16. 3. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS
Pierre Zakrzewski and Oleksandra Kuvshinov

Ukrajinská producentka televízie Fox News Olexandra Kuvšynovová zomrela v pondelok počas incidentu, ktorý si vyžiadal aj život kameramana tejto americkej spravodajskej stanice Pierra Zakrzewského. TASR správu prevzala v utorok z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na Fox News a ukrajinské médiá.
Generálna riaditeľka spoločnosti Fox News Media Suzanne Scottová v utorok oznámila, že Zakrzewski zahynul a jeho kolega novinár Benjamin Hall utrpel zranenia, keď ich vozidlo v pondelok zasiahla prichádzajúca paľba v obci Horenka pri metropole Kyjev.
Pri tomto incidente prišla o život i ukrajinská producentka televízie Fox News Kuvšynovová, píše AFP s odvolaním sa na portál Kyiv Independent. O smrti Kuvšynovovej na Twitteri informovalo aj ukrajinské ministerstvo obrany. Hall podľa Scottovej zostáva hospitalizovaný na Ukrajine.
Írsky premiér Micheál Martin vyjadril "hlboké znepokojenie a smútok" nad smrťou Zakrzewského, ktorý mal írske občianstvo, a jeho kolegyne. "Vo svojich myšlienkach som s ich rodinami, priateľmi a ďalšími novinármi," napísal a dodal, že Írsko vojnu Ruska na Ukrajine odsudzuje.
Námestník riaditeľa Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI) Scott Griffen uviedol, že táto dvojica novinárov "odvážne riskovala svoje životy" s cieľom zaistiť, že svet sa dozvie o hrôzostrašných udalostiach, ktoré sa dejú na Ukrajine.
Zakrzewski, ktorý mal sídlo v Londýne, pracoval na Ukrajine od februára. V nedeľu 13. marca bol na predmestí Kyjeva, ktoré sa stalo frontovou líniou, zastrelený americký reportér Brent Renaud. Ukrajinský kameraman Jevhenij Sakun zomrel pri útoku na kyjevskú televíznu vežu a Viktor Dudar, ďalší Ukrajinec, bol zabitý počas bojov blízko juhoukrajinského prístavného mesta Mykolajiv.

V Mexiku zastrelili novinára spravodajskej stránky Monitor Michoacán - Svet  SME

Mexického novinára Armanda Linaresa zavraždili v utorok na západe krajiny. Ide už o ôsmu vraždu zamestnanca médií v Mexiku od začiatku tohto roka, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na úrad miestnej prokuratúry.
Linares pôsobil ako riaditeľ spravodajskej stránky Monitor Michoacán. Prokuratúra spresnila, že ho zastrelili v utorok popoludní miestneho času "v súkromnom dome" v meste Zitácuaro.
Agentúra AP uviedla, že informácie o možnom motíve vraždy neboli bezprostredne známe, Linares bol však už druhým zamestnancom Monitor Michoacán, ktorého tento rok zabili. Roberta Toleda, kameramana a videoeditora spravodajskej stránky zastrelili 31. januára, keď sa pripravoval na rozhovor v meste Zitácuaro.
Podľa aktivistov zameraných na ochranu médií stoja za mnohými vraždami novinárov v Mexiku predovšetkým kriminálne skupiny, drogové gangy, ale tiež skorumpovaní verejní činitelia, ktorým sa nepozdáva práca novinárov.
Reportéri bez hraníc zaraďujú Mexiko spolu s vojnou zničenou Sýriou a Afganistanom medzi najnebezpečnejšie krajiny sveta pre novinárov. Podľa údajov mexickej vlády zabili v krajine od decembra 2018 už vyše 50 žurnalistov. Vlani boli v Mexiku zabití najmenej siedmi novinári, nedá sa však s určitosťou povedať, že všetky tieto úmrtia súviseli s ich prácou.


