10. 10. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
BelaPAN Information Company - Photos | Facebook


Štyria novinári v Bielorusku zakázanej súkromnej tlačovej agentúry BelaPAN boli odsúdení na tresty odňatia slobody. Všetci štyria vznesené obvinenia odmietli. Informovala o tom vo štvrtok bieloruská redakcia rozhlasovej stanice Rádio Sloboda (RFE/RL).
Spresnila, že sud v Minsku uznal bývalého námestníka riaditeľa agentúry BelaPAN Andreja Aľaxandrava za vinného z vlastizrady, organizovania nezákonných zhromaždení a daňových únikov a odsúdil ho na 14 rokov väzenia.
Jeho manželka, novinárka Iryna Zlobinová, bola uznaná vinnou z vlastizrady a organizovania nezákonných zhromaždení. Súd jej vymeral deväť rokov väzenia.
Bývalý riaditeľ agentúry BelaPAN Dzmitryj Navažylav a šéfredaktorka Iryna Levšynová dostali za daňové úniky tresty väzenia v trvaní šesť a štyri roky.
Kauza štvorice novinárov sa začala vyšetrovať vlani po tom, ako polícia prehľadala sídlo agentúry.
Stanica RFE/RL pripomenula, že koncom roka 2020 po vlne policajných prehliadok v bydliskách nezávislých novinárov odišlo do exilu niekoľko novinárov agentúry BelaPAN.
Tieto razie boli súčasťou tlaku na nezávislých novinárov, politických aktivistov a občiansku spoločnosť, ktorý bieloruský režim zintenzívnil po kontroverzných prezidentských voľbách konaných v auguste 2020. Po voľbách, ktoré vyvolali v Bielorusku protesty a masové demonštrácie sprevádzané použitím násilia zo strany bezpečnostných zložiek, boli zadržané tisíce ľudí. Väčšina opozičných politikov a ich blízkych spolupracovníkov zo strachu o svoju bezpečnosť odišla do exilu.
Za víťaza volieb bol vyhlásený dlhoročný autoritársky vodca Alexandr Lukašenko. Opozícia ani Západ ho však ako hlavu štátu neuznávajú.

         Iran's state broadcaster hacked during nightly news program | CNN

Digitálni aktivisti podporujúci vlnu protestov žien v Iráne nakrátko prenikli do vysielania štátnej televízie, v ktorom tvár najvyššieho vodcu krajiny ajatolláha Alího Chameneího obklopili plameňmi. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.
"Krv našich mladých ľudí je na vašich rukách," uvádzalo sa v odkaze hekerov počas sobotňajších večerných televíznych správ. Diváci mohli niekoľko sekúnd vidieť tiež čiernobiele fotografie Mahsy Amíníovej a ďalších troch žien zabitých počas troch týždňov nepokojov a zásahov bezpečnostných síl. K hekerskému útoku sa prihlásila "hacktivistická" skupina Alího spravodlivosť.
V Iráne vypukli v polovici septembra masové protesty po úmrtí 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej v policajnej väzbe. Tvrdé zásahy bezpečnostných síl proti demonštrantom si podľa aktivistov vyžiadali už desiatky životov.
Amíníovú zadržala v Teheráne mravnostná polícia za údajne nesprávny spôsob nosenia hidžábu. Po skolabovaní na policajnej stanici ju previezli do nemocnice, kde o tri dni neskôr zomrela. Podľa rodiny a aktivistov voči nej policajti použili brutálne násilie.
   

Copyright  © TASR 2022

 Eurovision 2023 will be held in Liverpool – Final on 13 May


Pesničková súťaž Eurovízia sa na budúci rok uskutoční v anglickom meste Liverpool. Organizátori už skôr požiadali Spojené kráľovstvo, aby zorganizovalo podujatie namiesto Ukrajiny, ktorá súťaž nemôže usporiadať pre pokračujúcu vojnu rozpútanú Ruskom. Liverpool, odkiaľ pochádzala slávna kapela The Beatles, v britskom mikrosúboji o pridelenie dejiska napokon zvíťazil pred Glasgowom. Finále Eurovízie sa bude konať 13. mája 2023.
Ukrajina sa ako tohtoročný víťaz vďaka zoskupeniu Kalush Orchestra, ako je zvykom, automaticky kvalifikuje do finále, spolu s takzvanou Veľkou päťkou, ktorú tvoria Francúzsko, Nemecko, Španielsko, Veľká Británia a Taliansko.
Británia hostila Eurovíziu už osemkrát, čo je najviac spomedzi všetkých krajín, pričom štyrikrát prevzala hostiteľské povinnosti za iné krajiny - v roku 1960 za Holandsko, v roku 1963 za Francúzsko, v roku 1972 za Monako a v roku 1974 za Luxembursko. Zatiaľ naposledy sa súťaž na britskom území konala v roku 1998 v Birminghame.

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.