19. 11. 2021

Na obrazovkách RTVS štartuje európska Superstar vážnej hudby

 Na obrazovkách RTVS štartuje

Archívy RTVS - Moja Muzika

európska Superstar vážnej hudby




Medzinárodná šou Virtuózi V4+ aj tento rok predstaví mladé talenty z krajín Vyšehradskej štvorky a Chorvátska. Mladí hudobníci ukážu divákom Jednotky svoje hudobné znalosti v oblasti vážnej hudby. Televízna relácia, ktorá existuje od roku 2016, minulý rok vstúpila pred medzinárodné publikum, a tak mohli diváci súčasne v 5 krajinách sledovať jedinečnú talentovú show, v ktorej sa predstavilo 20 súťažiacich. Prvé národné kolo uvidia diváci na Dvojke už v piatok 19. novembra o 20.15 h.


Šou Virtuózi sa sústreďuje na objavenie mladých hudobných talentov klasickej hudby, a objaveným talentom ponúka také možnosti rozvoja a podpory, ku ktorým by sa inak len máloktorí z nich mohli dostať.

Reláciu súčasne vysielanú v piatich krajinách sledovalo v minulom roku takmer 7 miliónov televíznych divákov a v čase od ukončenia súťaže si ich pozrelo vyše 66 miliónov online divákov.

Nádejní umelci odprezentujú svoj talent na televíznych obrazovkách v 5 epizódach. Už v piatok 19. novembra o 20.15 h uvedie Dvojka prvú z dvoch kastingových epizód zo Slovenska. Slovenské osobné kastingové kolá bude hodnotiť odborná porota zložená z významných slovenských umelcov. Porotcovské kreslá obsadia operná diva Adriana Kučerová, vilončelista Jozef Lupták, dirigent Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu Adrián Kokoš a hosťujúci porotca z Maďarska Apor Szüts.

„Na Slovensku je veľmi veľa talentov a ja sa teším, že takáto súťaž si našla priestor vo verejnoprávnej televízii a dáva priestor mladým talentovaným ľuďom. Verím, že vyberieme skutočne silnú štvoricu, ktorá bude Slovensko reprezentovať v medzinárodných kolách,“ hovorí Adrián Kokoš.

Počas kastingov sa predstavili mladí talentovaní hudobníci svojou hrou na hudobné nástroje alebo spevom. Porota tak mala možnosť vypočuť si pestrú ponuku vystúpení.

„Aj pre nás je to veľmi zaujímavá paleta mladých talentov, od najmenších až po tých starších, ktorí už sú zrelší vo výraze, v hraní aj v technike. Je to skvelé, že máme na Slovensku tieto talenty a ja sa z toho veľmi teším,“ vyjadril sa Jozef Lupták.

Radosť neskrývala ani Adriana Kučerová: „Detičky sú úžasné a ja sa nesmierne teším z toho, koľko talentu a radosti z hudby prinesieme divákom. Každé dieťa, na ktorom vidno radosť z hudby, z hrania, je pre mňa obrovské šťastie.“

Po národných výberových kolách sa diváci môžu tešiť na 2 semifinálové kolá a následne súťažiaci predstavia svoje výnimočné nadanie televíznym divákom v piatich krajinách počas finále. Počas semifinále a finále bude súťažiacich hodnotiť aj „superporotca“ Maestro Plácido Domingo. Moderátormi semifinále aj finále budú svetová hviezda, televízna legenda Thomas Gottschalk a hviezda poľských televíznych relácií Ida Nowakowska.

O šou Virtuózi

Talentová relácia klasickej hudby Virtuózi vznikla v roku 2014 a spôsobila revolúciu na maďarskom televíznom trhu. Iba za pár týždňov sa stala jednou z najlepšie hodnotených relácií verejnoprávnej televízie, čím predbehla aj „komerčné” programy súkromných staníc a od minulého roka sa jej vysielanie rozšírilo aj do ďalších krajín V4 a Srbska. V tomto roku sa predstavia aj súťažiaci z Chorvátska.