18. 7. 2022

MEDIA NEWS

  MEDIA NEWS

Začal proces s obviněnými z vraždy novináře Chášukdžího. Prokurátor žádá  pět trestů smrti | E15.cz 

Predstavitelia Saudskej Arábie v sobotu uviedli, že podnikajú kroky na zabránenie podobným incidentom, ako bola vražda novinára Džamála Chášukdžího. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na vyjadrenia predstaviteľov Saudskej Arábie pre televíziu al-Arabíja.
Americký prezident Joe Biden povedal, že počas svojho piatkového stretnutia so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom spomenul aj Chášukdžího, ktorého zavraždili v októbri 2018 na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule.
Televízia al-Arabíja podľa AFP zverejnila vyjadrenia predstaviteľa Saudskej Arábie, podľa ktorých sa Biden a Muhammad tejto záležitosti venovali "v rýchlosti". Korunný princ podľa tohto zdroja vraždu označil za "poľutovaniahodnú" a dodal, že jeho krajina uskutočňuje všetky dostupné právne kroky s cieľom vyhnúť sa opakovaniu takýchto činov.
Chášukdží písal pre americký denník The Washington Post a kriticky sa vyjadroval k režimu vo svojej vlasti. Americká vláda minulý rok zverejnila správu tajných služieb, na základe ktorých túto vraždu schválil korunný princ Muhammad, píše AFP. Ten podľa Bidena počas piatkového rozhovoru poprel akúkoľvek účasť na vražde.
Americký prezident novinárovu smrť označil za "hrôzostrašnú" a Muhammada bin Salmána podľa svojich slov varoval pred ďalšími útokmi na disidentov.
Princ Muhammad podľa al-Arabíje pripomenul, že takýto incident sa môže vyskytnúť kdekoľvek na svete, a upozornil na "viaceré pochybenia" Washingtonu – ako napríklad mučenie zajatcov vo väznici v Iraku.
Súd v Rijáde začal v januári 2019 pojednávanie s 11 osobami v spojitosti so zabitím Chášukdžího. V decembri 2019 piatich z nich odsúdil na smrť, trom udelil tresty odňatia slobody a troch oslobodil od obvinení, píše na svojej webovej stránke stanica BBC.
V roku 2020 súd piatich odsúdených na smrť omilostil a vymeral im 20-ročné tresty odňatia slobody. Ďalším trom odsúdeným tresty zmiernil nad sedem až desať rokov vo väzení. Chášukdžího snúbenica Hatice Cengizová to označila za "výsmech justície", píše BBC.


Home - Ofcom

Britský mediálny regulátor Ofcom v pondelok oznámil, že ruská štátna spravodajská televízna stanica RT za štyri dni od začiatku ruskej ofenzívy na Ukrajine porušila pravidlá týkajúce sa nestrannosti až 29-krát. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
Ofcom po sťažnostiach divákov a na základe vlastného monitoringu spustil 29 vyšetrovaní celkovo 15 spravodajských programov v termínoch 27. februára, 1. a 2. marca, a tiež dokumentu s názvom "Donbas včera, dnes a zajtra", ktorý bol odvysielaný 1. a 2. marca.
"V každom z týchto prípadov sme zistili, že spravodajstvo RT si nedokázalo zachovať patričnú nestrannosť, čo sa týka konfliktu v oblasti Donbasu na Ukrajine," uviedol Ofcom. Regulátor dodal, že tieto porušenia nezaujatosti spravodajskej stanice považuje za "vážne a opakované", a preto v tejto veci zvažuje uloženie sankcií.
Stanica RT v Británii už nevysiela, keďže jej Ofcom 18. marca odobral licenciu s odôvodnením, že vysielanie televízie v krajine nie je "vhodné". Britská vláda potom 31. marca ohlásila sankcie voči stanici TV-Novosti, ktorá RT vlastní, ako aj voči ďalším "propagandistom" pre obvinenia zo šírenia "lží" o invázii na Ukrajinu.
Ofcom predtým uložil televízii RT pokutu 200.000 libier (235.900 eur) za "závažné zlyhania", čo sa týka informovania o pokuse o vraždu Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v anglickom meste Salisbury z roku 2018, ktorá bola spáchaná nervovoparalytickou látkou novičok. Britská vláda viní z tohto činu Rusko.

Copyright  © TASR 2022

  Ukončete bratrovražednou válku, vyzvala novinářka Ovsjannikovová. Syn prý  její vystoupení nese těžce | iROZHLAS - spolehlivé zprávy

 


Bývalá ruská televízna moderátorka Marina Ovsjannikovová bola čoskoro po svojom nedeľnom zadržaní opäť prepustená. Médiá o tom informoval jej právnik Dmitrij Zachvatov. Moderátorka, ktorá v poslednom čase opakovane verejne kritizovala ruskú agresiu na Ukrajine, pobudla na policajnej stanici v Moskve. Ruské úrady ju vinia z diskreditácii ruskej armády. Bývalá moderátorka televíznej stanice Pervyj kanal bola zadržaná po druhej verejnej protestnej akcii proti ruskej útočnej vojne na Ukrajine. Na jej účte na telegrame sa v nedeľu objavili fotografie ukazujúce, ako ju polícia odvádza do dodávky. Podľa Zachvatova bola zadržaná v Moskve blízko jej domu. Neskôr Zachvatov povedal BBC, že Ovsjannikovová bola na policajnom oddelení krasnoselského policajného okresu. Zadržanie podľa ruskojazyčnej BBC súviselo so správnym konaním kvôli "diskreditácii" ruskej armády. V piatok Ovsjannikovová podnikla solitérnu protestnú akciu priamo oproti Kremľu, sídlu prezidentskej administratívy. Držala v rukách plagát s nápisom "Putin je vrah. Jeho vojaci sú fašisti. Zomrelo 352 detí. Koľko detí ešte musí zomrieť, aby ste prestali?". K nohám si pritom položila bábiky pomazané červenou farbou. Ovsjannikovová sa preslávila v polovici marca svojou akciou, pri ktorej narušila vysielanie najsledovanejšej ruskej televíznej stanice. V hlavnom vysielacom čase sa objavila za chrbtom moderátorky a roztiahla plagát, ktorý hlásal, že stanica šíri propagandu, a vyzýval na ukončenie vojny. Novinárke vtedy televízia dala výpoveď a úrady jej uložili pokutu 30-tisíc rubľov. Po ukončení spolupráce s ruskou televíziou sa Ovsjannikovová stala prispievateľkou nemeckého denníka Die Welt. Vydala sa pracovne aj na Ukrajinu, odkiaľ ju ale podľa jej vlastných slov musela redakcia nemeckého denníka evakuovať, pretože jej pôsobenie v krajine tvrdo kritizovali novinári iných médií. Do Ruska sa podľa médií novinárka vrátila kvôli súdu so svojím manželom ohľadom zverenia dieťaťa do starostlivosti.

Copyright  © ČTK 2022