4. 5. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká mediálna spoločnosť Time Warner Inc. v prvom kvartáli dosiahla zisk 1,42 mld. USD. Zisk firmy za január až marec na akciu bol v sume 1,80 USD. Po úprave o jednorazové položky spoločnosť vykázala zisk vo výške 1,66 USD na akciu, čím prekonala očakávania trhu. Analytici oslovení v prieskume Zacks Investment Research v priemere odhadovali, že upravený zisk bude 1,44 USD na akciu.
Mediálna spoločnosť, ktorej patria televízne kanály HBO a TBS a štúdiá Warner Bros., za prvé tri mesiace tohto roka vykázala tržby v objeme 7,74 mld. USD. Aj týmto výsledkom prekonala očakávania trhu. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila spoločnosť Zacks, predpovedali, že tržby budú na úrovni 7,66 mld. USD. Od začiatku tohto roka sa cena akcií Time Warner zvýšila o takmer 3 percentá.
Time Warner Inc má približne 49-percentný podiel na hlasovacích právach v Central European Media Enterprises (CME), ktorá prevádzkuje televízne stanice v šiestich krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť Central European Media Enterprises Ltd. v júli 2007 odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r. o. CME informovala, že sa touto transakciou stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r. o., ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza.


Novozélandská herečka Anna Paquin a jej americký kolega Terrence Howard doplnili herecké obsadenie pripravovanej antológie Philip K. Dick's Electric Dreams. Projekt bude mať desať epizód, pričom každá z nich prinesie samostatný dramatický príbeh. Tridsaťštyriročná herečka a o štrnásť rokov starší rodák z Chicaga sa predstavia v časti s názvom Real Life, o ktorej scenár sa postará Ronald D. Moore a réžiu Jeffrey Reiner. Paquin stvárni Sarah, policajtku žijúcu v budúcnosti, ktorá zdieľa svoju myseľ s geniálnym návrhárom hier Georgeom v podaní Howarda. Obaja prenasledujú násilných vrahov, ktorých plány môžu mať ničivé dôsledky, a zatiaľ čo sa ich snažia dolapiť zisťujú, že ich neviditeľné puto môže viesť aj k ich skaze. V tejto časti sa po ich boku ukážu aj Rachelle Lefevre, Lara Pulver, Jacob Vargas, Sam Witwer a Guy Burnet.
Séria vznikne na motívy poviedok sci-fi autora Philipa K. Dicka a okrem spomínaných hercov a herečiek si v nej zahrajú aj Greg Kinnear, Steve Buscemi, Timothy Spall, Jack Reynor, Benedict Wong, Geraldine Chapline, Mireille Enos, Jack Gore a Bryan Cranston. Posledný menovaný je zároveň jedným z výkonných producentov. Projekt vzniká pod hlavičkou spoločností Amazon, Sony Pictures Television a televízie Channel 4. Ďalším scenáristom a výkonným producentom série je Michael Dinner, pričom ako výkonní producenti sa pod antológiu podpíšu aj spomínaný Moore, James Degus, Kalen Egan, Christopher Tricarico, Maril Davis, Lila Rawlings, Marigo Kehoe, Kate DiMento, David Kanter, Matt DeRoss a tiež autorova dcéra Isa Dick Hackett. O scenáre sa postarajú aj Tony Grisoni, Jack Thorne, Matthew Graham, David Farr, Dee Rees a Travis Beacham.
Podľa diel autora, ktorý zomrel 2. marca 1982 vo veku 53 rokov, už nakrútili napríklad filmy Blade Runner (1982), Total Recall (1990, 2012), Screamers: Hlasy z podzemia (1995), Impostor: Živá zbraň (2001), Minority Report (2002), Výplata (2003), A Scanner Darkly (2006), Next (2007), Správcovia osudu (2011) a či seriál The Man in the High Castle (2015).
Anna Paquin je rodáčkou z kanadského Winnipegu, no ako štvorročná sa s rodinou presťahovala na Nový Zéland. Nádejná herečka získala už ako jedenásťročná Oscara za herecký výkon vo vedľajšej úlohe filmu Piano (1993), kde stvárnila dcéru nemej hrdinky v podaní Holly Hunter. Stala sa tak druhou najmladšou držiteľkou Oscara. V rokoch 2000, 2003, 2006 a 2014 si zahrala vo filmovej sérii X-Men. Objavila sa aj v snímkach Jana Eyrová (1996), Na pokraji slávy (2000) či seriáli True Blood: Pravá krv (2008 - 2014), za ktorý si na konto pripísala aj Zlatý glóbus. Jej manželom je od augusta 2010 Stephen Moyer, s ktorým má dcéru Poppy a syna Charlieho. Dvojica sa zoznámila práve pri nakrúcaní seriálu True Blood: Pravá krv.

