15. 3. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Russian blogger cries as Instagram is blocked by Vladimir Putin - LBC 

Aplikácia a sociálna sieť Instagram už pre svojich používateľov v Rusku nie je prístupná. Vo svojej správe to v pondelok potvrdila agentúra AFP.
Sociálna sieť Instagram sa súčasne objavila aj na oficiálnom zozname webov s "obmedzeným prístupom", ktorý vydáva a aktualizuje ruský regulátor médií, Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor).
K zablokovaniu prístupu na Instagram v Rusku došlo po tom, čo Moskva minulý týždeň obvinila jeho materskú spoločnosť Meta Platforms, že na svojich platformách umožňuje výzvy na páchanie násilia voči ruským občanom.
Používatelia Instagramu v Rusku boli e-mailom od Roskomnadzoru upozornení, že služba bude ukončená v nedeľu o polnoci, napísala agentúra Reuters.
Roskomnadzor používateľov siete vyzval, aby presunuli svoje fotografie a videá z Instagramu a navrhol im, aby prešli na ruské "konkurenčné internetové platformy", informovala spravodajská stanica CNN.
Generálny riaditeľ Instagramu Adam Mosseri koncom minulého týždňa na svojom twitterovom konte uviedol, že platforma Intagram má v Rusku 80 miliónov používateľov.
Upozornil, že rozhodnutie ruských úradov o obmedzení prístupu k tejto sociálnej sieti nielen sťaží komunikáciu medzi obyvateľmi Ruska, ale aj so zvyškom sveta, keďže 80 percent ľudí v Rusku sleduje instagramové účty mimo svojej krajiny.
Spravodajský web Washington Post (WP) v pondelok napísal, že blogeri, živnostníci a malé podniky v Rusku, ktorí sa na platformu vzhľadom na jej vysokú návštevnosť vo veľkej miere spoliehali, sa cez víkend snažili informovať svojich sledovateľov, na ktorej inej platforme ich nájdu.
Mnoho blogerov v posledných príspevkoch na Instagrame uviedlo, že budú používať aplikáciu VK (VKontakte), považovanú za ruský ekvivalent Facebooku. Medzi ruskými platformami sociálnych médií má VK svojimi funkciami k Instagramu najbližšie, ale mnohým ľuďom prekáža, že v uplynulom období vedenie VK ustupovalo ruským úradom.
Mnohí Rusi z Instagramu prešli i na Telegram - sieť, ktorá je v Rusku a v bývalých sovietskych krajinách veľmi populárna a ktorú sa Moskva pred niekoľkými rokmi snažila zablokovať – čo sa jej napokon nepodarilo.
Aplikácia bola vytvorená ako služba na odosielanie správ, ale tiež hostí kanály, na ktorých môžu používatelia uverejňovať fotografie a videá so sprievodnými textami.
Alexandra Mitrošinová, používateľka Instagramu známa tým, že inštruuje ostatných, ako "zarobiť" na svojich sledovateľoch, v jednom zo svojich posledných príspevkov vyzvala nezabúdať na to, že "polovica našich malých a stredných podnikov (v Rusku) je prepojená s Instagramom a Whatsappom".
Napísal o tom spravodajský web France24, ktorý monitorovala agentúra TASR a ktorý poznamenal, že pre mnohé malé ruské podniky bol Instagram primárnou platformou na reklamu, spracovanie objednávok a komunikáciu s klientmi.
Podľa AFP je v Rusku možné pripájať sa k Instagramu nepriamo - prostredníctvom služieb VPN, ktoré dokážu obísť internetové obmedzenia uložené ruskou vládou. Mnohí používatelia však nemajú prístup k softvéru VPN. Očakáva sa preto, že používanie Instagramu v Rusku výrazne klesne.


