9. 10. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 
Novinárku Roščynová nevideli dva mesiace. Obávajú sa, že ju zajali Rusi –  Správy



Oceňovaná ukrajinská novinárka Viktorija Roščynová je od 3. augusta nezvestná. Informovala o tom v stredu Medzinárodná nadácia venujúca sa ženám pôsobiacich v médiách (IWMF) s tým, že novinárka naposledy robila reportáže z území na východe Ukrajiny okupovaných Ruskom. TASR správu prevzala z britského denníka The Guardian.
Roščynová podávala správy z oblastí na frontových líniách už od vypuknutia ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Hneď v marci 2022 ju zajali ruské sily a desať dní ju zadržiavali v meste Berďansk ležiacom v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Podľa informácií IWMF pokrývala vo svojich reportážach – pre nezávislé médiá, ako denník Ukrajinska pravda, portál Hromadske či Rádio Slobodná Európa (RFE/RL) – zložité a nebezpečné témy týkajúce sa zločinov, práce súdov či ľudských práv.
"Veľmi sa obávame o jej bezpečnosť a žiadame, aby sa tejto situácii venovala medzinárodná pozornosť," uviedla nadácia IWMF, ktorá zároveň kritizovala potláčanie slobody prejavu v Rusku. "Slobodná, nezávislá žurnalistika je nevyhnutná pre informovanie celosvetovej verejnosti o realite vojny, ktorú vedie Rusko na Ukrajine," uviedla ďalej nadácia.
Nadácia zároveň vyzvala ďalších aktivistov a organizácie pôsobiace v oblasti ľudských práv či slobody médií, aby sa pripojili k jej apelu na zistenie miesta pobytu Roščynovej a tiež, aby sa postavili za novinárov, ktorí naďalej pravdivo informujú o ruskej invázii.
O zmiznutí Roščynovej medzičasom informovala aj ďalšia americká nezisková organizácia Koalícia pre ženy pôsobiace v žurnalistike (CFWIJ). Na platforme X uviedla, že vlani túto novinárku dvakrát zadržali ruské sily, pričom aj teraz panujú obavy z jej zajatia. Ruské úrady v tejto súvislosti vyzvala, aby zverejnili miesto pobytu Roščynovej a okamžite ju prepustili.


                         YouTube, Tik Tok, Facebook Background. YouTube, YouTube, Tik Tok, Facebook  Icons. Social Media Icons. Realistic Logo. Vector. Editorial Stock Photo -  Illustration of logo, social: 222305323


Veľké digitálne platformy ako YouTube, TikTok a Facebook odstránili vo Vietname v priebehu mesiaca na žiadosť tamojšej komunistickej vlády takmer 800 "protištátnych" alebo "falošných" príspevkov. TASR správu prevzala v piatok z agentúry AFP odvolávajúcej sa na štátny denník Thanh Nien.
Od polovice augusta do polovice septembra bolo stiahnutých alebo zablokovaných približne 380 videí na YouTube, 364 príspevkov na Facebooku a 33 odkazov na TikToku, uviedli noviny s odvolaním sa na vietnamské ministerstvo pre informácie a komunikáciu.
Niektoré príspevky obsahovali "nepravdivý a negatívny... obsah namierený proti strane, štátu, organizáciám a jednotlivcom... očierňujúci vedúcich predstaviteľov," dodal denník Thanh Nien.
Vietnamská komunistická vláda netoleruje nesúhlas s vládou jednej strany a štát obmedzenia sociálnych sietí využíva na obmedzenie slobody prejavu. Všetky médiá v krajine sú pod štátnou kontrolou a vládni kritici, ktorí majú na internete svojich sledovateľov, sú často terčom útokov, píše AFP.
Tiktok, Meta (materská spoločnosť Facebooku) ani Google (vlastník YouTube) na žiadosť agentúry AFP o komentár k tejto záležitosti bezprostredne nereagovali.
V roku 2020 organizácia Amnesty International (AI) varovala, že Facebook a Google sa vo Vietname stávajú "zónami bez dodržiavania ľudských práv". Aktivisti zároveň obvinili technologických gigantov, že pomáhajú cenzurovať politické prejavy a pokojný nesúhlas v krajine.

