Jednou z dlhodobých priorít RTVS je prinášať svojim divákom nielen obsahovo, ale aj technicky čo najkvalitnejšie vysielanie. Aj z tohto dôvodu je nutné, aby RTVS pristúpila k modernizácii a technologickým zmenám v súvislosti s poskytovaním kvality televízneho vysielania v HD rozlíšení.


RTVS 13. decembra ukončí vysielanie svojich televíznych programových služieb v pozemnej, terestrickej distribúcií v kompresnom formáte MPEG-2. Po tomto termíne skončí v ponuke verejnoprávneho multiplexu Jednotka SD a programové služby Dvojka SD a Trojka SD budú šírené ďalej už len v efektívnejšom kompresnom formáte MPEG-4.

Zmeny spojené s vypínaním MPEG-2 distribúcie jednotlivých televíznych okruhov v pozemnom vysielaní sa dotknú predovšetkým majiteľov televíznych prijímačov a set top boxov prvej generácie. Diváci RTVS, ktorí na sledovanie programov využívajú prijímač, ktorý podporuje výlučne štandard vysielania DVB-T/MPEG-2 resp. používajú na sledovanie televízor alebo set top box starší odhadom viac ako 6 - 7 rokov, môžu z dôvodu týchto technologických inovácií o vysielanie svojich obľúbených programov prísť.

„V snahe o skvalitnenie nášho televízneho vysielania prosíme divákov pozemného vysielania, ktorí používajú vyššie spomínané staršie typy zariadení, aby si pred 13. decembrom zaobstarali odporúčaný typ televízneho prijímača, resp. set topu boxu, vďaka ktorému budú môcť vysielanie RTVS sledovať vo vyššej kvalite, bez poplatkov a v plnej programovej ponuke povedal riaditeľ sekcie techniky RTVS Roman Skřivánek.

RTVS definitívne prechádza na kompresný systém MPEG-4 po desiatich rokoch terestrickej distribúcie. Ukončenie SD MPEG-2 vysielania je nevyhnutné pre efektívnejšie využitie kapacity verejnoprávneho multiplexu a najmä umožňuje RTVS zaradiť novú programovú službu, ktorú veríme, že diváci v predvianočnom období privítajú.