23. 9. 2021

Febiofest 2021

 Febiofest 2021




Hlavnú súťaž Medzinárodného filmového festivalu Praha - Febiofest vyhral švédsky film Charter o matke hľadajúci cestu k svojim deťom. Zvláštne uznanie sa porota rozhodla udeliť filmu Počúvaj, ktorý približuje komplikovaný osud päťčlennej rodiny portugalských prisťahovalcov na predmestí Londýna. 

Usporiadatelia dnes večer na záver 28. ročníka festivalu odovzdali aj ceny v ďalších súťažiach. Galavečer vo Slovanskom dome zakončil Oscarmi ocenený film Otec s Anthonym Hopkinsom. Víťazný film Charter je druhým celovečerným filmom režisérky Amandy Kernellové. Predstavil sa na festivale Sundance a potom vyhral švédskej filmovej ceny za réžiu, kameru a herecký výkon Ane Dahl Torpové. "Film Charter rozpráva nijako neobvyklý príbeh, ktorý je však majstrovsky spracovaný. Udržuje si napätie a na každom kroku prináša nový impulz, nový uhol pohľadu, ktorý nás ženie filmom vpred až do poslednej chvíle," uviedli členovia poroty. Tými boli slovenský filmár Ivan Ostrochovský, ktorý s filmom Služobníci vlani vyhral Hlavnú súťaž, Mahnaz Mohammadiová, iránska režisérka drámy Syn-Matka, ktoré vlani získalo Amnesty International Febiofest Award, a herec, režisér a scenárista Jiří Mádl. 

Zvláštna cena zamierila k tvorcom sociálneho drámy Počúvaj. Portugalská režisérka Ana Rocha De Sousa za neho na minuloročnom MFF v Benátkach získala cenu pre najlepšiu debut. "Film odhaľuje fatálne stret jednotlivca so systémom, ktorý v západnom svete, ktorý sám seba považuje za spravodlivý, férový a priateľský k deťom, funguje ako nadprirodzená sila. Obnažujú sa tu skryté zlo zrodené z dobrých úmyslov. Je veľmi dôležité točiť filmy, ktoré našej spoločnosti nastavujú plné zrkadlo, aj keď to niekedy môže byť bolestné, "uviedol Mádl. Divácku porotu na čele s čestným predsedom Michaelom Kocábom medzi šiestimi súťažnými filmami v Súťaži komédií najviac zaujal humorný portrét dvoch vyhnaných duší Večera v Amerike. Natočil ho režisér a kameraman Adam Carter Rehmeier. O Amnesty International Febiofest Award sa uchádzali filmy vybrané naprieč všetkými sekciami, ktoré sa týkajú tematiky slobody, ľudských práv, slobodného vyjadrovania a boja za dôstojný život. 

Tohtoročný porotcovia - čelistka Terézia Vodička Kovalová, filmový režisér Vít Klusák a vedúci oddelenia ľudskoprávneho vzdelávanie Amnesty ČR Jiří Bejček, spoločne rozhodli o víťazovi. Stal sa ním film Exil režiséra Visari Morin reflektujúce imigráciu a integráciu. Snímka sa predstavil aj v súťaži Sundance, s úspechom sa premietal aj na Berlinale 2020 a stal sa kosovským kandidátom na Oscara. Zvláštne uznanie Amnesty International Febiofest Award bolo udelené filmu Nevieš dňa. Fínsko-iránsky režisér a scenárista Hamy Ramezani vo svojom celovečernom hranom debute o osudoch iránskej rodiny vo Fínsku využil vlastné zážitky z detstva. 

 Pražská časť tohtoročného Febiofestu skončí piatkovými projekciami, ale Ozveny v regiónoch prinesú zážitky so súčasnou svetovou kinematografiou divákom v Prostějove, Hradci Králové, Olomouci, Českých Budějoviciach, Brne, Beroune, Děčíne, Zlíne, Liberci a Ostrave, kde bude 8. októbra pri slávnostnom zakončení uvedený dokumentárny film Karel. 

 

Copyright © ČTK 2021