14. 10. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Remišová a Pellegrini sa zhodli. Prestane byť diskusia pod článkami  anonymná?- Hlavné správy
Diskusia pod článkami by na internete mala prebiehať pod reálnymi menami a nie prezývkami. To, čo platí vo fyzickom svete, by tak platilo aj v tom digitálnom. V online priestore nie je právo na väčšiu voľnosť. V diskusnej relácii TV JOJ Na hrane to vo štvrtok uviedol poslanec národnej rady a šéf mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) s tým súhlasí.
"Ak chce niekto nadávať, nech to povie ako fyzická osoba, nech sa za to postaví a nesie za to zodpovednosť, ale nie pod kvetinkami, mačičkami a psíčkami," poznamenala Remišová. Polícia by podľa nej mala postihovať nenávistné prejavy.
Obaja vyjadrili ľútosť nad smrťou dvoch mladých ľudí, ktorí zomreli po streľbe v Bratislave. Tragédia je podľa Remišovej neospravedlniteľným zločinom nenávisti, aký Slovensko doteraz nezažilo. "Je to čas, kedy by sme sa každý jeden z nás v našej spoločnosti mali zamyslieť a dať stopku nenávistným prejavom, rozdeleniu, nenávisti," vyzvala.
Ak bude odozva spoločnosti na tragédiu slabá, tak to podľa Pellegriniho bude povzbudením pre "ďalších bláznov, ktorí pôjdu strieľať". Priznal, že v parlamente sú často debaty, ktoré majú od kultúrnosti a tolerancie ďaleko.
Vicepremiérka potvrdila, že ona sama zažíva v parlamente nenávistné prejavy od okresného predsedu mimoparlamentnej strany Hlas-SD. Pellegrini v relácii prisľúbil, že sa na to pozrie. "Ak to presahuje nejakú mieru základnej slušnosti tak zjednám nápravu," povedal.
Pellegrini poukázal na úpravu zákona, kedy by LGBTI ľudia mali právo dediť či nahliadnuť do lekárskeho spisu svojho partnera. Z toho by podľa neho mohli ťažiť aj heterosexuálne páry, ktoré nie sú zosobášené. "Netreba si nahovárať, že týmto sa vyriešia nenávistné prejavy v spoločnosti," poznamenala Remišová s tým, že taký návrh v parlamente bol, no poslanci ho neodsúhlasili.
Remišová zároveň verí, že rozpočet prejde, no bude to podľa nej závisieť aj od opozície. "Pravdepodobne vám rozpočet prejde aj vďaka človeku, ktorý odporúčal všetkým LGBTI ľuďom vešať na krk kameň a hádzať ich do vody," podotkol Pellegrini.

Elon Musk denies report that he talked to Putin about Ukraine war

Miliardár Elon Musk čelí vyšetrovaniu v spojitosti s nákupom sociálnej siete Twitter za 44 miliárd dolárov. Twitter vo štvrtok zverejnil príslušné súdne dokumenty. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.
Spoločnosť Twitter uviedla, že už celé mesiace od Muskových právnikov žiada záznamy ich komunikácie s úradmi. Právnici však dokumenty neposkytli. Twitter sa preto minulý týždeň obrátil na súd v americkom štáte Delaware, ktorý sa prípadom zaoberá, aby právnikom poskytnutie týchto dokumentov nariadil.
Twitter žalobu na Muska v štáte Delaware podal ešte v júli s cieľom zabrániť mu, aby odstúpil od svojej pôvodnej ponuky na kúpu. Tú Musk predložil v apríli, avšak v júli dohodu s Twitterom označil za neplatnú s tým, že ho táto firma údajne zavádzala ohľadne počtu falošných účtov na sieti.
Súd minulý týždeň proces na žiadosť miliardárových právnikov odročil na 28. októbra, aby Twitteru a Muskovi umožnil dokončenie kúpy.

 

Copyright  © TASR 2022

 Turecký parlament prijal nový protiteroristický zákon - Webnoviny.sk



Turecký parlament schválil sporný návrh, ktorý upravuje zákony o tlači a sociálnych médiách za údajným účelom boja proti falošným správam a dezinformáciám. Legislatíva prešla vďaka hlasom vládnej strany prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a jej nacionalistických spojencov. Kritici sa obávajú, že s nadchádzajúcimi voľbami bude legislatíva použitá na ďalšie záťahy na sociálne médiá a nezávislé spravodajstvo. Najkontroverznejšia časť zákona totiž stanovuje až trojročné väzenie za šírenie informácií, ktoré sú „v rozpore s pravdou“ o tureckej domácej a medzinárodnej bezpečnosti, verejnom poriadku a zdraví s údajným cieľom vyvolať „strach a paniku verejnosti“. Kritici varujú, že používatelia sociálnych médií môžu byť uväznení za zverejnenie alebo opätovné zverejnenie informácií, ktoré vláda považuje za falošné správy.

SAS

Vo verejnom priestore je veľa nenávisti. Šíria ju i mnohí ľudia, ktorí zastávajú vysoké verejné funkcie. Vo svojom vyhlásení k streľbe na Zámockej ulici v Bratislave to uviedlo predsedníctvo Slovenskej akadémie vied (SAV). „Kým sa toto dialo iba vo verbálnej rovine, mysleli sme si, že sa táto situácia dá tolerovať. V stredu 12. októbra večer sa to však zmenilo a z verbálnej roviny sme prešli k skutkom, a teraz už všetci vieme, že slovo je vražednou zbraňou," uvádza sa ďalej vo vyhlásení.
Predsedníctvo SAV apeluje na vedcov i vedkyne, aby vstupovali do verejného diskurzu, pomáhali s hľadaním rácia a usilovali sa napomôcť s vykorenením zla a nenávisti. Vyjadrili sústrasť rodinám obetí, no zároveň vyjadrili podporu a pochopenie i ďalším obetiam činu, a to LGBTI+ komunite. Podľa predsedníctva SAV sú však obeťami i tí, ktorí patria k akejkoľvek menšine aj samotná demokratická spoločnosť.
SAV sa hlási k hodnotám rovnosti, diverzity, tolerancie i rešpektu k slabším. Predsedníctvo tiež vyzvalo ďalšie reprezentatívne spoločenské subjekty k jednoznačnému odsúdeniu nenávisti i nenávistných prejavov. „Útoky akejkoľvek podoby na odlišnosť a spoločenskú toleranciu musia skončiť!," zakončilo svoje vyhlásenie.

 

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.