Nasha Niva - Wikipedia

Súd v Minsku odsúdil v utorok na dva a pol roka väzenia šéfredaktora bieloruského denníka Naša Niva Jahora Marcinoviča a šéfa jeho reklamného oddelenia Andreja Skurka. Ako informovala agentúra AFP, súd ich oboch uznal za vinných zo spôsobenia majetkovej škody. Obaja odsúdení označili svoje stíhanie za politicky motivované.
Marcinovič a Skurko sú vo väzbe od svojho zatknutia v júli roku 2021.
Podľa prokuratúry Skurko a Marcinovič ako funkcionári vydavateľskej spoločnosti - a Marcinovič zároveň aj ako majiteľ obchodného podielu v tomto súkromnom podniku - presťahovali jej sídlo do bytu v Skurkovom vlastníctve a v čase od mája 2017 do júna 2021 tam vykonávali podnikateľskú činnosť.
Prokuratúra ich obvinila, že v danom období platili za služby spojené s užívaním bytu - za energie a vodu - ako súkromné osoby, nie ako podnikatelia.
V Bielorusku sú tarify pre právnické osoby vyššie ako pre fyzické osoby.
Prokuratúra pôvodne uviedla, že Skurko a Marcinovič týmto svojím konaním spôsobili komunálnym podnikom škodu vo výške 3500 bieloruských rubľov (959 eur). Neskôr bola škoda zvýšená na 10.000 bieloruských rubľov (2741 eur).
Obžalovaní škodu v plnej miere uhradili ešte pred začatím súdneho konania, uviedla prokuratúra.
Naša Niva sa stala známou aj zahraničí, keď monitorovala masové protivládne protesty, ktoré vypukli po tom, čo bol Alexandr Lukašenko vyhlásený za víťaza prezidentských volieb z augusta roku 2020. Opozícia i Západ označili tieto voľby za zmanipulované.
Spolu s iným nezávislým webom - Tut.by, ktorý bol tiež zakázaný - monitorovali zásahy silových zložiek, počas ktorých bolo zatknutých viac ako 35.000 demonštrantov. Ďalšie tisíce polícia zbila, informovala AFP.
Agentúra AFP dodala, že vo väzbe si odpykáva trest alebo čaká na súd až 32 bieloruských novinárov.
Bieloruské úrady zablokovali prístup na web denníka Naša Niva v júli minulého roku a v novembri - v čase, keď si tieto noviny pripomínali 115. výročie svojho založenia - boli zakázané ako extrémistické.
Tento zákaz v praxi znamená, že každému, kto by zverejnil alebo preposielal materiály denníka Naša Niva, hrozí trest odňatia slobody až na sedem rokov.
Po týchto krokoch bieloruského vedenia väčšina novinárov denníka Naša Niva z Bieloruska emigrovala a pokračovala vo vydávaní novín online.
Agentúra AFP pripomenula, že Lukašenko sa udržal pri moci v čase, keď Rusko - jeho spojenec - už čelilo sankciám Západu za anexiu Krymu a zasahovanie do diania na východnej Ukrajine. Nedávno Rusko využilo bieloruské územie na spustenie svojej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára.
"Podporovali sme slobodu prejavu a nezávislosť Bieloruska, ale obe sa teraz stali prázdnymi slovami," povedal Marcinovič v prejave na súde. "Noviny prežili počas svojej histórie dve revolúcie a dve svetové vojny a teraz sú svedkami ďalšej vojny, do ktorej bolo Bielorusko vtiahnuté," vyhlásil pred súdom.


Francúzsko – Wikipédia

Francúzsko vyzvalo v stredu na zaistenie ochrany pre novinárov pokrývajúcich ruskú inváziu na Ukrajinu. Paríž tak reagoval na pondelkové úmrtie kameramana americkej spravodajskej stanice Fox News Pierra Zakrzewského a ukrajinskej producentky Olexandry Kuvšynovovej neďaleko Kyjeva, ako aj na ďalšie incidenty, ktoré si vyžiadali životy žurnalistov. TASR prevzala správu z agentúry AFP.
"Ozbrojeným silám (Ruska) pripomínam ich povinnosť chrániť novinárov v súlade s medzinárodným humanitárnym právom," uviedol vo vyhlásení minister zahraničných vecí Francúzska Jean-Yves Le Drian. "Rozhodne odsudzujem akékoľvek akcie namierené voči nim," zdôraznil. Dodal, že "tieto udalosti ilustrujú extrémne nebezpečenstvo", aké panuje v súčasnosti na Ukrajine. Rodinám oboch usmrtených vyjadril úprimnú sústrasť.
Generálna riaditeľka spoločnosti Fox News Media Suzanne Scottová v utorok oznámila, že Zakrzewski a Kuvšynovová zahynuli a ich kolega, novinár Benjamin Hall, utrpel zranenia, keď ich vozidlo v pondelok zasiahla prichádzajúca paľba v obci Horenka pri metropole Kyjev.
Uplynulú nedeľu bol na predmestí Kyjeva zastrelený americký reportér Brent Renaud. Ukrajinský kameraman Jevhenij Sakun zomrel pri útoku na kyjevskú televíznu vežu a a ďalší Ukrajinec, Viktor Dudar, bol zabitý počas bojov blízko juhoukrajinského prístavného mesta Mykolajiv, uviedla splnomocnenkyňa ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová. Zranenia podľa jej slov utrpelo mnoho ďalších novinárov vrátane britských, dánskych a švajčiarskych.