Terrence Dashon Howard si zahral vo filmoch ako Agent v sukni (2000), Hartova vojna (2002), Crash (2004), Štyria bratia (2005), Zbohatni alebo zdochni (2005), Niet návratu (2007), Lovci tieňov (2007), Iron Man (2008), Mládeži neprístupné (2013), Komorník (2013) alebo Miluj suseda svojho (2014). V súčasnosti účinkuje v seriáli Empire (2015). Za výkon v snímke Hustle a Flow (2005) ho nominovali na Oscara či Zlatý glóbus. Na konte má tiež debutový album Shine Through It (2008).

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zostra sa začala televízna debata dvoch francúzskych prezidentských kandidátov. Marine Le Penová vyčítala svojmu súperovi Emmanuelovi Macronovi, že v ministerskej funkcii nepresadil návrhy, ktoré predkladá teraz v kampani. Macron zas rivalke povedal, že dokáže len klamať a nemá reálny program.
"Pán Macron je kandidátom divokej globalizácie, zastupuje ekonomické záujmy a je pokračovateľom (terajšieho prezidenta Francoisa) Hollanda," vyhlásila v úvode relácie Le Penová. Svojmu súperovi vyčítala, že bol poradcom prezidenta a ministrom hospodárstva, ale nezrealizoval vtedy návrhy, ktoré teraz navrhuje v kampani.
Le Penová sa označila za ochrankyňu francúzskej kultúry a historického dedičstva. Spomenula problematiku pracovníkov z ostatných členských štátov EÚ, ktorí podľa nej zarábajú na úkor Francúzov.
"Už 40 rokov máme Le Penovcov kandidujúcich na prezidenta. Mňa to nezaujíma," opätoval útok Macron. Le Penovú označil za nositeľku porážky, odchodu z EÚ a zatvorenia hraníc.
"Vašou stratégiou je veľa klamstiev, ale nenavrhujete nič," zvolal Macron. Za hlavný problém vo vnútornej politike označil desaťpercentnú nezamestnanosť, z čoho je veľká časť mladých.
Vo včerajšej televíznej debate diskutovali Le Penová a Macron na približne desiatku tém. O budúcej hlave štátu Francúzi rozhodnú v nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb.

