21. 11. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Pražská hygiena se chce zabývat porušením nařízení na Českém slavíkovi.  Policii již požádala o součinnost | iROZHLAS - spolehlivé zprávy 

Česká televízna stanica Nova, ktorá v piatok večer odvysielala priamy prenos z odovzdávania cien ankety Český slávik 21, sa v sobotu dištancovala od politických vyhlásení, ktoré v programe zazneli z úst jeho sponzora, miliardára Karla Janečka. Prezentáciu jeho názorov Nova označila za exces, akým chce v budúcnosti zabrániť.
"Program Český slávik je pripravovaný externou firmou, ktorá zodpovedá za obsah a jeho kvalitu. TV Nova nezasahuje do zloženia hostí či do obsahu ich prejavov," uviedla stanica na Twitteri, informuje webový spravodajský portál Novinky.cz.
"Zároveň sa týmto programom potvrdil trend, ktorý nadobúda na intenzite - keď jedinec alebo spoločnosť produkuje alebo vyrába program, v rámci ktorého prezentuje svoje politické či spoločenské názory. Budeme musieť s právnikmi hľadať cestu, či sa dá pri dnešnej mediálnej legislatíve v budúcnosti podobným excesom zabrániť," uvádza sa vo vyhlásení TV stanice Nova.
"Žiadne vyjadrenie od Novy sme zatiaľ nedostali. Podľa zmluvy však na výbere moderátorov a účinkujúcich spolupracujeme rovným dielom a rovnako ho schvaľujeme," povedal Novinkám riaditeľ ankety Český slávik Jakub Horák.
Pražskí hygienici budú okrem toho riešiť aj možné porušenie protiepidemických opatrení počas vyhlasovania tejto ankety, pripomína Český rozhlas.
Matematik a miliardár Karel Janeček, ktorý súťaž sponzoroval, na záver slávnostného programu v príhovore k umelcom a hosťom v sále skritizoval protiepidemické opatrenia vlády, ktoré podľa neho mali zásadný negatívny vplyv na kultúru a viedli k rozdeleniu spoločnosti.
"Nesmieme podľahnúť tomu hroznému tlaku na očkovanie našich detí proti chorobe, ktorá ich nijako neohrozuje," vyhlásil okrem iného 48-ročný Janeček.
Divákov celým prenosom zároveň sprevádzali krátke spoty, v ktorých sa objavovali heslá príhodné skôr pre kandidujúceho politika než kultúrneho mecenáša, napríklad "Sponzorom programu je spoločenský reformátor Karel Janeček. S odvahou meníme našu zem" či "Pod heslom nebáť sa a nekradnúť bojujeme proti korupcii, ktorá ničí ľudské životy a ohýba spravodlivosť. Nadačný fond proti korupcii Karla Janečka", konštatujú Novinky.
V rámci programu bol tiež odvysielaný Janečkov spot, v ktorom miliardár skáče z lietadla a zachraňuje ľudí trpiacich pod prísnymi opatreniami (napríklad zákazom spevu).

Copyright © TASR 2021


Tencent spent more than Alibaba on start-ups in 2020 | Financial Times
Čínsky štátny úrad pre reguláciu trhu uložil v sobotu pokuty technologickým gigantom preto, že nenahlásili akvizície. K postihnutým patrí online predajca Alibaba Group a prevádzkovateľ sociálnych médií Tencent Holdings. Pokutované firmy podľa úradu počas uplynulých ôsmich rokov nenahlásili 43 akvizícií na základe pravidiel o „prevádzkovej koncentrácii". Za každé takéto porušenie je v Číne pokuta v sume 500-tisíc jüanov, uviedol úrad.
Peking začal v závere minulého roka sankcionovať technologické spoločnosti pre porušenia pravidiel v oblasti hospodárskej súťaže či ochrany osobných údajov. Čínska vládnuca komunistická strana sa obáva, že tieto firmy majú príliš veľkú kontrolu nad svojimi odvetviami a varuje ich, aby nevyužívali dominantné postavenie na dosahovanie nadmerných platieb od spotrebiteľov alebo na bránenie príchodu nových konkurentov.
K firmám, ktorým čínsky úrad pre reguláciu trhu dal pokuty, patria aj internetoví predajcovia JD.com Inc. a Suning Ltd. a firma Baidu Inc. podnikajúca v oblasti internetového vyhľadávania a reklamy. Tieto spoločnosti „nenahlásili nelegálnu prevádzkovú k
oncentráciu", uviedol čínsky regulátor na svojej internetovej stránke.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.





