17. 3. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Roskomnadzor presented a list of foreign IT companies that need to open  offices in Russia - Aroged 
Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) zablokovala v Rusku prístup k hlavnému webovému portálu spravodajskej stanice BBC. Ruské ministerstvo zahraničných vecí varovalo, že je to iba začiatok odvetných krokov mierených proti médiám. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
"Myslím si, že toto je len začiatok odvetných krokov v súvislosti s informačnou vojnou, ktorú proti Rusku rozpútal Západ," napísala na sociálnej siete Telegram hovorkyňa ruského rezortu diplomacie.
Roskomnadzor zaradil portál televízie BBC medzi webové stránky, ktoré sú v Rusku zablokované. Úrady pritom zablokovali aj portál ruskej verzie servisu BBC.
BBC však zverejnila video, na ktorom obyvateľom Ruska ukázala, ako môžu získať prístup k informáciám, ktoré toto médium zverejňuje, prostredníctvom služby VPN alebo použitím aplikácie. Televízia vyzvala svojich divákov a čitateľov, aby si stiahli jej aplikáciu a sledovali jej účty na sociálnych médiách.
Okrem portálu BBC Roskomnadzor zablokoval v stredu prístup aj k najmenej 31 ďalším spravodajským portálom. Agentúra AFP nemala z územia Ruska prístup k viac ako 30 spravodajským portálom so sídlom v zahraničí.
Týka sa to aj oceňovaného investigatívneho portálu Bellingcat, ako i niekoľkých portálov ruských regionálnych portálov ako Permdaily.ru.
Rusko od začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu obmedzuje prístup k čoraz väčšiemu počtu nezávislých médií a zablokovalo i prístup k sociálnym sieťam ako Facebook, Twitter a Instagram.
  
 
  

      

Copyright © TASR 2022

 Introduced the Russian analogue of Instagram called "Rossgram" - Digit News

Ruskí podnikatelia chystajú pre domáci trh aplikáciu na zdieľanie fotografií, ktorá by nahradila sociálnu sieť Instagram. Tú Moskva na začiatku tohto týždňa zablokovala. Nová služba pomenovaná Rossgram bude fungovať od 28. marca, píše sa na jej webových stránkach. Na rozdiel od Instagramu bude ruská platforma pracovať aj s crowdfundingom či plateným obsahom. "Môj partner Kirill Filimonov a naša skupina vývojárov sa na túto možnosť pripravovali a rozhodli sa využiť príležitosť vytvoriť ruskú obdobu populárnej sociálnej siete, ktorú si naši spoluobčania tak veľmi obľúbili," uviedol podľa agentúry Reuters šéf marketingu novej platformy Alexander Zobov. Instagram, ktorý prevádzkuje americká spoločnosť Meta Platforms, je v Rusku nedostupný od pondelňajšej polnoci. Obmedzenie oznámil minulý piatok ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor, ktorý podobne zakročil aj proti Facebooku alebo Twitteru. Po sieti sa podľa neho šíria materiály obsahujúce nenávistné prejavy voči ruským občanom. Ruská prokuratúra na obmedzenie prístupu na Instagram vyzvala po správe agentúry Reuters, podľa ktorej spoločnosť Meta umožní používateľom v niektorých krajinách vyzývať k násiliu proti ruským vojakom v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. Prokuratúra tiež požiadala súd, aby označil firmu Meta za extrémistickú organizáciu. Instagram bol veľmi populárny medzi ruskou mládežou. Pre mnoho ruských malých a stredných podnikov aj umelcov či remeselníkov sa navyše stal kľúčovým nástrojom na internetový predaj. Reuters pripomína, že Rusko v posledných mesiacoch pristúpilo k rozvoju domácich technológií vrátane smartfónu AYYA T1 z dielne štátneho konglomerátu Rostěch (Rostec). Skupina Gazprom Media vlani v novembri spustila aplikáciu Yappy ako domácu konkurenciu čínskej platformy TikTok.

  Pierre Zakrzewski Bio, Wiki, Wife & Family: Fox News Announces Death of  Benjamin Hall Companion In Ukraine



Francúzska prokuratúra začala v stredu vyšetrovať - ako možný vojnový zločin - smrť francúzsko-írskeho kameramana americkej spravodajskej stanice Fox News Pierra Zakrzewského, ktorý zahynul neďaleko Kyjeva pri pokrývaní vojny na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry AFP.
Francúzski prokurátori vyšetria možné obvinenia z "úmyselného ublíženia osoby chránenej medzinárodným právom" a "úmyselného útoku proti civilistom, ktorí sa nezúčastňovali na ozbrojenom konflikte".
Francúzska prokuratúra bežne vyšetruje prípady násilných úmrtí Francúzov, ktorí zahynuli v zahraničí, uvádza AFP.
Zakrzewski a ukrajinská producentka televízie Fox News Olexandra Kuvšynovová zomreli v pondelok, keď ich vozidlo zasiahla streľba v obci Horenka neďaleko Kyjeva. Pri tomto incidente utrpel zranenia aj korešpondent Fox News Benjamin Hall.
Zakrzewski bol skúseným kameramanom, ktorý v minulosti zdokumentoval aj ozbrojené konflikty v Iraku, Afganistane a Sýrii.
Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian vyjadril v stredu sústrasť jeho rodine a blízkym. Dodal pritom, že "ozbrojené zložky majú v súlade s medzinárodným právom povinnosť chrániť novinárov".
Počas troch týždňov trvajúcej vojny na Ukrajine zahynulo už viacero novinárov, vrátane amerického dokumentaristu Brenta Renauda a ukrajinského reportéra Jevgenija Sakuna.
Ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisovová v utorok oznámila i smrť ukrajinského novinára Viktora Dudara, ktorý zahynul v bojoch v okolí prístavného mesta Mykolajiv.


