13. 10. 2023

Peklo nekonečného dospievania najlepším seriálom. Voyo Originál Sex O'Clock si odnáša cenu z festivalu v Ostrove

 Peklo nekonečného dospievania najlepším seriálom. Voyo 


 

Originál Sex O'Clock si odnáša cenu z festivalu v Ostrove

Odborná porota na ňom ocenila najmä „vynaliezavú dramaturgickú stavbu jednotlivých dielov a humorné riešenie dramatických situácií“. Seriál sa na Voyo vráti s druhou sériou.


Voyo si v krátkom čase pripisuje ďalší festivalový úspech. Cenu za najlepšiu seriálovú tvorbu na 55. ročníku detského filmového a televízneho festivalu Oty Hofmana v Ostrove získal komediálny seriál z dielne Voyo Originál Sex O'Clock. Odborná porota na ňom ocenila najmä „vynaliezavú dramaturgickú stavbu jednotlivých dielov a humorné riešenie dramatických situácií“, pričom dodala, že „seriál Karoliny Zalabákovej a Jana Bártka je pevne žánrovo uchopený a vďaka nápaditému hereckému obsadeniu a aktuálnemu vykresleniu postáv má ambície dokonale osloviť. Seriál sa na Voyo vráti s druhou sériou.

„Máme radosť z ďalšieho festivalového úspechu, ktorý si Voyo pripísalo na konto. Sex O´Clock si jednoznačne zaslúži pozornosť a uznanie a má svoje nezastupiteľné miesto medzi našimi Voyo Originálmi. Ľahkosť a humor, s akými tvorcovia podali častokrát ťažké životné témy a situácie, dodávajú seriálu neoceniteľnú pridanú hodnotu. Gratulujem tvorcom a držím palce pri nakrúcaní ďalšej série, na ktorú sa už všetci tešíme,“ hovorí Silvia Majeská, programová riaditeľka skupiny Markíza a skupiny Nova.

„Naším snom bolo, aby sa Sex O'Clock dostal nielen k tínedžerom, ale aj k ich rodičom či dokonca starým rodičom. Chceli sme divákom rozprávať príbeh 'pekla nekonečného dospievania', ktoré dokáže spáliť, ale aj poštekliť a pobaviť. Sex O'Clock nám pripomína, že každý problém je polovičný, keď o ňom máme odvahu začať hovoriť. Cena prichádza práve vo chvíli, keď dopisujeme desaťdielne pokračovanie a chystáme sa na náročné zimné natáčanie. Je to obrovsky nabíjajúce a zároveň zaväzujúce. Druhá séria sa totiž odohráva na Vianoce. A to, ako všetci vieme, z hľadiska vzťahov nemusí byť úplne rozprávka. Držte nám palce,“ hovorí režisérka a producentka Cinebonbon Karolina Zalabáková. Jej režijný kolega Jan Bártek ju dopĺňa: „Máme obrovskú radosť nielen z ceny, ale najmä zo spätnej väzby, ktorá sa nám na diskusiách po projekciách Sex O'Clock dostala. Deti, teda skôr už študenti, sa nebáli úprimne vyjadrovať svoje názory a že neboli vždy len pochvalné. Ale vďaka za to, pretože pochvala nás síce môže potešiť, ale nikam nás neposunie v tom, aby sme druhú sériu ešte zlepšili.“

Seriál Sex O'Clock sleduje životné osudy Adama (Maxmilián Kocek), ktorý až doteraz riešil predovšetkým to, kedy už konečne príde o panictvo a ako dopadne jeho tanečná kariéra. Jeho otec Michal (Jan Révai) ale zásadným životným odhalením obráti celej rodine život naruby, pričom odštartuje reťazec nečakaných udalostí, s ktorými si musí poradiť ako Adamova matka Judita (Petra Bučková), tak aj jeho sestra Ema (Sára Korbelová) a babička Greta (Jana Švandová).

