10. 10. 2023

Ministerstvo kultúry navýšio finančné prostriedky Audiovizuálnemu fondu a Fondu na podporu umenia

  Ministerstvo kultúry navýšio finančné prostriedky



 Audiovizuálnemu fondu a Fondu na podporu umenia


 Ministerstvo kultúry navýšilo finančné prostriedky Audiovizuálnemu fondu (AVF) o takmer 28 miliónov eur a Fondu na podporu umenia (FPU) o tri milióny eur. Navýšenie pre AVF je reakciou na krízy, ktorým čelí slovenské audiovizuálne prostredie od roku 2020. Prevažnú časť sumy tvorí dotácia vyplývajúca zo vstupu Slovenska do projektu Rady Európy Eurimages. Ten podporuje najmä nezávislých producentov. Navýšenie pre FPU súvisí s podporou vzdelávania detí a mládeže. Ide o rozšírenie programu Kultúrne poukazy o dotácie pre subjekty v kultúre, ale aj o kompenzáciu negatívneho dopadu inflácie na vybrané projekty.

Rezort kultúry informoval, že Audiovizuálny fond v súčasnosti zápasí s nárastom inflácie a so zmenou kurzu českej koruny, čo ovplyvňuje koprodukcie s českým audiovizuálnym prostredím. Z celkovej sumy 27,8 milióna eur išlo šesť miliónov na podporu AVF v súvislosti s následkami pandémie ochorenia Covid-19 a zvyšných 21,8 milióna eur poputovalo na spomínaný projekt Rady Európy. „Prostriedky budú poskytnuté oprávneným žiadateľom formou dotácie v súvislosti s vynaloženými výdavkami pri realizácii filmových projektov. Tento systém podpory pozitívne prispieva k výraznému rozvoju audiovizuálnej kultúry na Slovensku takmer vo všetkých medzinárodných ukazovateľoch," uviedol rezort.

Očakávaným prínosom dotácie je podľa rezortu kultúry budovanie návyku pre budúcu pravidelnú návštevu kultúrnych inštitúcií a podujatí, najmä v menej rozvinutých oblastiach. Kultúrne poukazy pre školy doteraz zabezpečovalo prostredníctvom dotačných schém ministerstvo kultúry. Od konca septembra tohto roku prebralo na rok 2023/2024 túto dotačnú schému FPU. „Fond v súvislosti s tým už zverejnil Mimoriadnu výzvu č. 1/2023 pod názvom Umenie pre školy, ktorá je určená na podporu projektov, ktorých cieľovou skupinou sú žiaci a žiačky základných a stredných škôl. Finančná podpora v celkovom objeme milión eur bude poskytnutá priamo organizátorom podujatí pre školy," informoval rezort kultúry. Výzva na podávanie žiadostí je spustená od 2. októbra a potrvá do 30. októbra tohto roku.


Zdroj: SITA