Alexander Dubček je jednou z popredných postáv slovenskej histórie. 27. novembra 2021 by oslávil svoje 100. narodeniny. RTVS si na neho zaspomína vo viacerých reláciách televízneho i rozhlasového vysielania.

Televízna Jednotka v piatok, 26. novembra o 22.20 h, odvysiela film Dubček - krátka jar, dlhá zima a v nedeľu, 28. novembra o 17.30 h, slávnostný program Ľudská tvár politiky - 100. výročie narodenia Alexandra Dubčeka.

Dvojka venuje téme vo svojom vysielaní hneď viacero relácií. Vo štvrtok, 25. novembra o 14.05 h odvysiela Dvojka taliansko-slovenský dokumentárny film Korene budúcnosti, ktorý zachytáva život a dobu Alexandra Dubčeka. Film obsahuje bohaté archívne dokumentárne materiály z MOSFILMU (príchod nadšených budovateľov komunizmu z európskych štátov), ale aj autentické živé dokumenty z vrcholu Dubčekovej politickej kariéry, až po jeho pád. Bezprostredne v deň 100. výročia Dubčekových narodenín, 27. novembra, privíta Dvojka v relácii Anjeli strážni Dubčekovcov jeho syna, Pavla, o 21.05 h. Neskôr, o 21.30 h, si diváci môžu pozrieť dokument Vycestovacia doložka pre Dubčeka, ktorý zachytáva jeho sledovanie a peripetie pri prevzatí doktorátu honoris causa od Bolognskej univerzity, ktoré záviselo od získania “vycestovacej doložky”.

Televízna Trojka si toto významné výročie pripomenie vo štvrtok 25. novembra o 21.15 h dokumentom Blízky človek a v nedeľu, 28. novembra o 13.40 h, dokumentom Sedemdesiatnik Alexander Dubček.

Výročie neopomenie ani rozhlasové vysielanie RTVS. Rádio Slovensko odvysiela už v piatok 26. novembra Nočnú pyramídu s historikom Ústavu pamätí národa, Petrom Jašekom. V sobotu, 27. novembra, privítajú moderátori Barbara Štubňová a Juraj Šimko v živom vysielaní Laca Halamu, režiséra filmu Dubček. Slovo dostane aj Lýdia Mikušová, lektorka pôsobiaca v rodnom dome Alexandra Dubčeka v Uhrovci. Ďalším hosťom bude aj Adrián Jastraban, herec, ktorý si zahral samotného politika v životopisnom filme Dubček.

Rádio Devín pre svojich poslucháčov pripravilo tri umelecko-publicistické pásma venované osobnosti a životu Alexandra Dubčeka. Prvým bude v nedeľu 28. novembra o 12.00 h pásmo Emil Benčík: Tohto človeka sme mali radi, druhým 5. decembra o 12.00 h Emil Benčík: Prvý muž Pražskej jari, 1. časť a posledným pásmo Emil Benčík: Prvý muž Pražskej jari, 2. časť, ktoré sa odvysiela 12. decembra o 12.00 h.

Poslucháči Rádia Regina Stred spoznajú Dubčeka v relácii Štvorlístok cez rozprávanie uznávaného slovenského míma Milana Sládka, ktorý sa s ním síce nikdy nestretol, no celý život vnímal jeho pokrokovosť, humor, neľahký osud, ale aj nadšenie, ktoré vzbudzoval v zahraničí, kde Sládek žil. Relácia bude súčasťou vysielania 27. novembra po 10.30 h.

Napokon Rádio Regina Západ si na významnú slovenskú politickú osobnosť zaspomína v relácii Panoráma Rádia Regina Západ 27. novembra od 9.00 do 11.30 h. V rubrike Uličky sa poslucháči pomyselne prejdú miestami, ktoré sa spájajú s osobnosťou Alexandra Dubčeka alebo sú po ňom pomenované. Redaktorka Barbora Jurenová prinesie rozhovor s pamätníčkou Máriou Janou Jablonskou z Uhrovca a so študentami, ktorí sa zúčastnili na celoslovenskej literárnej súťaži “Mládež a odkaz Alexandra Dubčeka”. Po 10.00 hod. bude hosťom moderátora Richarda Šümeghyho v Panoráme Rádia Regina Západ historik Historického ústavu SAV, Stanislav Sikora, expert na život a osobnosť Alexandra Dubčeka.