Copyright TASR ©2017





Vicepremiér a minister financií Českej republiky Andrej Babiš nepoprel autenticitu nahrávok svojich výrokov, ktoré sa objavili na internete a v ktorých sa urážlivo vyjadruje o členoch vlády a hovorí o pripravovaných článkoch v médiách, ktorá mu v minulosti patrila. Po rokovaní s prezidentom Milošom Zemanom novinárom povedal, že nahrávky nepočul. Záležitosť považuje za súčasť kampane proti svojej osobe. Podľa premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) nahrávky dokazujú, že Babiš verejne klamal, keď tvrdil, že svoje médiá neovplyvňuje.
"Ja tie nahrávky nepoznám. Ja len môžem povedať, že je veľmi podivné, že niekto sleduje vicepremiéra vlády a údajne nahráva nejaké veci. Ja som to nepočul, ja to považujem za špinu a považujem to za súčasť tej kampane, ktorá na mňa prebieha, "povedal Babiš. Odmietol tiež, že by nejakým spôsobom ovplyvňoval články v médiách, ako naznačovala jedna z nahrávok.
Sobotka na twitteri uviedol, že Babiš v minulosti verejne klamal. "Mnohokrát som počul Andreja Babiša, ako hovorí, že svoje médiá neovplyvňuje a neriadi. Toto ukazuje, že verejne klamal," napísal. Podpredseda ČSSD Milan Chovanec po stretnutí s prezidentom Milošom Zemanom povedal, že z nových informácií jednoznačne vyplýva, že Babiš svoje médiá ovplyvňuje. "A potvrdzuje sa zjavne, že v rámci policajnej reorganizácie aj ďalších politických útokov na svoje politické konkurentov používa takzvaná nezávislé médiá," uviedol.
Babiš by mal podľa podpredsedu opozičnej ODS Martina Kupku jasne povedať, či je nahrávka, týkajúce sa pripravovaných článkov v médiách, autentická. "Ak je nahrávka publikovaná na serveri Forum 24 autentická, ide o škandalózne dôkaz zneužívania médií v prospech jednej politickej strany," uviedol Kupka v tlačovom vyhlásení.
Nahrávky, na ktorých sú zachytené útržky Babišových rozhovorov s inými ľuďmi, zverejnili prepojené servery Slobodné fórum a Forum 24. Na prvý z nich, ktorá má zhruba dve minúty, sa Babiš vulgárne vyjadruje o ministroch z ČSSD, najmä o ministrovi zahraničia Lubomírovi Zaorálka a ministerku práca Michaele Marksová. Premiéra Bohuslava Sobotku označuje za "najväčšiu sviňu, ktorú som spoznal" a za "blbca". Urážlivo tiež hovorí o niekoľkých novinároch.
O predsedovi Hospodárskej komory Vladimírovi Dlouhom Babiš hovorí ako o karierista. Vraj mu sľúbil, že odstráni z rozhodcovského súdu pri komore právnika Radka Pokorného, ktorého médiá spájajú sa Sobotkom, ale nakoniec sa s Pokorným dohodol. Dlouhý sa proti Babišovým slovám ohradil a žiada ospravedlnenie.
Na asi päťminútovej druhej nahrávke Babiš hovorí s mužom, ktorého Slobodnej fórum označuje za redaktora denníka Mladá fronta Dnes. Vyjadrenie denníka ČTK zisťuje. Noviny patria do mediálnej skupiny Mafra, ktorá patrí holdingu Agrofert, ktorý Babiš do februára vlastnil, než ho kvôli zákonu o konflikte záujmov previedol do zvereneckých fondov. Muž Babišovi hovorí, že má materiály o ministrovi financií Miloslavu Ľudovítovi (ČSSD), Babiš sa ale vyjadruje proti ich uverejnenie. "Ja by som to teraz nedával. Nechal by som si to až na budúci rok," hovorí.
Babiš s mužom diskutujú aj o informáciách, ktoré sa týkajú minulosti premiéra Bohuslava Sobotku a obchodných záujmov ministra vnútra Milana Chovanca (ČSSD). Babiš sa opäť stavia proti okamžitému zverejneniu informácií o chovancov a žiada muža, aby v tejto veci oslovil riaditeľa strategického rozvoja Mafra Františka Nachtigalla.
"Povedzte Nachtigallovi, že som včera sedel so (niekdajší juhočeský hajtman) Zimola. A ja som si myslel, že Zeman vyprevadí toho Chovanca a že Zimola bude hviezda proti Sobotkovi, ale bohužiaľ to vyzerá, že ... Ja som mu tvrdil, že Chovanec je otrok Sobotku a že hrá na Zemana len hry, ale on že nie. Ale bohužiaľ to vyzerá, že oni sú spolu. Tak teraz je otázka, či tie vaše veci, či s tým nepočkať až na parlamentné voľby, "hovorí Babiš .
O dobrých vzťahoch medzi Zimola a Babišom sa v minulosti špekulovalo. Zimola, ktorý koncom apríla rezignoval na pozíciu hajtmana, však v súčasnej vládnej kríze podporil Sobotku, demisiu vlády označil za správny krok.

Copyright ČTK ©2017