Řekněte světu, co mu udělali.“ Při útoku ruské armády zemřel americký  novinář

Americký novinár, ktorý zahynul pri ostreľovaní v ukrajinskom mestečku Irpiň neďaleko Kyjeva, nepracoval pre americký denník The New York Times (NYT). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
O smrti amerického novinára Brenta Renauda informoval na sociálnej sieti Facebook v nedeľu šéf polície Kyjevskej oblasti Andrij Njebytov. Ten uviedol, že Renaud pracoval pre NYT. Denník však túto informáciu poprel, pričom uviedol, že Renaud pre neho v minulosti pracoval, no už v ňom viac nepôsobí.
"Sme hlboko zarmútení zo správy o smrti Brenta Renauda. Brent bol talentovaný fotograf a filmár, ktorý v priebehu rokov prispieval do The New York Times," uviedol denník vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti Twitter.
NYT zároveň dodal, že Renaud pre neho pracoval v roku 2015, pričom zdôraznil, že tomuto novinárovi nepridelil žiadnu úlohu spojenú s aktuálnymi udalosťami na Ukrajine.
K nedorozumeniu ohľadom Renaudovho zamestnávateľa prišlo podľa NYT preto, že novinár mal v čase úmrtia pri sebe novinársky preukaz, na ktorom stálo, že pre tento americký denník pracuje. Tento preukaz mu však bol podľa NYT pridelený pre prácu, ktorú vykonával pred niekoľkými rokmi a nie je aktuálny.
Fotografiu tohto preukazu spolu s Renaudovým americkým pasom pritom zverejnil na sociálnej sieti Facebook aj Njebytov, ktorý sa po nájdení dokumentu domnieval, že muž pracuje NYT.


Russian Strike On TV Tower In Western Ukraine Kills 9: Local Authorities -  ApDirect

Deväť ľudí zahynulo a ďalších deväť utrpelo zranenia pri pondelkovom útoku ruských jednotiek na televíznu vežu pri meste Rivne na západe Ukrajiny. Uviedol to gubernátor Rivnenskej oblasti, ktorého citovali agentúry AFP a Reuters.
"Deväť mŕtvych, deväť zranených", uviedol Vitalij Kovaľ na sociálnej sieti Telegram. Zároveň dodal, že záchranári sa stále snažia vyslobodiť ľudí, ktorí uviazli pod troskami. Podľa Kovaľa dopadli na budovu dve rakety, pričom na mieste sa nachádzajú aj žeriavy, pomocou ktorých záchranári dvíhajú časti zrútených stien.
Mesto Rivne je vzdialené asi 200 kilometrov severovýchodne od Ľvova, ktorý sa nachádza v blízkosti poľských hraníc.

Copyright © TASR 2022


Julian Assange denied permission to appeal against extradition - BBC News
Britský najvyšší súd v pondelok zamietol odvolanie Juliana Assangea proti rozhodnutiu vydať ho do USA, kde čelí obvineniam zo špionáže. Informáciu priniesla agentúra The Associated Press. Vyšší súd v Londýne v januári povolil zakladateľovi portálu WikiLeaks odvolať sa voči svojmu skoršiemu rozhodnutiu a prípad postúpil najvyššiemu súdu. Assange pred viac ako desaťročím zverejnil na svojom portáli tajné americké vojenské dokumenty, za čo mu v Spojených štátoch hrozí dlhoročné väzenie.
Pred viac ako rokom okresný súd v Londýne odmietol vydanie Assangea do USA na základe toho, že by vzhľadom na jeho zdravotný stav mohol v prísnych podmienkach amerického väzenia spáchať samovraždu. Americké úrady neskôr ubezpečovali, že Assange nebude vystavený najprísnejším opatreniam, ktoré by podľa jeho právnikov mohli ohroziť jeho telesné aj duševné zdravie. Vyšší súd minulý mesiac zvrátil rozhodnutie súdu nižšej inštancie s tým, že záruky zo strany USA sú dostatočné.
Päťdesiatročný Assange je od roku 2019 v londýnskom väzení Belmarsh, kde skončil preto, že sa nedostavil na súd v inom prípade. Predtým strávil sedem rokov na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, kde žiadal o ochranu, aby ho nevydali do Švédska pre obvinenia zo znásilnenia a sexuálneho napadnutia. Švédsko v roku 2019 od vyšetrovania v danom prípade upustilo.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.