9. 8. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Súd nariadil Marine Ovsiannikovovej zaplatiť pokutu za očierňovanie armády  | Konzervatívny denník 

Moskovský súd nariadil v pondelok novinárke Marine Ovsiannikovovej, ktorá odsúdila ruskú vojenskú inváziu na Ukrajine, aby zaplatila ďalšiu pokutu za diskreditáciu ruskej armády. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
Moskovský súd jej najnovšie nariadil zaplatiť pokutu vo výške 40.000 rubľov (takmer 700 eur). Ovsiannikovová sa stala známou po tom, čo v marci v živom vysielaní ruskej štátnej televízie protestovala proti ruskému vpádu na Ukrajinu. Po tomto incidente bola nakrátko zadržaná a následne prepustená s pokutou.
Ovsiannikovová strávila po prepustení nejaký čas v zahraničí, kde krátko pracovala aj pre nemecký denník Die Welt. Začiatkom júla však oznámila, že sa vracia do Ruska, aby vyriešila spor o opatrovníctvo svojich detí. Túto matku dvoch detí ruské úrady nakrátko zadržali aj v júli, pripomína AFP.
Iný súd minulý týždeň 44-ročnej novinárke nariadil, aby za diskreditáciu ruskej armády zaplatila pokutu vo výške 50.000 rubľov (okolo 800 eur).
Jej právnik Dmitrij Zachvatov v pondelok uviedol, že najnovšiu pokutu dostala za príspevok na Facebooku a nevylúčil, že by v budúcnosti mohla čeliť aj trestnému stíhaniu.
Ovsiannikovová, ktorá pre ruskú televíziu pracovala 19 rokov, v súčasnosti nemá stále zamestnanie a spolupracuje ako novinárka na voľnej nohe so zahraničnými médiami.




 

Copyright  © TASR 2022

 

 NewsGuard — Fitz Gate Ventures | Venture Capital for Princeton Startups



Ruské dezinformácie a propaganda si napriek zákazu hlavných kanálov RT a Sputnik v Európskej únii (EÚ) našli cestu a šíria sa ďalej. Spoločnosť NewsGuard sídliaca v New Yorku, ktorá sa venuje dezinformáciám na internete, zistila, že existuje viacero webstránok, ktoré zverejňujú rovnaký obsah a dosiaľ nemali žiadne očividné väzby na Rusko.
Firma identifikovala 250 stránok, ktoré aktívne šíria ruské dezinformácie o vojne, pričom desiatky z nich pribudli v uplynulých mesiacoch. Niektoré webstránky sa vydávali za nezávislé think tanky alebo spravodajské médiá. Zhruba polovica z nich bola v angličtine a ďalšie vo francúzštine, nemčine či taliančine. Mnohé vznikli už pred vojnou, ale neboli očividne naviazané na ruskú vládu, až kým zrazu nezačali opakovať vyhlásenia Kremľa. Podľa jedného z výkonných riaditeľov NewsGuardu Gordona Crovitza môžu dezinformátori zakladať takzvané spiace stránky, ktoré sú z veľkej časti nečinné, pomaly si budujú publikum prostredníctvom neškodných alebo nesúvisiacich príspevkov a potom v určenom čase prechádzajú na propagandu alebo dezinformácie.
Na týchto stránkach sa objavujú tvrdenia ako napríklad, že ukrajinská armáda zorganizovala niektoré z najsmrteľnejších ruských útokov, aby získala medzinárodnú podporu, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj finguje verejné vystúpenia alebo že ukrajinskí utečenci v Nemecku a Poľsku páchajú trestné činy.
Hoci analytici z NewsGuard zistili, že väčšina dezinformácií o vojne na Ukrajine pochádza z Ruska, narazili aj na prípady falošných tvrdení v prospech Ukrajiny. Medzi ne patria napríklad tvrdenia o špičkovom bojovom pilotovi známom ako Duch Kyjiva, ktorého existenciu úrady neskôr zamietli ako mýtus.
Sociálne médiá ako YouTube, TikTok a Meta, ktorá vlastní Facebook a Instagram, sa zaviazali, že na svojich platformách v rámci EÚ odstránia RT a Sputnik. Výskumníci však zistili, že v niektorých prípadoch stačilo Rusku na vyhnutie sa zákazu zverejniť obsah z iného účtu. Disinformation Situation Center sídliace v Európe zistilo, že niektorý obsah RT sa objavuje na sociálnych médiách pod novým logom a značkou, pričom v niektorých prípadoch jednoducho stačilo odstrániť značku RT z videa a zverejniť ju na youtubovom kanáli, na ktorý neplatí európsky zákaz. Felix Kartte z britskej neziskovky Reset, ktorá financovala prácu Disinformation Situation Center, upozornil, že agresívnejšie moderovanie obsahu sociálnych médií by mohlo Rusku sťažiť obchádzanie zákazu.
 

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.