„Som šťastná, že tento námet ulovilo práve Voyo. Verili sme mu od začiatku. Každá televízia hľadá námety, ktoré majú potenciál a pravdepodobnosť diváckeho úspechu, ale tu bola hlavná túžba tvorcov namiesto: ‚toto by sa mohlo páčiť' niečo naozaj povedať, rozprávať a ukázať. A v tom je za mňa hlavná sila Sex O´Clock. To, že má seriál úspech u divákov, je pre nás nesmierna radosť a potvrdenie, že sme sa vydali dobrým smerom a tiež nám to dáva energiu do ďalšej série,“ hovorí kreatívna producentka Voyo Marta Fenclová.

Ostrovský filmový festival, pôvodne národná prehliadka filmovej tvorby, vznikol v roku 1969 z iniciatívy nadšencov, ostrovských učiteľov a členov detského filmového klubu Martin. Pravidelným návštevníkom a fanúšikom prehliadky bol scenárista a spisovateľ Ota Hofman. Po rokoch jeho patronátu nielen nad prehliadkou, ale aj celou detskou tvorbou bol novo sa formujúci festival pomenovaný ako „Festival Oty Hofmana“.

„Určite to bola beseda k Sex O'Clock s hercami a tvorcami,“ odpovedá na otázku, čo divákov tento rok najviac zaujalo, výkonný riaditeľ festivalu Vladimír Keblúšek a dodáva: „Deti samozrejme zaujímali nielen témy, ktorým sa seriál venuje, ale aj to, ako sa natáčali intímne scény. To je, samozrejme, veľmi atraktívne pre následné debaty. A my deťom chceme tieto debaty po projekciách ponúkať. Chceme ich motivovať, aby si seriál pozreli. A musím povedať, že v mnohých prípadoch sa nám to darí. Napríklad vlani sa tu s obrovským ohlasom stretla miniséria Dievča menom Jitřní záře, a to nielen vďaka svojej téme. Mali sme reakcie od učiteľov, že deti seriál naozaj so záujmom pozerali. Verím, že tomu tak bude aj tento rok v prípade Sex O' Clock.“

Ocenenie z Ostrova je už treťou festivalovou cenou, ktorú si Voyo Originály v posledných týždňoch pripisujú, a to po cene za najlepší seriál strednej a východnej Európy na medzinárodnom festivale televíznej a online tvorby Serial Killer za novinku Metóda Markovič: Hojer a hlavnej a študentskej cene pre prvú sériu minisérie Kráľ Šumavy: Fantóm temného kraja z filmového festivalu Finále Plzeň.


Sex O’Clock // réžia: Jan Bártek, Karolina Zalabáková // showrunner: Karolina Zalabáková // scenár: Matěj Randár, Karolina Zalabáková // kreatívna producentka Voyo: Marta Fenclová // producent Cinebonbon: Lukáš Gargulák // výkonný producent Voyo: Tomáš Luňáček // vedúca produkcie: Lucie Chalánková // kamera: Václav Fronk // svetlá: Martin Rek // zvuk: Jan Kalužný // kostýmová výtvarníčka: Katarína Chválová // architekt: Bernadett Királyová // výprava: Roman Mazal // hudba: Jiří Burian // tanečná choreografia: Marek Zelinka // hrajú: Jan Révai, Maxmilián Kocek, Karolin Omastová, Petra Bučková, Sára Korbelová, Tom Sean Pšenička, Kryštof Švehlík, Csongor Kassai, Leona Skleničková, Iva Kruntorádová, Jana Švandová, Vašek Vašák, Zuzana Kanócz, Lucia Siposová, Kristýna Leichtová, Vivien Machková, Eva Podzimková, Jakub Žáček, Regina Řandová, Michal Borovský, Viktor Dvořák, Zdeněk Julina, Iva Pazderková, Vojtěch Vodochodský, Josef Carda, Pavel Zatloukal, Martin Siničák a ďalší