18. 8. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Facebook zrušil stránky rasistov, ktorí sa zúčastnili na víkendovom nacionalistickom zhromaždení v meste Charlottesville vo Virgínii. Hovorkyňa sociálnej siete Ruchika Budhrajová pre tlačovú agentúru The Associated Press uviedla, že odstránili účet Christophera Cantwella, ktorého meno bolo uvedené na letákoch k podujatiu a je označovaný za extrémistu. Facebook odstránil ešte aj najmenej osem ďalších stránok na sociálnej sieti a na Instagrame súvisiacich s demonštráciou extrémistov, ktorá sa skončila tragicky. Ako dôvod hovorkyňa uviedla porušenie politiky spoločnosti o organizáciách a prejavoch z nenávisti. Cantwell v reakcii uviedol, že jeho účet odstránili v snahe umlčať jeho názory.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Kosovský investigatívny novinár Parim Olluri sa v stredu večer stal v Prištine pred vlastným domom obeťou fyzického útoku trojice zatiaľ neznámych osôb.
      Žurnalista, ktorý je známy článkami o korupcii a obohacovaní sa v radoch politikov, vyviazol z útoku s ľahkými zraneniami.
      Misia EÚ na presadzovanie práva a spravodlivosti v Kosove (EULEX) odsúdila útok na novinára ako útok na slobodu prejavu v Kosove.
      Samotný Olluri, ktorý riadi internetový portál Insajderi.com, spája útok so svojím povolaním. Podľa neho sa však útočníci mýlia, ak sa domnievajú, že ich čin pozastaví jeho kritické materiály. Podobné útoky novinárov iba posilnia, dodal.



 V Rusku včera veľmi promptne zablokovali prístup na webovú stránku belošských nacionalistov The Daily Stormer po tom, ako sa objavila na internetovej doméne runet. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na vyhlásenie ruskej Federálnej služby pre dohľad v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor).
      Vo vyhlásení Roskomnadzoru sa uvádza, že webová stránka The Daily Stormer propaguje neonacistickú ideológiu a vyvoláva rasovú, národnostnú i iné druhy sociálnej nenávisti. V súvislosti s tým sa Roskomnadzor obrátil na domácich poskytovateľov internetových služieb, aby prístup na túto webovú stránku čo najskôr zablokovali.
      Americké úrady v dôsledku nepokojov v meste Charlottesville, kde sa odohrali pouličné strety medzi krajne pravicovými nacionalistami a ich odporcami, zablokovali prístup na neonacistický web The Daily Stormer. Web následne zmenil registračnú adresu a prešiel na doménu ".ru".
      Podľa ruskej tlače bol web dailystormer.ru zaregistrovaný 15. augusta.
      Web prišiel o svoju americkú doménu po tom, ako zverejnil urážlivý príspevok o obeti nepokojov v Charlottesville Heather Heyerovej.

Copyright TASR ©2017