23. 2. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
                                


Jeden z troch mužov obvinených z vraždy maltskej investigatívej novinárky a blogerky Daphne Caruanovej Galiziovej priznal v utorok pred súdom svoj diel viny na tomto trestnom čine. Informovala o tom agentúra AFP.
Vincent Muscat, ktorý sa priznal, bol v decembri 2017 zatknutý spolu s dvoma ďalšími osobami, bratmi Georgeom a Alfredom Degiorgiovcami. Boli obvinení zo zaobstarania, nastraženia a odpálenia bomby v automobile, ktorá explózia zabila známu novinárku. K jej vražde došlo 16. októbra roku 2017.
Ako uviedla AFP, novinárkina vražda otriasla malým ostrovným štátom a spustila reťazec udalostí, ktoré viedli k rezignácii Josepha Muscata z funkcie predsedu vlády.
AFP informovala, že v utorok v rámci predsúdneho konania informoval Muscatov právnik Marc Sant súd, že jeho klient chce urobiť vyhlásenie. Na spresňujúcu otázku súdu, o čo ide, odpovedal Vincent Muscat, že je vinný.
Sudkyňa Edwina Grimová upozornila, že ide o "vážne obvinenia" - "vraždu, sprisahanie", za ktoré Vincentovi Muscatovi "možno hrozí doživotie". Muscat však zopakoval, že je vinný.
Denník Malta Today na svojom webe v utorok napísal, že Muscatovo priznanie by mohlo mať spolu s informáciami, ktoré by poskytol polícii, dominový efekt v ostatných prípadoch vedených proti jeho spoluobvineným Alfredovi a Georgovi Degiorgiovcom, či aj podnikateľovi Yorgenovi Fenechovi, ktorý je podozrivý z objednania novinárkinej vraždy, a ďalším osobám.

                          

Viac než 300 médií z Európy a celkovo vyše 500 z celého sveta dosiaľ podpísalo zmluvy so spoločnosťou Google o poskytovaní svojho obsahu prostredníctvom služby Google News Showcase, za ktorý sa im internetová spoločnosť zaviazala platiť. V programe sú médiá napríklad z Nemecka, Británie, ale i Českej republiky, informovala spoločnosť Google na twitterovom účte svojej európskej pobočky a tiež na svojom blogu.
Spoločnosť neuviedla podrobnosti o krajinách a médiách, s ktorými prebiehajú rokovania. Služba je zatiaľ dostupná iba pre niektoré trhy.
Prvým globálnym partnerom služby fungujúcej v rámci aplikácie Správy Google sa stala v priebehu tohto mesiaca agentúra Reuters. V Británii služba poskytuje články popredných celoštátnych i lokálnych denníkov, z Francúzska sú partnermi denníky ako Le Monde, Le Figaro a Libération. Na projekte sa zúčastňujú aj médiá z Brazílie, Argentíny a Austrálie, kde už služba funguje.
Partnerské médiá samy vyberajú články do služby News Showcase a od Googlu majú za to dostávať pevné mesačné platby. V niektorých prípadoch budú mať čitatelia voľný prístup aj do bežne spoplatnených článkov. Google pripomína, že po kliknutí na odkaz článku sa zobrazia priamo stránky daných médií, čo im umožní mať aj príjmy z reklamy súvisiace s počtom návštevníkov.
                                

Spravodajská a informačná spoločnosť Thomson Reuters Corporation vykázala za uplynulý 4. kvartál nárast tržieb a zisku. Oznámila tiež, že spustí dvojročný program transformácie.
Spoločnosť, ktorá vlastní Reuters News, v utorok uviedla, že jej tržby v uplynulom štvrťroku vzrástli o 2 % na 1,62 miliardy USD (1,33 miliardy eur), zatiaľ čo jej prevádzkový zisk vyskočil o vyše 300 % na 956 miliónov USD. Tento výsledok odráža predaj investície, príjem z úpravy dôchodkového plánu a nižšie náklady.
Tri hlavné divízie Thomson Reuters - Legal Professionals, Tax & Accounting Professionals a Corporates, vykázali nárast tržieb a upraveného zisku.
Spoločnosť Thomson Reuters v utorok uviedla tiež, že jej trhy sú zdravé a rozvíjajú sa, vďaka čomu je vhodný čas na prechod od spoločnosti, ktorá poskytuje obsah k „technologickej spoločnosti zameranej na obsah“, uviedol vo vyhlásení výkonný riaditeľ Steve Hasker.
Dodal, že pracoviská sa v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 pretransformovali a umelá inteligencia má podľa neho väčšiu úlohu na profesionálnych trhoch.
                             
Facebook v utorok uviedol, že odblokuje spravodajský obsah v Austrálii po tom, čo sa dohodol s vládou na úprave nového zákona, ktorý požaduje od amerického koncernu, aby platil mediálnym spoločnostiam za obsah.
"Facebook oznámil vláde, že chce v najbližších dňoch obnoviť austrálske spravodajské stránky," uviedli v spoločnom vyhlásení austrálsky minister financií Josh Frydenberg a minister komunikácií Paul Fletcher. Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že vláda prijme ďalšie dodatky k spornému zákonu, aby vyjasnila postavenie digitálnych platforiem a mediálnych firiem a vzťahy medzi nimi.
Facebook minulý týždeň v reakcii na zákon zablokoval zobrazovanie a zdieľanie spravodajského obsahu austrálskych médií.
"Sme radi, že sme sa dokázali dohodnúť s austrálskou vládou," uviedol Facebook. Dodal, že sa dohodol s vládou na viacerých zmenách a garanciách, ktoré riešia obavy koncernu.


Copyright © TASR 2021