Jeden z českých kompliců ruského špióna Ivana Safronova, Martin Laryš, má  být vyslechnut v této věci v Rusku – CZ 24 News 

Ruská tajná služba FSB znovu ponúkla bývalému novinárovi Ivanovi Safronovovi, obvinenému okrem iného z velezrady kvôli údajnej spolupráci s českou rozviedkou, aby uzavrel s vyšetrovateľmi dohodu. Informovala o tom dnes agentúra TASS s odvolaním sa na Safronovho advokáta Ivana Pavlova, podľa ktorého jeho klient návrh odmietol. "Pred niekoľkými dňami prišiel do cely Ivana Safronova vyšetrovateľ, rozprával o osude Sergeja Michajlova a Ruslana Stojanova (v podobnom prípade velezrady) a znovu mu navrhol uzavretie dohody s vyšetrovateľmi," citoval TASS Pavlova. Druhý Safronovov právnik Dmitrij Talantov agentúre povedal, že o prípadnom návrhu vyšetrovateľa Federálnej bezpečnostnej služby na novú dohodu zatiaľ nevie. "Ak takýto návrh skutočne zaznel, potom to možno právne vykonať iba obnovením vyšetrovania Safronovho prípadu. Teraz je vyšetrovanie dokončené a strany, vrátane mňa, sa zoznamujú s materiálmi k prípadu," uviedol. Neskôr Pavlov TASS povedal, že Safronov navrhovanú dohodu s vyšetrovateľmi "samozrejme odmietol". V tejto súvislosti poznamenal, že vyšetrovanie prípadu nebolo obnovené. "Obhajoba sa naďalej zoznamuje s materiálmi ku kauze," dodal. V lete Safronovovi obhajcovia oznámili, že ich mandant sa pevne rozhodol na dohodu s vyšetrovateľmi nepristúpiť. Odmietol pri tom prezradiť svoje zdroje informácií. Safronova zatkli agenti FSB vlani 7. júla. Podľa vyšetrovateľov odovzdal v roku 2017 českej rozviedke tajné údaje o vojensko-technickej spolupráci Ruska v Afrike a o činnosti ruských ozbrojených síl na Blízkom východe. Konečným príjemcom týchto informácií pritom boli podľa FSB Spojené štáty. Safronov, ktorý je od svojho zatknutia držaný vo väzbe, vinu popiera a tvrdí, že je prenasledovaný za svoju predchádzajúcu prácu novinára. Jeho obhajcovia tiež povedali, že to, čo vyšetrovatelia považujú za vlastizradu, bola v skutočnosti obvyklá práca novinára. Vyšetrovanie FSB v októbri dokončila a podľa informácie agentúry TASS z 1. novembra sa s materiálmi vyšetrovateľov začala zoznamovať obhajoba. Ukázalo sa pri tom, že tajná služba Safronova tiež podozrieva, že spoločne s politológom Demurim Voroninom, zadržaným vo februári, poskytol nemeckej rozviedke informácie o aktivitách ruských ozbrojených síl v Sýrii. Prípad, ktorý vyšetrovateľ Safronovovi pri ponuke dohody pripomenul, sa týkal bývalého náčelníka Strediska informačnej bezpečnosti FSB Sergeja Michajlova a bývalého policajného dôstojníka Ruslana Stojanova, ktorý viedol oddelenie počítačových incidentov u ruskej spoločnosti Laboratóriu Kasperskogo (na Západe známej ako). Michajlov bol predvlani odsúdený na 22 rokov väzenia a Stojanov na 14. Ďalšia osoba zapletená do prípadu, bývalý dôstojník FSB Dmitrij Dokučajev, uzavrel s vyšetrovateľmi dohodu a dostal šesťročný trest.

Copyright © ČTK 2021