22. 8. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Internetový vyhľadávač Google v utorok oznámil, že otvoril ďalší, v poradí už druhý región cloudových služieb v Nemecku, v oblasti Berlín-Brandenbursko. TASR o tom informuje na základe správy DPA.
Google mal doteraz v najväčšej európskej ekonomike jeden cloudový región, ktorý tvorí zoskupenie dátových centier, a to vo Frankfurte nad Mohanom: V celej Európe ich teraz má už 12.
Nový cloudový región zabezpečí kratšie časy odozvy na prenos dát, uviedol Google. Zákazníci v Nemecku tak budú môcť zlepšiť spoľahlivosť svojich služieb tým, že ich rozložia na dve miesta, pričom obe budú prevádzkované v súlade s nemeckými zákonmi o ochrane údajov.
Starosta Berlína Kai Wegner v tejto súvislosti povedal, že "nové možnosti, ktoré Google Cloud Region prináša, urobia z oblasti Berlín-Brandenbursko ešte atraktívnejšie miesto na podnikanie pre mnoho rôznych sektorov".
Google má po celom svete 38 cloudových regiónov.

 

Copyright  © TASR 2023

 





Platforma na prehrávanie videí YouTube spúšťa inkubátor hudby, ktorý bude v spolupráci s umelcami a muzikantmi skúmať zapojenie umelej inteligencie (AI) v hudbe. Podnik, ktorý patrí do skupiny Alphabet, o tom dnes informoval na svojom blogu.
Prvým partnerom projektu bude spoločnosť Universal Music. Zapojí sa tak do neho okrem iného brazílska speváčka Anitta, Björn Ulvaeus z Abby či britsko-nemecký skladateľ modernej vážnej hudby Max Richter.
"Inkubátor prispeje k informovanosti o postupe YouTube pri spolupráci s niektorými z najinovatívnejších umelcov, skladateľov a producentov z celého hudobného odvetvia," uviedol na blogu šéf spoločnosti Neal Mohan.
Tento projekt podľa neho "pomôže zhromaždiť poznatky o experimentoch a výskume generatívnej umelej inteligencie", ktoré sa na platforme YouTube vyvíjajú. Dodal, že YouTube priberie ďalších partnerov.
Termínom generatívnej umelej inteligencie sú označované systémy, ktoré na základe tréningu na obrovskom množstve dát dokážu vytvárať zdanlivo originálne výstupy vo forme textov, obrázkov či hudby v reakcii na zadanie užívateľa. Do povedomia širokej verejnosti sa dostali najmä vďaka vlaňajšiemu sprístupneniu chatovacieho programu ChatGPT, ktorý vyvinula spoločnosť OpenAI podporovaná Microsoftom.
YouTube uviedol, že bude ďalej investovať do technológií poháňaných umelou inteligenciou, vrátane vývoja svojho nástroja pre správu autorských práv Content ID.

 

Copyright  © ČTK 2023