19. 7. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Albania - Wikipedia 

Albánska vláda v pondelok oznámila, že jej oficiálna webová stránka, ako aj portály verejných inštitúcií boli po kybernetickom útoku nedostupné. TASR správu prevzala od agentúry AP.
Vo vyhlásení sa uvádza, že "veľký a komplexný" kybernetický útok sa začal v piatok popoludní. Začalo sa to ako ransomvérový útok, pri ktorom sa neznámi hackeri pokúsili zasiahnuť kritické systémy s cieľom znefunkčniť ich, uviedla ďalej vláda.
"Metóda, ktorú použili, bola identická s minuloročnými útokmi v medzinárodnom kybernetickom priestore," uviedla vláda. Vtedajšie útoky zasiahli ciele na Ukrajine, v Nemecku, Litve, na Malte, v Holandsku a Belgicku.
Včasné odhalenie umožnilo vypnúť kritickú vládnu infraštruktúru, pričom všetky systémy sú "zálohované a zabezpečené", uvádza sa ďalej vo vyhlásení. Albánske úrady podľa vlády spolupracujú s odborníkmi zo spoločností Microsoft a Jones Group International, aby situáciu vyriešili "a vrátili ju späť do normálu".
Zablokovanie verejných služieb sa dotklo mnohých jednotlivcov a firiem. Ministerstvo vnútra uviedlo, že hlavné štátne úrady budú služby dočasne ponúkať vo svojich sídlach.
Albánsko je členom NATO od roku 2009 a očakáva, že čoskoro začne rokovania o plnom členstve v Európskej únii. Krajina je v posledných dvoch rokoch aj dočasným členom Bezpečnostnej rady (BR) OSN.


Sky News unveils new daytime line-up, with brand new programming and on-air  talent | Sky Group

Britská spravodajská stanica Sky News zrušila na utorok naplánovanú debatu kandidátov na post lídra britskej Konzervatívnej strany po tom, ako dvaja z nich odmietli účasť. Výber lídra konzervatívcov pokračuje v pondelok tretím kolom a britský parlament hlasuje aj o dôvere vláde. TASR správu prevzala z webovej stránky Sky News.
Účasť na debate odmietol bývalý minister financií Rishi Sunak a ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. Konzervatívni poslanci údajne vyjadrili znepokojenie v spojitosti s ujmou, ktorú tieto debaty spôsobujú imidžu strany, pretože odhaľujú nezhody a roztržky, píše Sky News.
Opozičné strany však kandidátov kritizujú za to, že sa vyhýbajú podrobnému výsluchu.
Konzervatívci začali minulý týždeň sériu hlasovaní s cieľom zvoliť nového lídra strany. Súčasný predseda a zároveň britský premiér Boris Johnson začiatkom júla oznámil, že odstupuje.
Do tretieho kola postúpil z prvého miesta Rishi Sunak (101 hlasov). Druhá bola štátna tajomníčka na ministerstve medzinárodného obchodu Penny Mordauntová s 83 hlasmi. Tretia Trussová dostala 64 hlasov. Za ňou nasledujú Kemi Badenochová (49 hlasov), ktorá šéfovala vládnemu úradu pre rovnosť príležitostí, a predseda zahraničného výboru Dolnej snemovne Tom Tugendhat (32 hlasov). Hlasovanie sa začalo o 17.00 h miestneho času (18.00 h SELČ) a výsledok by mal byť známy okolo 20.00 h miestneho času, píše Sky News.
Johnson plánuje vo funkcii zostať, až kým nebude známe meno nového lídra konzervatívcov a zároveň premiéra. Malo by sa tak stať do 5. septembra.
Britská vláda v pondelok čelí aj hlasovaniu o dôvere v Dolnej snemovni britského parlamentu. Hlasovanie iniciovali sami konzervatívni poslanci v reakcii na výzvy opozície, aby Johnson z funkcie odišiel okamžite, píše Sky News. Toto hlasovanie sa môže predĺžiť až do 22.00 h (23.00 h SELČ).
Prípadný pád vlády by takmer s určitosťou viedol k novým parlamentným voľbám, to by si však vyžadovalo podporu výrazného počtu konzervatívnych poslancov - čo sa neočakáva, komentuje Sky News.



 

Copyright  © TASR 2022

 Molotovcocktail door raam gegooid bij Groningse journalist


Holandský súd v pondelok odsúdil dvoch mužov na päť rokov väzenia za minuloročný útok na novinára.
Mužov, ktorých holandské médiá identifikovali ako Tjeerda P. a Jaimyho W., uznal súd za vinných z pokusu o vraždu a podpaľačstva za to, že v noci do novinárovho bytu hodili Molotovov koktail.
Mužov podľa súdu v meste Groningen viedla k útoku skutočnosť, že jeden z nich nesúhlasil s, podľa neho, negatívnym tónom reportérových správ o demonštráciách proti holandskej vláde v súvislosti s opatreniami proti šíreniu koronavírusu. V skorých ranných hodinách 19. augusta preto cez okienko na predných dverách novinárovho domu hodili dnu pivovú fľašu naplnenú kerozínom, čo spôsobilo malý požiar.
Pri útoku síce nikto neutrpel zranenia, reportér Willem Groeneveld je však od neho neustále v strehu a podľa súdu má pocit, že čiastočne prišiel o svoju novinársku slobodu. „Novinárska sloboda je dôležitým pilierom ústavného demokratického štátu. Novinári majú dôležitú rolu vo formovaní spoločenských diskusií a musia mať možnosť slobodne sa vyjadriť bez obáv o svoju bezpečnosť,“ dodal súd.

 

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.