26. 1. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


                             

Sarah Sandersová, niekdajšia hlavná hovorkyňa a jedna z najbližších spolupracovníčok exprezidenta USA Donalda Trumpa, plánuje kandidovať na post guvernéra amerického štátu Arkansas. S odvolaním sa na zdroje z jej okolia o tom v nedeľu informovali agentúry AP a Reuters.
Oficiálne oznámenie Sandersovej o zámere uchádzať sa o nomináciu Republikánskej strany pre voľby v novembri 2022 sa podľa týchto správ očakáva v pondelok. Súčasný guvernér Arkansasu, republikán Asa Hutchinson, nemôže podľa ústavy po dvoch funkčných obdobiach znova kandidovať.
Sandersová (38) bola za Trumpovej vlády v poradí druhou tlačovou tajomníčkou Bieleho domu, keď v roku 2017 vystriedala Seana Spicera. Počas jej pôsobenia na tomto poste ukončil Biely dom denné televízne brífingy po tom, ako sa Sandersová opakovane dostala do sporov s novinármi, píše AP.
Sandersová z funkcie odstúpila v roku 2019, aby sa vrátila do domovského Arkansasu, kde boj jej otec Mike Huckabee guvernérom v rokoch 1996 – 2007. V tomto štáte USA majú jasnú politickú prevahu republikáni, do ktorých guvernérskych primárok sa zatiaľ prihlásili námestník guvernéra Tim Griffin a generálna prokurátorka Leslie Rutledgeová. Kandidatúru zatiaľ neohlásil žiaden demokrat.

                                            

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že začína verejné konzultácie o transparentnosti politickej reklamy, čím nadväzuje na svoje záväzky prijaté v rámci Akčného plánu pre európsku demokraciu.
Akčný plán bol predstavený v decembri 2020 a eurokomisia chce cez túto iniciatívu navrhnúť nové právne predpisy zamerané na transparentnosť politicky sponzorovaných obsahov.
Pripravovaný legislatívny návrh sa bude týkať politickej reklamy na internete (online) a aj mimo internetu a bude dopĺňať pravidlá stanovené v návrhu EK o digitálnych službách. Cieľom je zaviesť osobitné pravidlá v tejto oblasti v dostatočnom časovom predstihu pred budúcimi voľbami do Európskeho parlamentu v máji 2024.
Cieľom verejnej konzultácie je zhromaždiť príspevky od širokej škály zainteresovaných strán: od členov akademickej obce, podnikateľov, mimovládnych organizácií, zástupcov médií, ale aj verejných orgánov a politických strán.
Všetci tí, ktorí by sa chceli zúčastniť na verejnej konzultácii, môžu vyplniť dotazník, ktorý bude k dispozícii do 2. apríla 2020 na nasledovnej webovej stránke: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiat ives/12826-Transparency-of-political-advertising/public-consultation.

                                                   
Zamestnanci internetového vyhľadávača Google, ktorý je dcérskou firmou americkej spoločnosti Alphabet, si na celom svete zakladajú odbory. Nasledujú tak príklad vyše 200 kolegov z USA, ktorí začiatkom januára oznámili vytvorenie odborového zväzu pre USA a Kanadu.
Odborový zväz Alpha Global bol založený v spolupráci s UNI Global Union, odborovou federáciou, ktorá reprezentuje približne 20 miliónov pracovníkov na celom svete vrátane krajín ako sú USA, Nemecko, Švajčiarsko, Švédsko a Británia, uviedla federácia UNI Global Union.
„Problémy v Alphabet a v spoločnostiach vytvorených Alphabet sa neobmedzujú iba na jednu krajinu a je potrebné ich riešiť na globálnej úrovni,“ uviedla generálna tajomníčka UNI Christy Hoffmanová.
Koncern Alphabet sa k tejto správe zatiaľ nevyjadril.




Copyright © TASR 2021



Nový dobový seriál Českej televízie (ČT) s názvom Zločiny Veľkej Prahy od 31. januára zavedie divákov do metropoly dvadsiatych rokov minulého storočia. Odohráva sa v období, kedy sa centrálne Praha zlúčila s tridsiatich ôsmich mestami a obcami a vznikla tak Veľká Praha. Toto zlúčenie so sebou nieslo i mnoho spoločenských zmien a špecifické formy kriminality, ktorou sa namiesto četníkov začala zaoberať pražská štátnej polície. Historický seriál natočil Jaroslav Brabec, prvý z desiatich dielu má názov Dáma v studni.

Copyright © ČTK 2021