Ukrajina: Ruské rakety zasiahli televíznu vežu v meste Vinnycia |  Aktuality.sk


Televíznu vežu v meste Vinnycia v strednej časti Ukrajiny zasiahla v stredu raketová paľba ruských inváznych vojsk. Informovala o tom televízia CNN s odvolaním sa vyhlásenie ukrajinského telekomunikačného úradu.
Ruská raketová paľba podľa neho zasiahla televíznu vežu vo Vinnycii, ktoré je administratívnym centrom Vinnyckej oblasti. V dôsledku útoku došlo k výpadku televízneho vysielania v tomto meste s približne 370.000 obyvateľmi. Zatiaľ nie sú informácie o tom, že by si útok vyžiadal aj nejaké obete alebo zranenia.
Členovia spravodajského tímu CNN v oblasti hlásili prelety lietadiel a dve explózie, ku ktorým došlo skoro ráno okolo 04.00 h miestneho času.
Pri útoku zo 6. marca ruské rakety úplne zničili letisko vo Vinnycii, ktorá leží zhruba 200 kilometrov juhozápadne od Kyjeva. Zahynulo pri tom deväť ľudí.
Ruské invázne sily už v predchádzajúcich týždňoch podnikli útoky na komunikačné veže v Kyjeve, Charkove, Vynarivke a Rivnom.
Pondelkový útok na televíznu vežu pri meste Rivne na severozápade Ukrajiny si podľa najnovšej bilancie vyžiadal najmenej 21 mŕtvych.

      
      

Copyright © TASR 2022


Amazon's MGM Acquisition Cleared By European Union In Key Approval –  Deadline
Európski regulátori v oblasti ochrany konkurencie schválili prevzatie hollywoodskeho štúdia MGM americkou spoločnosťou Amazon a uviedli, že táto akvizícia nevyvoláva obavy o hospodársku súťaž. Amazon, ktorý je gigantom v oblasti online predaja, už vlani ohlásil kúpu štúdia MGM za 8,45 miliardy dolárov. Touto akvizíciou chce novým obsahom posilniť svoje streamovacie služby.
Európska komisia (EK), ktorá je najvyšším výkonným orgánom Európskej únie a pôsobí ako hlavný protimonopolný úrad, uviedla, že jej prešetrovanie zistilo, že transakcia „výrazne nezmenší konkurenciu“ na európskych trhoch. MGM je jedno z najstarších štúdií v Hollywoode. EK však konštatovala, že MGM „nie je medzi hlavnými produkčnými štúdiami“.

  

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

 


A grab from the fake surrender statement when it was being broadcast
Do informačnej lišty, ktorá je súčasťou vysielania ukrajinskej spravodajskej televízie, vpašovali zrejme ruskí hackeri falošnú výzvu prezidenta Volodymyra Zelenského, aby ukrajinskí vojaci zložili zbrane. "Je to fake! Nikto sa vzdávať nechystá," zareagovala vzápätí stanica Ukrajina 24. Informačnú lištu podľa nej prelomili "nepriateľskí hackeri". Zelenskyj incident komentoval ako "detinskú provokáciu" a poradil ruským vojakom, aby zbrane zložili oni.
"Pozor! Výzva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského! Drahí Ukrajinci! Vážení obrancovia! Ukázalo sa, že byť prezidentom nie je až také ľahké. Som nútený prijímať ťažké rozhodnutia. Sprvu som sa rozhodol vrátiť Donbas. Nastal čas pozrieť sa pravde do očí. Nevyšlo to. Situácia sa len zhoršila.Výrazne zhoršila.Žiadne zajtra už nie je.Prinajmenšom pre mňa.Teraz sa rozhodujem rozlúčiť sa s vami.Radím vám zložiť zbrane a vrátiť sa domov k rodinám.V tejto vojne nemá zmysel umierať.Radím vám žiť a chystám sa urobiť totiž," citovala falošné oznámenie ruská redakcia BBC.
"Pokiaľ ide o poslednú detinskú provokáciu, že údajne navrhujem zložiť zbrane, tak ja môžem len poradiť ruským vojakom, aby zložili zbrane a vrátili sa domov," uviedol Zelenskyj.
Ukrajina dnes 21. dňom vzdoruje útoku Ruska, ktoré rozpútalo najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Rusko podľa Kyjeva už prišlo o bezmála 14-tisíc vojakov, stovky tankov, obrnencov a desiatky lietadiel a vrtuľníkov. Tieto údaje však nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

Copyright © ČTK 2022