24. 11. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Oldřich Kaiser – Filmový přehled


Český herec Oldřich Kaiser má podľa výroku ústavného súdu nárok na vyššie odškodné od vydavateľa denníka Blesk, spoločnosti Czech News Center. Ten zverejnil lživú informáciu o hercovom príbuzenskom vzťahu s československým komunistickým prezidentom Antonínom Zápotockým. Všeobecné súdy Kaiserovi priznali odškodné vo výške 100.000 korún, informuje spravodajská stanica ČT24.
Sudca Vladimír Sládeček však v utorok skonštatoval, že suma 100.000 korún neplní ani satisfakčnú funkciu pre poškodeného, ani preventívnu funkciu pred zverejňovaním nepravdivých informácií.
Podľa ústavného súdu rozhodnutie všeobecných súdov prináša neprijateľné posolstvo, že konanie vedľajšieho účastníka (Czech News Center) nevybočuje zo štandardov právnych a spoločenských vzťahov, a ako také ich možno tolerovať.
Tvrdenie o príbuzenstve zaznelo v máji 2017 vo videu zo série "Potomkovia slávnych" na webe Blesk.cz. Údajný synovec Zápotockého tam uviedol, že jeho sesternica je Kaiserovou matkou a že hercov otec bol architektom, ktorý dostával stranícke zákazky.
Citácie sa neskôr objavili aj v písanom článku a neskôr v ďalších médiách. Informácie o zmienenej príbuznosti však boli mylné; išlo zrejme o iného Oldřicha Kaisera – známy herec preto žiadal o ospravedlnenie a odškodnenie, uvádza ČT24.
Ústavný súd vytkol všeobecným súdom príliš mechanický a formalistický prístup, zároveň svoje rozhodnutia riadne neodôvodnil. Podľa ústavného súdu treba každý prípad neoprávneného zasahovania do osobnostných práv posudzovať individuálne.
Kaiser žiadal náhradu päť miliónov Kč.
Podľa neho by odškodné 100.000 korún znamenalo, že by mali bulvárne médiá priestor parazitovať na "nielen" známych osobnostiach. Ústavný súd rozsudky všeobecných súdov zrušil, výškou odškodnenia sa budú musieť zaoberať znova.


Začal proces s obviněnými z vraždy novináře Chášukdžího. Prokurátor žádá  pět trestů smrti | E15.cz

Na súde v Istanbule v utorok pokračoval proces s 26 občanmi Saudskej Arábie podozrivými z vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Súd sa koná v ich v neprítomnosti. Informovala o tom agentúra Reuters.
Súdny proces s týmito 26 osobami sa začal ešte v roku 2020. Čelia rôznym obvineniam v spojitosti s vraždou novinára.
Saudskoarabský súd v septembri 200 vyniesol konečný verdikt v procese s ôsmimi osobami podozrivými zo zapojenia do vraždy Chášukdžího. Ich mená však nezverejnili.
Istanbulský súd v utorok turecké ministerstvo spravodlivosti požiadal, aby od Saudskej Arábie listom vyžiadalo mená osôb, ktoré už boli odsúdené v Saudskej Arábii – aby neboli potrestané dvakrát.
Erol Önderoglu z organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) povedal, že spravodlivosť nemôže byť v súdnom procese naplnená, ak nebude zahŕňať saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána.
"Každý vie, že súdny proces bude symbolický dovtedy, kým obžalovaných nepochytajú a nevrátia do Turecka," povedal. Súdny proces sa podľa jeho slov blíži k "mŕtvemu bodu".
Napätie medzi Tureckom a Saudskou Arábou, ktoré vzniklo po Chášukdžího vražde, viedlo k neoficiálnemu bojkotu tureckého tovaru v Saudskej Arábii, píše Reuters. Tieto dve krajiny však v súčasnosti pracujú na normalizácii vzájomných vzťahov.
Chášukdží bol známym a otvoreným kritikom saudskoarabského vedenia a pravidelne písal pre denník Washington Post. Zavraždil ho 2. októbra 2018 na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule tím agentov vyslaných zo Saudskej Arábie.
Telo novinára sa nikdy nenašlo. Saudská Arábia najprv rozhodne odmietala, že by išlo o atentát, do ktorého by bola zapletená, neskôr tvrdila, že vraždu vykonali saudskoarabskí agenti, ktorí konali na vlastnú päsť.

 Copyright © TASR 2021

 Nasha Niva - Wikipedia

Súd v Minsku zakázal najstaršie bieloruské noviny Naša Niva, pričom ich vyhlásil za extrémistické. Konal na základe žiadosti ministerstva informácií. Rozhodnutie súdu vystavuje kohokoľvek, kto by vydával alebo zverejňoval materiály Našej Nivy, trestu odňatia slobody do sedem rokov. Zákaz novín na 115. výročie ich vzniku je najnovším krokom bieloruskej vlády v záťahu proti nezávislým médiám v krajine.
Už v júli bieloruské úrady zablokovali webstránku novín a zatkli ich šéfredaktora Jahora Marcinoviča a novinára Andreja Skurka, ktorí zostávajú vo väzbe. Mnohí ďalší novinári z Našej Nivy opustili krajinu a vydávali noviny na internete, pričom blokovanie webu obišli zmenou domény.
„Úrady pokračujú v ničení bieloruských nezávislých médií a všetkých označujú za extrémistov. Situácia v Bielorusku je horšia ako na Kube alebo v Iráne a blíži sa k severokórejským štandardom,“ vyjadril sa šéf Bieloruského združenia novinárov Andrej Bastunec. Zároveň podotkol, že Našu Nivu spomínajú ako súčasť národného dedičstva aj v učebniciach a nie je jasné, ako sa s tým bieloruské úrady po zákaze vysporiadajú.
Celkovo je vo väzbe v Bielorusku 29 novinárov, ktorí si buď odpykávajú tresty alebo čakajú na proces.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.