30. 4. 2017

Zomrela Oľga Hudecová

Zomrela Oľga Hudecová


Vo veku 88 rokov dnes skonala herečka Oľga Hudecová

Členkou divadelného súboru DAB v Nitre bola od roku 1960 a jej prvou postavou bola matka v Polnočnej omši. Odvtedy hrala v niekoľkých desiatkach divadelných predstavení, filmov či filmových inscenácií, kde hrala zväčša silné a výrazné ženské postavy. Herečka má jediného potomka, syna Miloša. 

Divadlo herečke Oľge Hudecovej učarovalo už od útleho detstva. Ako štvorročná hrávala v miestnom divadle v Továrnom, kam sa krátko predtým presťahovala s rodinou. Divadlu sa aktívne venovala aj počas meštianky a odbornej školy pre ženské povolania. Jej herecký talent si v roku 1949 všimol vedúci Dedinského divadla v Michalovciach Mikuláš Gojda, ktorému chýbala jedna herečka. Jej prvým predstavením v Dedinskom divadle bol Bacúchovie dvor. O rok neskôr sa s celým michalovským súborom presídlila do Bratislavy. Zahrala si tam množstvo postáv, macochu v Popoluške hrala 150-krát. Veľký úspech mala aj jej postava predsedníčky družstva v Kalinovom háji, s ktorým vystupovali po celom Slovensku a v Čechách.

V Dedinskom divadle pôsobila Hudecová takmer 6 rokov, jednu sezónu odohrala v divadle Jonáša Záborského v Prešove. V roku 1960 dostala herečka ponuku z Bagarovho divadla v Nitre, ihneď zanechala krátku prácu bufetárky a presťahovala sa do Nitry. Jej prvou postavou v Nitre bola matka v Polnočnej omši. Odvtedy hrala v niekoľkých desiatkach divadelných predstavení, filmov či filmových inscenácií, kde hrala zväčša silné a výrazné ženské postavy. Herečka má jediného potomka, syna Miloša.

Výber z filmových a TV projektov:
2010 Kriminálka Staré Mesto (TV seriál)
2007 Babucha (študentský film)
2007 Veľká noc s Bonifácom (TV film)
1998 Knieža (TV film)
1996 Herodes a Herodias (TV film)
1981 Nebojsa (TV film)
1978 Výmysly uja Elektróna (TV seriál)