Sluha narodu (2015) | ČSFD.cz
Americká spoločnosť Netflix, poskytujúca platené streamovanie filmov a seriálov on-line, opäť zaradí do svojej ponuky ukrajinský satirický komediálny seriál Sluha národa, ktorý pomohol jeho hlavnému predstaviteľovi Volodymyrovi Zelenskému stať sa ukrajinským prezidentom. Informovala o tom v stredu agentúra AFP, citujúc z vyhlásenia Netflixu.
Návrat seriálu, v ktorom sa Zelenskyj neočakávane stane prezidentom Ukrajiny, prichádza v čase, keď sa na adresu tohto bývalého komika, ktorý teraz vedie svoju krajinu v boji proti ruskej invázii, znáša celosvetová vlna chvály a podpory.
"Žiadali ste ho a (seriál) je späť," uviedol Netflix na Twitteri.
Sluha národa, ktorého tri série vznikli v rokoch 2015, 2017 a 2019, vykresľuje Zelenského ako učiteľa, ktorý sa nečakane stane prezidentom po tom, ako sa rozšíri videonahrávka, v ktorej sa sťažuje na korupciu.
Seriál sa stal na Ukrajine veľkým hitom a odštartoval Zelenského politickú kariéru. V marci 2018 bola zaregistrovaná rovnomenná centristická strana (SN). Zelenskyj sa ako jej kandidát stal v apríli 2019 novým ukrajinským prezidentom; v druhom kole volieb získal vyše 70 percent hlasov.
Francúzsko-nemecký televízny kanál Arte vysiela Sluhu národa on-line od vlaňajšieho novembra, pričom sa odvoláva na obrovský divácky záujem.
Od začiatku vpádu ruskej armády na Ukrajinu (24. februára) si zabezpečilo vysielacie práva na daný seriál viacero európskych televíznych staníc ako Channel 4 (Británia), ANT1 (Grécko) či Pro TV (Rumunsko). Netflix ho pôvodne vysielal v rokoch 2017 - 2021.

Na internete kolovalo falošné video so Zelenským. Médiá podvrh ľahko  odhalili - Svet - Správy - Pravda 
 Na sociálnych sieťach kolovalo v stredu falošné video zachytávajúce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pri tom, ako Ukrajincom hovorí, že vo vojne zlyhali a nabáda ich, aby zložili zbrane a vzdali sa. Informovali o tom spravodajské stanice BBC a Sky News s tým, že nepravosť predmetného záznamu bolo pomerne ľahké overiť.
BBC upozorňuje na to, že hoci sa Zelenského pery v predmetnom videozázname pohybujú synchronizovane so zvukom, hlava sa mu nehodí k telu a ani hlas na nahrávke neznie ako jeho.
Sky News zase opisuje, že hlava je v záznamne neprimerane veľká voči telu Zelenského, ku ktorému je zároveň pripojená v nesprávnom uhle a je aj inak nesvietená. Sky News tiež uvádza, že ide o jasné "deepfake" viedo. Takýmto výrazom sa označuje technológia založená na manipulácii so zvukom či obrazom, pri ktorej sa obvykle tvár nejakej osoby nahradí inou.
Záber z predmetného videozáznamu sa najskôr nakrátko objavil vo vysielaní ukrajinskej televíznej stanice 24 Kanal súčasne so správou, že prezident Zelenskyj vyzýva Ukrajincov vzdorujúcich ruskej agresii, aby zložili zbrane. Televízna stanica následne vydala vyhlásenie, že jej vysielanie aj webstránka sa stali terčom kybernetického útoku. Falošné video neskôr kolovalo na internete.
Samotný Zelenskyj označil incident za "detinskú provokáciu" a ukrajinské úrady uviedli, že za ňou stáli ruskí hackeri, informovala v stredu stanica CNN. Zelenskyj tiež uviedol, že jedine ruským vojakom môže odporučiť, "aby zložili zbrane a išli domov". "My už doma sme, bránime našu zem, naše deti, naše rodiny. Takže zbrane odložíme až vtedy, keď zvíťazíme," dodal.
Spoločnosť Meta Platforms, ktorá prevádzkuje sociálne siete Facebook a Instagram, v stredu informovala, že videozáznam v priebehu dňa zachytila, pričom zo svojich platforiem ho rýchlo odstránila a upozornila naň aj iné sociálne médiá

Copyright © ČTK 2022