                    Jiřina Bohdalová ukončila divadelní kariéru - Novinky



Česká herečka Jiřina Bohdalová ukončila svoju divadelnú kariéru a na odporúčanie lekára už aktívne nebude pôsobiť v pražskom Divadle Na Jezerce. V piatok to na sociálnej sieti Facebook uviedol riaditeľ divadla Jan Hrušínský, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.
Hrušínský pripomenul, že Bohdalová do jeho divadla nastúpila v októbri 2005. "Teraz na odporúčanie primára Kardiologického oddelenia Nemocnice Na Homolce s aktívnym hraním v divadle končí," napísal. Dodal, že tomuto rozhodnutiu rozumie, keďže hranie v divadle považuje za oveľa náročnejšie než úlohy v televízii či vo filme. Poďakoval sa jej za divadelnú spoluprácu a zaželal mnoho úloh vo filme či televíznych projektoch.
Počas 18 rokov v Divadle Na Jezerce si Bohdalová zahrala napríklad v inscenáciách Lásky paní Katty, Generálka, Paní plukovníková či Setkání s Jiřinou Bohdalovou. V inscenácii Gin Game ešte minulý rok po boku hereckého partnera Milana Kňažka tancovala rock'n'roll, vyzdvihlo divadlo.
Bohdalová sa budúci rok predstaví v hlavnej úlohe v dráme Svatá, ktorú nakrúcala tento rok v lete. Vo filme hrá ženu vo vyššom dôchodkovom veku, ktorá píše knihy o svojom živote v nápravno-výchovnom tábore v Sovietskom zväze a o hrôzach totalitnej moci prednáša na školách. Herečka tento rok oslávila 92. narodeniny a režisér Jiří Strach pri nakrúcaní podotkol, že jej kariéra trvá už 88 rokov.

                          Vlajka Kazachstanu | Statnevlajky.sk

Kazachstan plánuje postupne zvýšiť podiel kazašského jazyka v mediálnom priestore v porovnaní ruštinou, ktorá sa v tejto krajine uznáva aj bohato používa. TASR tom informuje podľa správy agentúry AFP.
"Návrh zákona o médiách predpokladá zvýšenie podielu štátneho jazyka v televízii a rozhlase z 50 na 70 percent," informovala tamojšia ministerka kultúry Aida Balajevová s tým, že tento prechod by mal prebiehať od roku 2025 tempom päť percent ročne.
Kazašskí poslanci predložený návrh zákona pravdepodobne schvália vzhľadom na zrejmú náklonnosť zákonodarného zboru k úradujúcemu prezidentovi Kasymovi-Žomartovi Tokajevovi, píše agentúra AFP.
V tejto stredoázijskej krajine žije približne 20 miliónov ľudí, z toho zhruba 15 percent tvoria etnickí Rusi. Kazachstan má zároveň s Ruskom spoločnú hranicu a s Moskvou dlhodobo udržiava politické, ekonomické aj vojenské vzťahy.
Od vypuknutia ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári sa začala Astana usilovať o posilnenie väzieb so Západom.
AFP pripomína, že podobný jazykový zákon zaviedlo tento rok aj susedné Kirgizsko – taktiež bývalá sovietska republika. Tamojší štátni zamestnanci musia podľa zákona plynule ovládať kirgizský jazyk a od médií sa vyžaduje, aby produkovali 60 percent obsahu v štátnom jazyku.
V Tadžikistane, Turkménsku i Uzbekistane nemá ruština oficiálny štatút, miestni i politickí predstavitelia ju však naďalej využívajú.

Copyright  © TASR 2023

                                       Paedophile ex-BBC DJ Chris Denning died at Bedford Hospital - BBC News


Bývalý moderátor BBC Chris Denning, ktorý bol usvedčený z pedofilných zločinov, pred vyše rokom zomrel. Za svoje delikty si odpykával trest vo väzení, o jeho úmrtí informoval britský väzenský ombudsman až teraz. V minulosti bol odsúdený aj na Slovensku.
Britský hudobný producent, rozhlasový dídžej a moderátor vážne ochorel vo väznici v anglickom Berforde a zomrel vlani v júni v tamojšej nemocnici. Správa väzenského ombudsmana konštatuje, že mal byť hospitalizovaný rýchlejšie.
Podľa BBC Denning zneužíval svoju slávu na sexuálne útoky na desiatky mladých obetí v 60., 70. a 80. rokoch. Muž, ktorý sa v roku 1967 stal jedným z prvých rozhlasových dídžejov na rozhlasovej stanici Radio 1 patriacej pod BBC, sa priznal, že v rokoch 1967 až 1987 sa dopustil 40 prečinov spáchaných na 24 chlapcoch vo veku od deväť do 16 rokov.

 

Copyright  © ČTK 2023