24. 8. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Súd v Moskve vo štvrtok predĺžil o tri mesiace väzbu reportéra amerického denníka Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha, ktorý čelí obvineniam zo špionáže. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.
Hovorca súdu oznámil, že Gershkovich zostave vo väzbe do 30. novembra. Novinára zadržiavajú vo väznici Lefortovo v Moskve. Gershkovicha na súd priviezlo vozidlo na prevoz odsúdených. Bol spútaný a mal na sebe tričko, džínsy a tenisky.
Tohto 31-ročného novinára zatkli na konci marca v Jekaterinburgu a neskôr ho obvinili zo špionáže. Gershkovich a WSJ obvinenia odmietli a americké úrady jeho zadržanie označili za nezákonné. Rusko neposkytlo dostatočné dôkazy na potvrdenie obvinení, píše AP.
Korešpondent Wall Street Journal Gershkovich je prvým americkým reportérom, ktorý v Rusku čelí obvineniam zo špionáže od septembra 1986. Vtedy bývalá tajná služba KGB zatkla moskovského spravodajcu Nicholasa Daniloffa, pripomína americká agentúra.






Americká streamovacia sieť Paramount+ zverejnila prvú upútavku na novú sériu televízneho sitkomu Frasier.
V hlavnej úlohe psychiatra Frasiera Crana sa opäť predstaví Kelsey Grammer (68), spoločnosť mu bude robiť britský herec Nicholas Lyndhurst.
Lyndhurst bude hrať Frasierovho starého priateľa z vysokej školy Alana Cornwalla, z ktorého sa medzičasom stal univerzitný profesor. Ide o novú postavu.
Na rozdiel od predchádzajúcich sérií, ktoré sa odohrávali v Seattli, sa Frasier vracia do Bostonu, kde ho čakajú "nové výzvy, nové vzťahy a jeden či dva staré sny, ktoré si chce konečne splniť".
Nová séria sitkomu sa začne vysielať na platforme Paramount+ 12. októbra, informuje TASR podľa stredajšej správy stanice Sky News.
Frasierovho syna Freddyho, často spomínaného v pôvodnom seriáli, si zahrá britský herec Jack Cutmore-Scott.
Nigérijská herečka Toks Olagundoyeová sa predstaví v novej úlohe Olivie, Cornwallovej kolegyne a vedúcej univerzitného oddelenia psychológie.
Kanadská herečka Jess Salgueirová sa predstaví ako Freddyho spolubývajúca Eve, zatiaľ čo americký herec Anders Keith si zahrá Frasierovho synovca Davida.
V upútavke na seriál zaznieva nová verzia pôvodnej piesne "Tossed Salads & Scrambled Eggs".
Frasier sa pôvodne vysielal v rokoch 1993 až 2004. Účinkovali v ňom Jane Leevesová ako Daphne Moonová, David Hyde Pierce ako Niles Crane, Peri Gilpinová ako Roz Doyleová a John Mahoney ako Martin Crane.
Sitkom získal množstvo ocenení vrátane 37 cien Emmy. Grammer získal za stvárnenie postavy Frasiera Crana zmienené ocenenie, ako aj Zlatý glóbus a Cenu Združenia filmových a televíznych hercov.


 

Copyright  © TASR 2023

 


Hollywoodske štúdiá a streamovacie služby zverejnili podmienky revidovaného návrhu určeného scenáristom. Snaží sa tak ukončiť jednu zo štrajkov, ktoré zastavili veľkú časť filmovej a televíznej produkcie a stáli ekonomiku štátu Kalifornia miliardy dolárov. Scenáristi štrajkujú od mája, v polovici júla sa k protestu pridali aj herci. Žiadajú vyššie odmeny, lepšie podmienky poistenia či záruky týkajúce sa umelej inteligencie (AI). Zväz výrobcov AMPTP, ktorý rokuje v mene spoločností ako Walt Disney alebo Netflix, zmenil svoju ponuku tak, aby obsahovala nové podrobnosti o zásadných otázkach, ako je odmeňovanie, minimálny počet zamestnancov, tantiémy a obmedzenia umelej inteligencie v odvetví. REKLAMA Návrh zväzu scenáristov WGA ponúka zvýšenie odmeny v rámci trojročnej zmluvy o 13 percent a garanciu, že obsah generovaný umelou inteligenciou nebude považovaný za "literárnu tvorbu". Streamovacie platformy ponúkli, že budú zväzu WGA v dôverných štvrťročných správach poskytovať informácie o celkovom počte hodín zhliadnutí každého programu vytvoreného pre streamovanie. "Prišli sme k rokovaciemu stolu s ponukou, ktorá reaguje na hlavné obavy, ktoré autori vyjadrili. Sme hlboko odhodlaní štrajk ukončiť a dúfame, že WGA sa bude usilovať o rovnaké riešenie," uviedla vo vyhlásení prezidentka AMPTP Carol Lombardiniová. Hovorca WGA na žiadosť o komentár zatiaľ nereagoval. Zväz WGA združuje okolo 11 500 filmových a televíznych scenáristov. Do štrajku vstúpil 2. mája. Predchádzajúce rokovania o odmenách, minimálnom počte pracovníkov a tantiémach v ére streamovania sa dostali do slepej uličky. Herecká asociácia SAG sa k protestu pripojila 14. júla, čím sa zastavila veľká časť americkej filmovej a televíznej produkcie.

 

Copyright  © ČTK 2023