý zisk firmy na akciu bol za druhý kvartál v sume 13 centov a upravený zisk na akciu vo výške 17 centov, čo bolo v súlade s očakávaniami. Tržby spoločnosti stúpli o 24 percent na 710,5 mil. USD.
Cena akcií spoločnosti Facebook sa vo štvrtok prepadla o 19 %, čo znamená, že trhová hodnota firmy klesla o takmer 119 mld. USD. Pre spoločnosť to bola najhoršia denná strata od jej vstupu na burzu v roku 2012. Prevádzkovateľ rovnomennej sociálnej siete zverejnil výsledky za druhý kvartál, ktoré nenaplnili očakávania z pohľadu rastu tržieb a počtu užívateľov.

 Akcionári spoločnosti 21st Century Fox schválili jej prevzatie mediálnou firmou Disney za 71,3 mld. USD. Týmto spojením vzniká zábavný gigant v ére streamovacích služieb. Hlasovaním akcionárov sa končí sága, ktorá sa začala ešte v decembri 2017, keď Disney predložil prvú ponuku na prevzatie časti mediálneho konglomerátu Ruperta Murdocha. Vypuklo tak súperenie o Fox s mediálnou spoločnosťou Comcast, ktorá sa súboja vzdala minulý týždeň.
Dohoda o prevzatí 21st Century Fox pomôže firme Disney konkurovať technologickým hráčom, ako sú Amazon a Netflix. Očakáva sa, že transakcia sa uzavrie najskôr o niekoľko mesiacov, pričom stále potrebuje súhlasy regulačných úradov.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané