23. 9. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Po dvojdňovej návšteve Slovenska odchádza delegácia europoslancov, je  „opatrne“ optimistická - Webnoviny.sk 

Monitorovacia skupina Európskeho parlamentu (EP) pre demokraciu, právny štát a základné práva sa počas aktuálnej návštevy SR zaujímala aj o tému ochrany novinárov. Pred rokovaním vlády o tom médiá informoval predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).
"Skupine sme predstavili kontúry pripravovaného zákona, ktorý sa týka tejto témy," upozornil Heger, pričom dodal, že oblasť ochrany novinárov má dve roviny. "Jednak je to samotná legislatívna úprava, ktorá sa do konca roka objaví v parlamente, druhou rovinou je všeobecné zvyšovanie úcty a rešpektu k novinárskej profesii. "Tam máme na Slovensku ešte hodný kus cesty pred sebou, ale je našou povinnosťou prispieť k tomu, aby sa zvýšila úcta verejnosti k novinárskej profesii," dodal Heger.
Monitorovacia skupina pod vedením holandskej poslankyne Sophie in 't Veldovej podľa neho ocenila aj reformné kroky a proces očisty justície, polície a prokuratúry, ktoré na Slovensku súčasná vláda zaviedla.
Heger sa v prípade novinárskych otázok vyjadril aj k polemikám o možných riešeniach, na ktorých pracuje odborná komisia pre obnovu dôvery v právny štát, a v tomto kontexte i k vyjadreniam koaličného partnera Sme rodina o možnom odchode z koalície, ak nastanú neakceptovateľné zmeny týkajúce sa generálnej prokuratúry a paragrafu 363. Heger upozornil, že aj on má "červené čiary" a jednou z nich je spravodlivosť. "Nikdy neurobím obchod v koalícii na úkor riešení, ktoré presadzujú spravodlivosť, som na to ochotný aj obetovať ústavnú väčšinu," upozornil. Verí však, že riešenia odbornej skupiny nájdu dostatok podpory v koalícii.



 

Poľská Národná rada pre vysielanie a retransmisiu (KRRiT) predĺžila v stredu licenciu spravodajskej stanici TVN24, ktorú sa podľa opozície vláda snaží umlčať za jej kritické reportáže. Informovali o tom agentúry PAP a Reuters.

TVN24 žiadala o predĺženie licencie približne rok a pol. Jej platnosť totiž mala vypršať 26. septembra tohto roku, píše PAP.
Televízia sa stala stredobodom pozornosti v súvislosti so spornou novelou mediálneho zákona, ktorú navrhla vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS). Podľa navrhovanej novely subjekty vlastniace médiá v Poľsku nesmú byť závislé od spoločností či osôb registrovaných mimo Európskeho hospodárskeho priestoru (EHS). Kritici však tento zákon vnímajú ako útok na TVN24, ktorú vlastní americká spoločnosť Discovery prostredníctvom subjektu registrovaného v Holandsku.
Ako uvádza agentúra PAP, KRRiT pred svojím stredajším hlasovaním jednomyseľne prijala uznesenie o "podniknutí krokov na usporiadanie pravidiel vysielania rozhlasových a televíznych programov v Poľsku v súvislosti s činnosťou subjektov so sídlom mimo EHS". Hovorkyňa KRRiT Teresa Brykczynská oznámila, že prijatie tohto uznesenia bolo nevyhnutným predpokladom predĺženia licencie pre TVN24.
Horná komora poľského parlamentu, stočlenný Senát, v ktorom má tesnú prevahu opozícia, túto spornú novelu mediálneho zákona 9. septembra odmietol. Senát však nemá právomoc legislatívu úplne zastaviť. Tá sa môže vrátiť do dolnej komory parlamentu (Sejmu), pričom však na jej schválenie bude potrebná absolútna väčšina hlasov. Ak tam prejde, potom pôjde na podpis prezidentovi Andrzejovi Dudovi. Ten však už avizoval, že ho bude vetovať z obáv o slobodu podnikania a prejavu a tiež o vzťahy so zahraničnými partnermi, predovšetkým USA.

 

Copyright © TASR 2021

 


Twitter considering adding emoji reactions to tweets just like Facebook  does - 9to5Mac
Americká internetová spoločnosť Twitter oznámila, že zaplatí 809,5 milióna dolárov, aby urovnala hromadnú žalobu, podľa ktorej zavádzala investorov informáciami o raste počtu jej používateľov. Firma prevádzkujúca rovnomennú sociálnu a mikroblogovaciu sieť uviedla, že navrhované urovnanie, ktoré však ešte musí schváliť sudca, rieši všetky nároky voči nej bez toho, aby spoločnosť uznala, že porušila zákon. Twitter sa vyjadril, že plánuje použiť finančnú hotovosť, ktorú má k dispozícii, aby za urovnanie zaplatil vo štvrtom kvartáli tohto roka.
Podľa hromadnej žaloby vedenie spoločnosti v roku 2014 uviedlo, že v najbližšom období očakáva výrazný rast priemerného mesačného počtu jej používateľov „na viac ako 550 miliónov“ a z dlhodobejšieho hľadiska na „viac ako miliardu“. V roku 2017 firma uviedla, že mesačný počet svojich používateľov nadhodnotila omylom, pretože do neho zarátala používateľov aplikácie tretej strany.
V roku 2019 Twitter prestal hlásiť mesačné počty používateľov jeho siete, pričom naposledy vtedy na jar uviedol, že mesačný počet jeho používateľov je na úrovni 330 miliónov. V súčasnosti Twitter informuje len o dennom počte používateľov svojich služieb.


Lyra McKee murder: Police write to residents to make appeal - BBC News
V severoírskom Londonderry v stredu zatkli dvoch mužov v spojitosti so zabitím novinárky Lyry McKee. Mužov vo veku 24 a 29 rokov zadržiavajú na základe zákona o terorizme a previezli ich do Belfastu. Informuje o tom spravodajský portál BBC.
Dvadsaťdeväťročná McKee prišla o život, keď v apríli 2019 pozorovala nepokoje vo štvrti Creggan v Londonderry a smrteľne ju postrelili.
Troch mužov už obvinili z vraždy McKee a ďalších dvoch mužov obvinili z výtržníctva a súvisiacich trestných činov počas noci, keď novinárka prišla o život.

 ©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.